avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incompatibilitate, conflict de interese pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incompatibilitate, conflict de interese pentru administratorul public, functie contractuala

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti pana la ce grad de rudenie, sau afinitate sunt stabilite incompatibilitatea si conflictul de interese pentru functia in regim contractual de administrator public u.a.t. si alesul local, primarul!
Intreb deoarece in contextul art. 70 si 76 din Legea 161/2003 se prevede ca :
"rt. 70. - Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative." si
"
Art. 76. - (1) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I.
(2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută."

iar
in contextul prevederilor art. 75 lit. "a" coroborat cu art. 55 din Legea 393/2004, privind Statutul alesilor locali se prevede :

"
Răspunderea aleşilor locali

"
Art. 75. - Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:

a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;"

Art. 55. - Aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

Deasemenea Legea 286/2009 privind Noul Cod pena starea de conflict de interese, este definita astfel:

"Art. 301.

[{*}] (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (sintagmă declarată neconstituţională de la 28 decembrie 2015 ca urmare a admiterii excepţiei de neconstituţionalitate prin Decizia C.C. nr. 603/2015, publicată la 13 noiembrie 2015)
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. (corespunde art. 2531 din CP 1969; vezi şi Titlul IV din Legea nr. 161/2003)"

si in contextul celor mentionate va rog sa imi precizati daca o ruda de gradul II a alesului local, primar, poate fi angajata ca administrator public local?
Exista sau nu incompatibilitate sau conflict de interese?
Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra cat mai urgent posibil. Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:12, 29 Noiembrie 2020
Art. 79 din Legea 161/2003 - Conflictul de interese privind funcţionarii publici

(1) funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial;

b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;

c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.

(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcţionarul public în cauză, va desemna un alt funcţionar public, care are aceeaşi pregătire şi nivel de experienţă.

(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.
Este vorba despre functie contractuala - asa se mentioneaza in titlul topicului - si nu despre functionar public .
art.4 lit. e) din LEGEA nr. 477 din 8 noiembrie 2004 - privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice

,,e) conflict de interese – acea situaţie sau împrejurare în care interesul personal, direct ori indirect, al angajatului contractual contravine interesului public, astfel încât afectează sau ar putea afecta independenţa şi imparţialitatea sa în luarea deciziilor ori îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor care îi revin în exercitarea funcţiei deţinute;''
Ar trebui sa solicitati un punct de vedere de la ANI, -Agentia Nationala de Integritate care poate sa va ofere clarificari cu privire la Legea 176/2010din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007

S-ar putea ca si administratorul public sa se afle sub incidenta acestei legi,daca functia sa contractuala este considerata ca fiind o functie de conducere si control.
Va multumesc, pentru punctul de vedere! Dar, totusi, in legea 161/2003 se face referire la functionarul public si ma gandesc, ca in cazul dat legea speciala este Statutul alesilor locali, deci prevederile Legii 393/2004, avand in vedere ca vorbim despre alesul local si administratorul public, functie in regim contractual.
Oricum si in Ghidul privind incompatbilitatile, de pe site-ul ANI, se face referire la: "incompatibilitati privind TOATE categoriile de alesi locali, privind PRIMARII si VICEPRIMARII, peivind CONSILIERII LOCALI, si sincer nu mai inteleg nimic. Ori TOATE, ori ......

Alte discuții în legătură

Conflict interese responsabil contract membru comisie receptie lucrari wazz wazz Buna ziua ! Avem urmatorul caz: X este responsabil de contract lucrari. La sfarsitul lucrarilor X este trecut in comisia de receptie a calitatii lucrarilor ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese sau nu? scopada2007 scopada2007 Dacă lucrez ca funcționar public(funcție publică de execuție) într-o instituție publică pot fi și președinte de ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? MTIC MTIC Este legal ca in cadrul Consilului de Administratie al Scolii sa faca parte sotia (ca directoarea scolii) si sotul (reprezentant al primarului in cadrul ... (vezi toată discuția)