avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptia creditului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptia creditului

Buna ziua,

Am discutat ieri cu cineva o situatie si e nevoie de niste minti luminate pentru a deslusi misterul.

Persoana are un credit la banca X luat in anul 2007. In anul 2010 banca l-a cesionat unei firme de recuperari creante pentru mici intarzieri la plata. A vandut creditul pe nimic unei alte firme. In 2012, acea firma a demarat impotriva debitorului executarea silita, obtinand incuviintarea de la instanta insa debitorul a contestat si procesul nu e incheiat. A solicitat prin contestatie sa se intoarca creditul inapoi la banca. Intrebarea este: in cazul in care i se admite contestatia la executare, datoria la banca nu e prescrisa?
Avocatii consultati au fost unii de parerea ca da, altii ca nu.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:05, 23 Ianuarie 2015
Cand s-a cerut si obtinut in 2012 incuviintare, s-a intrerupt termenul de prescriptie, pe parcursul procesului de contestatie e suspendat, iar persoana nu a invocat prescriptia sau sa conteste titlul, ci vrea sa plateasca din nou la banca, acceptand astfel datoria.. care prescriptie, de ce s-ar fi prescris ?
Executarea a fost pornita de o alta firma, banca a vandut deci nu mai are nici o relatie cu debitorul, fostul ei client. Se considera intrerupt termenul de prescriptie in acest caz?
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2015
VictorArditti, utilizator
Termenul curge de la data scadenta, nu are legatura cu cesiunea, faptul ca banca a cesionat sau nu creanta, nu conteaza cand e vb de prescriptie. Faptul ca acea creanta se tot plimba de la banca la o firma si apoi la alta, nu intrerupe termenul, conteaza numai ce acte de executare se fac.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:nnCand s-a cerut si obtinut in 2012 incuviintare, s-a intrerupt termenul de prescriptie, pe parcursul procesului de contestatie e suspendat,

eu va rog..
sa aveti si decenta si acuratete
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Admin, administrator
Mie mi se pare ca ar conta ca Banca nu mai e din 2012 titulara creantei. Ce drept are sa execute in acest moment banca cand ea a vandut creanta? Cum sa nu conteze ca nu mai exista relatii juridice, comerciale intre debitor si banca? Spre informarea dvs., cand am avut un asemenea caz, banca a cerut sa se semneze un alt contract de credit pentru ca clientul nu mai avea nimic in portofoliul bancii. Si daca ar fi, in cazul dezbatut aici ca acel credit prin judecata sa fie transferat la banca inapoi, legal nu stiu cum s-ar putea pentru ca clientul nu mai e acum al bancii. Cred ca asta nu se intelege. Deci, dupa parerea mea dreptul de a executa silit s-a prescris, in caz ca s-ar incerca.

Alte discuții în legătură

Cesiune creante ; creanta e prescrisa sau nu ? tazuu tazuu Am luat in 02.09.2008 o linie de credit cu card bussines atasat , pe o perioada de un an . Am platit-o in mare parte dar din diverse motive n-am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, intrerupe prescrierea? georgetta9 georgetta9 In 1999 am luat o tzeapa de la un tip ce s-a prefacut ca vrea asociere pe firma, in fapt fiind camatar mascat. Din 2002, in urma unei hotarari, creanta a fost ... (vezi toată discuția)
Firma de executare silita insistenta Livica Livica Am un credit pe care trebuia sa-l platesc pana in 2007. Cand am avut banii ce mai trebuiau platiti am fost la respectiva banca dar mi s-a spus ca nu mai ... (vezi toată discuția)