avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executarea silita

Buna ziua! Am o intrebare destul de delicata. Am primit acum cateva luni, la sediul firmei la care lucrez, o decizie judecatoreasca de executare silita prin proprire pe salariu pentru o datorie mai veche (din 2008) rezultata din neplata ratelor la un card de credit. Intre timp creanta a fost vanduta de catre banca respectiva unei firme de recuperare si cererea de executare silita s-a facut la cererea acesteia si nu a bancii respective. Intrebarea este: ce se intampla daca nu am facut contestatie la decizia de executare silita si nici firma la care lucrez nu a facut niciun fel de demers pentru a-mi retine vreo suma de bani din salariu? Ce se intampla in cazul in care decid sa imi schimb locul de munca?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:15, 3 August 2016
Era bine să faceți contestație la executare, ați fi invocat prescripția extinctivă, care pentru datorii civile, este de 3 ani, deci datoria dvs. este prescrisă demult.

Acum - ce puteți face este - fie să mergeți la recuperator să faceți un grafic de eșalonare a plății (dacă mai vreți să plătiți), fie să mergeți la mediator, care va discuta și despre prescripție. Puteți face mediere, chiar dacă a intervenit prescripția!
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
Viviana Serni, Avocat
Vivika a scris:

Puteți face mediere, chiar dacă a intervenit prescripția!

Dar creditorul va accepta medierea daca are o hotarare judecatoreasca definitiva ?
Si, care ar fi obiectul medierii ?

@ilie45, daca prescriptia a fost intrerupta (fie prin acte ale bancii, fie prin acte ale cesionarului) si in conditiile in care nici nu ati facut contestatie la timp (presupunand ca termenul de prescriptie extinctiva ar fi fost implinit) si daca in spatele executarii silite sta o hotarare judecatoreasca (si nu este vorba doar de o sicanare din partea cesionarului), atunci se numeste ca sunteti debitor cu acte in regula.
Eu vad altfel situatia: eu nu am semnat nimic cu nicio firma de recuperare creante, Practic lor nu le datorez nici macar 2 lei. Asa ca nu inteleg cum de legea permite ca o astfel de firma sa te actioneze in instanta si sa ceara executare silita.
Legea numeste aceasta operatiune juridica, cesiune de creanta, astfel incat banca a vandut un drept al bancii de a incasa banii de la dvs. catre o firma (putea sa dea dreptul acesta si catre un popa de exemplu, chiar si gratuit, ar fi fost legal), astfel incat nu este important daca dvs. ati semnat ceva sau nu. In rest ramane valabit tot ce am scris mai sus.
Este mai clar acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia creditului ContSters277537 ContSters277537 Buna ziua, Am discutat ieri cu cineva o situatie si e nevoie de niste minti luminate pentru a deslusi misterul. Persoana are un credit la banca X luat in ... (vezi toată discuția)
Cum se poate prescrie o datorie bancara? frumuselul20009 frumuselul20009 Am luat un imprumut de la o banca in anul 2006 am platit ratele pana in anul 2009,de atunci nu am mai platit,am fost trecut la 2 firme de recuperare datorii,am ... (vezi toată discuția)
Prescriere drept de continuare executare silita Ioanasergiu1985 Ioanasergiu1985 Bună ziua, Am luat un credit nevoi personale în iunie 2008 și nu am mai achitat ratele. În 2009 banca a cesionat creanță la o firma de recuperatori. În ... (vezi toată discuția)