avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Persoanele fizice autorizate plãtesc asigurãrile de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Persoanele fizice autorizate plãtesc asigurãrile de sãnãtate de 2 ori?

Buna ziua,

Am infiintat un PF in anul 2004 pentru taximetrie, ieri am primit o adresa de la finante prim care mi se comunica faptul ca trebuie platite contributiile la CAS (contributii pe care eu nu le-am achitat pentru ca nu stiam de existenta legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 si implicit a art. 215) . Mentionez ca eu am contract de munca, asta inseamna ca platesc contributia de 2 ori, dar asta nu mai conteaza, intrebarile va sunt adresate mai jos.

Intrebari:
1. Din 2004 si pana astazi nu era normal ca autoritatea fiscala sa ma anunte prin somatii sau adrese scrise ca nu am depus acea declaratie si ca nu am platit contributia?
2. Prin acea adresa ma obliga ca in timp de 15 zile sa depun declaratiile de venit din anul 2004 si pana in 2009. Ma pot obliga sa platesc contributiile si penalitatile (bine inteles) incepand cu anul 2004 daca in anul 2006 a intrat in vigoare legea 95/2006?
3. Penalitatile pot depasi suma de plata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: madriann , utilizator 16:46, 8 Septembrie 2009
Ca PFA platiti CASS la venitul net realizat, inainte de impozitare. Nu are legatura cu ceea ce vi se opreste la locul de munca unde sunteti angajat. Daca nu ati platit, se poate merge pana la executare silita, in cazul in care aveti bunuri in proprietate sau vi se va institui poprire pe veniturile salariale.
Majorarile pot depasi valoarea debitului.
pt. asociatii familiale , am aceeasi intrebare , daca se platesc asig . sanatate de 2 ori , in ideea ca ambii asociati mai platesc aceste asig . sanatate , unul ca salariat , iar altul ca pensionar .
Am primit raspunsuri si pro si contra , nu stiu care e baza legala .
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
cotmro, utilizator
corneliamagda a scris:

Ca PFA platiti CASS la venitul net realizat, inainte de impozitare. Nu are legatura cu ceea ce vi se opreste la locul de munca unde sunteti angajat.

Cum ??? :O
Nu prea imi vine a crede...din moment ce le platesc la firma unde sunt angajat, e adevarat, pe venitul respectiv, pe PFA nu mai sunt obligat la plata lor.
Cred ca sunt cel putin 5-6 topic-uri unde s-a spus asta...
_____________________________________________________________
Later Edit: Ok, m-am lamurit. In ideea de a nu induce si pe altii in eroare, postez un raspuns de la sectiunea FAQ apartinand ANAF:
Intrebare:
In cazul obtinerii de venituri din activitati independente este obligatorie achitarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate?
Raspuns ANAF:
Potrivit prevederilor art.257 alin.(1) şi alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit;
Totodată, alin. (3) din acelaşi act normativ stabileşte că persoanele care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Ca urmare, se datorează contribuţia de asigurări de sănătate atât pentru veniturile salariale, cât şi pentru veniturile obţinute din activitatea independentă desfăşurată.
Mai precizăm că, potrivit prevederilor art.257 alin.(5) şi alin.(7) din Legea nr.95/2006, contribuţia de asigurări de sănătate aferentă veniturilor din activităţi independente se plăteşte trimestrial de către persoana asigurată.


O porcarie #-o...dar asta e. Ca sa nu mut discutia pe contencios administrativ, ce sanse as avea la o contestatie? :((
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
madriann, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contr asig . sanatate pentru pfi , pfa cotmro cotmro 1.Va rog sa ma lamuriti daca in calitate de PFA( sau mai inainte PFI ) trebuie sa platesc contr. asig . sanatate. mentionez ca sint angajata si la stat , ... (vezi toată discuția)
Taxe sanatate aristel aristel am primit astazi 24.07.2008 o somatie de la casa de asigurari de sanatate sa platesc o cota de 6% din venitul pfa-ului . este legal ?mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)