avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort/partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort/partaj

Buna ziua!As vrea sa cer un sfat pentru sora mea.E in situatia de a divorta de sotul ei,cu care nu se mai intelege.Au un apartament achizitionat in rate(pe 20 de ani),fiind trecuti in acte amandoi ca proprietari.Mai au impreuna si o fetita de 2 ani.Sora mea nu vrea sa renunte la copil si nici la apartament.Problema e ca il au ca girant pe fratele sotului,care are un salariu cate ale lor amandoua,la un loc.Ar putea face ceva pentru a ramane ea cu apartamentul si cu ratele,in cazul in care ar gira-o cineva din familia noastra?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:22, 5 Octombrie 2009
Divortul si partajul este un lucru, iar ratele de credit sunt cu totul altceva. In privinta ratelor trebuie sa discutati cu banca, de la care ati primit imprumutul.
da! se inainteaza actiune de divort si partaj!
Art. 36/ Cod fam
La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotara instanta judecatoreasca.
Roxana Zbarnea a scris:

da! se inainteaza actiune de divort si partaj!
Art. 36/ Cod fam
La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotara instanta judecatoreasca.

=D>Foarte corect!
In ceea ce priveste girantul nu este nevoie sa gasiti altul fiindca el a semnat la aprobarea creditului si nu se mai poate razgandi! Important este ca instanta sa va atribuie dvs apartamentul cu drept de sulta pentru sot.B-)
SUCCES!
Se va formula actiune de divort si simultan sau ulterior desfacerii casatoriei, cerere de partaj bunuri si datorii comune.
Deoarece nu exista intelegere intre soti cu privire la modul de atribuire si de preluare a ratelor, din cate inteleg din mesajul dv., daca veti introduce cerere de partaj odata cu divortul, aceasta cerere se va disjunge pentru a nu tergiversa solutionarea divortului care este mai simpla si mai rapida, decat in cazul cererii de partaj unde se face evaluarea bunului de catre un expert, daca una din parti pretinde o contributie mai mare la dobandirea BC, se vor administra probe suplimentare in acest sens etc.
Deoarece aveti un copil care va va fi incredintat, beneficiul locuintei va va fi acordat dv. de catre instanta, daca nu aveti o alta locuinta. Va recomand angajarea unui avocat, si pentru divort si pentru partaj sau, in cel mai rau caz, macar pentru partaj, pentru a nu avea surprize...;)
divorteaza si face partaj.copilul il poate lua ea in intretinere si poate lua si casa in conditiile in care are cu ce sa plateasca.

Alte discuții în legătură

Divort amiabil, bunuri in leasing flurryorama flurryorama Ce se intampla dupa divort cu bunurile achizitionate in leasing, la care mai sunt rate de achitat? Contractul de leasing este pe numele unuia dintre soti dar ... (vezi toată discuția)
Credit cu buletinul Sorina75 Sorina75 Buna ziua, Am luat un credit cu buletinul in urma cu catva ani. Creditul este pe numele meu iar sotul meu girant.....in urma cu un an am divortat, ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)