avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... in concediul de crestere copil se pot obtine venituri ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

in concediul de crestere copil se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia?

buna ziua, anul trecut ati publicat un articol referitor la acordarea indemnizatiei de crestere copil - modalitati de calcul, conditii, acte necesare. de asemenea, tot in acel articol ati facut precizari asupra actelor normative ce dau dreptul parintilor aflati in concediu sa obtina venituri fara a le fi suspendata indemnizatia,
va rog sa aduceti ceva exemple de buna practica, eu am fost in acest caz, avand doua locuri de munca si mi s-a spus ca nu se poate aplica legea.... :(
anul acesta, din toamna, voi fi in aceeasi situatie....
mai mult, si cumnata mea se afla intr-o situatie asemanatoare... multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:43, 28 Septembrie 2016
1. - Pe perioada cat beneficiati de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) puteti obtine venituri din salarii in suma de 3.189 lei pe an calendaristic fara sa se suspende plata indemnizatiei.
- Pana la 1 iulie 2016 suma permisa era de 3.000 lei.

2. Veniturile pot fi obtinute din orice alta sursa afara de aceea pentru care ati suspendat contractul individual de munca (CIM).

3. Cine v-a spus ca nu se poate aplica legea era un necunoscator al legii.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...

i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...

c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

5. Cuantumul minim al indemnizatiei pentru CCC este de 1.063 lei lunar, deci 1.063 x 3 = 3.189 lei.

6. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9^2. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;

c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).

Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
suma de 3189 lei reprezinta venit net sau brut fara aplicarea impozitului?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
cazanamalia, utilizator
Reprezinta suma bruta, in opinia mea.

Art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010 mentionaeaza : ..realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri suplimentare in timpul concediului crestere copil voida2001 voida2001 Buna ziua , doresc sa aflu in cazul meu, sunt in perioada de crestere copil si doresc sa obtin o bursa doctorala aceasta fiind undeva la 2000 lei pe luna. Dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil flocanelu flocanelu Tatal intra in concediu pentru cresterea copilului de la 01.09.2015 pentru o periada de 1 an deci pana la 30.08.2016. In aceasta perioada si anume din data de ... (vezi toată discuția)
Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)