avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxe sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxe sanatate

am primit astazi 24.07.2008 o somatie de la casa de asigurari de sanatate sa platesc o cota de 6% din venitul pfa-ului . este legal ?mentionez ca sunt angajat cu carte de munca la o firma si platesc toate ,,darile'' .de ce trebuie sa mai platesc inca o data ? cei ce muncesc mai mult platesc mai mult ?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 15:39, 1 Decembrie 2008
din pacate asa este, daca lucrezi in ,,n" locuri,asigurarile de sanatate se platesc peste tot.
singura exceptie de care stiu este:
daca esti angajat cu carte de munca si cu drepturi de autor, nu trebuie sa platesti pt banii primiti pe drepturi de autor.
poate s-a mai schimbat ceva,asteptam si alte pareri !
Potrivit prevederilor art.257 alin.(1) şi alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit;

Totodată, alin. (3) din acelaşi act normativ stabileşte că persoanele care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

Ca urmare, se datorează contribuţia de asigurări de sănătate atât pentru veniturile salariale, cât şi pentru veniturile obţinute din activitatea independentă desfăşurată.

Mai precizăm că, potrivit prevederilor art.257 alin.(5) şi alin.(7) din Legea nr.95/2006, contribuţia de asigurări de sănătate aferentă veniturilor din activităţi independente se plăteşte trimestrial de către persoana asigurată.





din zalau

va rog sa spune ti , daca eu platesc la cas taxe ca persoana fizica ma poate obliga sa platesc si la venit din chirii , odata ce platesc inpozit pe chirii sa mai platesc si ceva la % din venitul estimat pe un an

va multumesc
buick a scris:
va rog sa spune ti , daca eu platesc la cas taxe ca persoana fizica ma poate obliga sa platesc si la venit din chirii , odata ce platesc inpozit pe chirii sa mai platesc si ceva la % din venitul estimat pe un an


Daca platiti contributia de asigurari de sanatate la veniturile obtinute in calitate de pfa, nu sunteti obligat sa platiti cass si la veniturile din cedarea folosintei bunurilor(chirii) - a se vedea art.257 alin.2 lit.e) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, actualizata.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate 2009 pt. avocati Orwell Orwell Va rog tare mult sa ma ajutati in lamurirea unei probleme! Precizez inainte de toate ca am calitatea de avocat. Am fost la Casa de Sanatate unde sunt ... (vezi toată discuția)
"contributii sanatate" coltex coltex Buna! Stie cineva daca se schimba cota la sanatate la 14% de la 1 Ianuarie 2010; adica 7% angajator si respectiv 7% angajat. Multumesc! (vezi toată discuția)