avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC si contract colaborare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC si contract colaborare

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere copil. Cu alte cuvinte, pot lucra in perioada acestui tip de concediu (in ideea de a-mi suplimenta veniturile) fara a pierde indemnizatia primita de la stat?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 24 Iunie 2016
OUG 111/2010 - valabil de la 01.07.2016.
art.16
...
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Astfel, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit in cunatum de maxim 3189 lei intr-un an calendaristic fara a se suspenda plata indemnizatiei.

De la 01.07.2016, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru CCC este de 85% din salariul minim brut pe economie ...adica,1063 lei .. 3 x 1063 lei = 3189 lei.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata. (n.m. 1250 x 85% = 1.063 lei)
...

Art. 16
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;

b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;

c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).


2. Cuantumul minim al indemnizatiei este de 1.063 lei deci puteti obtine intr-un an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie) venituri profesionale in suma de 3.189 lei.
Pana la 01.07.2016 , sunt in vigoare urmatoarele dispozitii :

OUG 111/2010
art.16
....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.

ISR = indicatorul socialde referinta , care are o valoare de 500 lei.

Asadar, pana la 01.07.2016, valoarea maxima care se poate realiza din venituri supuse impozitului pe venit pe durata CCC fara a se suspenda plata indemnizatiei este de 3000 lei.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil la pfa antel antel Buna ziua, As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca PFA-ul meu sa ramana activ atata timp cat sunt in concediul de crestere a copilului. Eu lucrez in ... (vezi toată discuția)
Deschidere microintreprindere in maternitate? andreealavinia2008 andreealavinia2008 Buna ziua, as vrea sa deschid un salon de cosmetica impreuna cu un asociat pe timpul maternitatii;pfa,srl sau microintreprindere...dar nu as vrea sa pierd ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil -job part time cris1981r cris1981r Buna ziua, In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil, prelungit pana in august 2017 si as dori sa ma \"angajez\" part time 4 h/zi. Imi puteti ... (vezi toată discuția)