avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Contraexpertiza tehnica in constructii
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Contraexpertiza tehnica in constructii

Buna ziua. O intrebare scurta si la obiect cu rugamintea de a se raspunde cat se poate de repede . Din nefericire sunt intr-un proces ce dureaza deja de 7 ani , proces bazat pe faptul ca o constructie P+M cumparata de mine si platita in cuantumul a 70 % nu corespunde actelor de edificare a acesteia. Am cerut o expertiza care a fost incuviintata in urma cu ceva timp , s-au formulat si obiectiuni peste obiectiuni etc...Cert este ca in experiza tehnica judiciara , expertul tehnic in constructii a facut trimire strict catre o expertiza ce se poate efectua de catre un expert MLPAT...Desi la acel momeny judecatoria a refuzat categoric sa admita o alta expertiza...am facut apel in Tribunal , tribunal ce a casat prima sentinta ( care a fost scor 0-0 ) si a dispus efectuarea expertizei MLPAT . Dupa 2 ani intr-un final a fost admisa , efectuata , costisitoare si ca si prima expertiza tot in favoarea mea ( costuri de reabiitare cca 30000 euro ) . Acum paratii de alti 2 ani se chinuie sa ceara o CONTRAEXPERTIZA pe care CULMEA , instanta de judecata mi-o imputa TOT MIE desi a fost ceruta de ei. In plus nu costa decat vreo 5000 de euro !!!!. Cat de normal este ? Ati mai intalnit asa ceva ? Este o practica des folosita ca unul sa ceara iar altul sa plateasca ? Va multumesc mult si astept cu interes raspunsurile d-voastra !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:53, 2 Martie 2017
Nu poate fi vorba de a imputa costurile contraexpertizei. Instanta de judecata, analizand datele existente la dosar este singura in masura sa stabileasca prin incheierea de sedinta partea in proces care trebuie sa achite onorariul pentru expert. Instanta poate stabili si ca ambele parti sa participe la achitarea onorariului pentru expert.
Partea care castiga procesul are posibilitatea de a solicita instantei de judecata, sa aprobe recuperarea cheltuielilor de judecata (inclusiv a cheltuielilor cu expertizele) de la partea adversa. Instanta decide daca aproba sau nu recuperarea cheltuielilor de judecata.
Buna ziua . Inteleg punctul d-voastra de vedere dar...Din moment ce eu am solicitat o expertiza ce a fost incuviintata respectiv platita de mine ( expertiza tehnica in constructii ) , apoi instanta la trimiterea Tibunalului imi aproba expertiza MLPAT pe care in mod normal o achit tot eu , apoi expertul MLPAT raspunde obieciunilor iar mai apoi partea adversa solicita o contraexpertiza , care este logica prin care judecatorul sa imi impute mie aceste costuri ? Eu ce am cerut am platit. Ba mai mult am fost de acord sa achit incluisv jumatate din aceasta expertiza....cum se poate sa imi pui in carca ceva ce nu am solicitat eu. Mie imi sunt suficiente cele 2 expertize la dosar deci pot refuza sa platesc contraexpertiza si sa cer incheierea dosarului pe probele deja existente !! Va multumesc !
Nu este vorba de punctul meu de vedere, ci de prevederile legislative.
Conditiile de plata a onorariului sunt stabilite prin NCpC care mentioneaza:
-Art. 331: Numirea expertului
(1)Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza, cuprinzand persoanele inscrise in evidenta sa si autorizate, potrivit legii, sa efectueze expertize judiciare.
(2)Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
(3)Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara mentioneaza:
-art.17 (2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Dupa cum se observa, numai instanta de judecata stabileste cine plateste onorariul expertului.
Neplatind onorariul expertului riscati decaderea din dreptul de a beneficia de expertiza.
Buna ziua ! Tocmai aceasta este ideea :"Neplatind onorariul expertului riscati decaderea din dreptul de a beneficia de expertiza". Eu nu am nevoie sa mai demonstrez nimic. AM cerut expertize...am platit expertize , au iesit in favoarea noastra. Daca cineva are altceva de demonstrat sau contesta expertiza unui Dr. Ing in constructii civile si industriale atunci sa ceara contraexpertiza , implicit sa o plateasca. Eu decid sa cer solutionarea dosarului pe probele deja existente la dosar. Pot sa platesc foarte bine alti 5000 de euro si sa ma astept ca peste o luna sau mai mult sa se ceara alte si alte expertize ...Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Victor76, utilizator
Vedeti problema numai din punctul dvs. de vedere. Instanta nu poate fi partinitoare, motiv pentru care a acceptat cererea pentru contraexpertiza.
Legislatia chiar daca nu ne convine, trebuie respectata. Dupa parerea mea, va asumati un risc.

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert ContSters296710 ContSters296710 Buna ziua, Am doua nedumeriri cu privire la onorariu expert: 1. Care ar fi procentual din total expertiza, onorariul provizoriu? 2. Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)