avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Tatal intra in concediu pentru cresterea copilului de la 01.09.2015 pentru o periada de 1 an deci pana la 30.08.2016. In aceasta perioada si anume din data de 15.04.2016 tatal a infiintat un SRL pentru ca este muzicant si canta la nunti, baluri, spectacole etc., si a mai angajat pe srl si pe ceilalti 3 muzicanti din trupa lui iar banii primiti de la nunta etc se imparte la toti membrii formatiei. Intrebarea : - este legal sa fi in concediu de crestere copil si sa ai SRL de unde ai obtinut venituri impozabile de circa 8000 lei in 4 luni ? Ce se poate intampla daca el a termina concediul acum in 30.08.2016 ? Trebuie sa dea banii de pe concediu inapoi sau numai pe cele 4 luni de la infiintarea SRL-ului unde este administrator si asociat cu sotia. ? Ce acte normative reglementeaza situatia data ? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: flocanelu , utilizator 21:52, 22 August 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Art. 16
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...

i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...

c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9^2.
(1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;

c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).


3. - Indemnizatia minima pentru concediul crestere copil (CCC) este de 1.250 lei x 85% = 1.063 lei.
- Trei indemnizatii minime = 3 x 1.063 = 3.189 lei.
- Deci poate obtine venituri profesionale impozabile 3.189 lei pe an calendaristic, fara sa piarda indemnizatia pentru CCC.
- Dividendele in calitate de actionar (asociat) nu intra in aceasta suma deoarece ele nu sunt asimilate veniturilor din salarii.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In concediul de crestere copil se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia? valineli valineli buna ziua, anul trecut ati publicat un articol referitor la acordarea indemnizatiei de crestere copil - modalitati de calcul, conditii, acte necesare. de ... (vezi toată discuția)
Venituri suplimentare in timpul concediului crestere copil voida2001 voida2001 Buna ziua , doresc sa aflu in cazul meu, sunt in perioada de crestere copil si doresc sa obtin o bursa doctorala aceasta fiind undeva la 2000 lei pe luna. Dupa ... (vezi toată discuția)
Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)