avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia privata pilonul 2
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia privata pilonul 2

buna ziua! am si eu o problema cu contributia mea la fondul de pensii la care am aderat si ma intereseaza circuitul banilor de la mine catre acest fond de pensii.am intrebat la unitate ei spun ca au trimis lunar si la timp am intrebat la fondul de pensii si mi-au raspuns ca de la ei este in regula iar de la cnpas la fel.unde poate fi greseala?ca sa fiu mai exact la fondul de pensii mi-au ajuns contributiile cu intarziere pe 7 din cele 15 luni cotizate pana acum.as dori sa stiu pe cine si in ce ordine sa iau la intrebari
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:27, 23 August 2009
Angajatorul trebuie sa vireze contributia (integrala)catre casa de pensii.In baza actului de aderare, casa de pensii redirectioneaza acei 2% catre fondul de pensii privat.De obicei, angajatorul este cel care mai intarzie platile (din multe motive:lipsa disponibil,contabil in concediu sau nou angajat,etc.)
Verificati la contabilitate datele la care au fost virati banii.
Principalul este ca nu aveti contributii nevirate.
da, nu am contributii nevirate dar fiind vorba de un fond de pensii cu factor investitional in timp voi pierde ceva banuti datorita intarzierilor.unitatea a trimis banii caci nu se poate altfel (lucrez intr-un spital). la cnpas am intrebat.intra cumva in acest circuit si anaf-ul?
[ link extern ]

* Pentru neachitarea la timp a obligaţiilor de plată reprezentând contribuţii de asigurări sociale, sunt prevăzute majorări de întârziere şi chiar măsuri de executare silită în vederea încasării sumelor cuvenite.
* Lunar, până cel târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost depuse declaraţiile nominale, CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale) transmite către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) informaţii privind declaraţiile nominale ale angajatorilor şi viramentele efectuate către fondurile de pensii private.
* Mai departe, ANAF, prin organele fiscale subordonate, va coordona activitatea de identificare a situaţiilor în care angajatorii nu au respectat prevederile legale privind declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale, dispunând măsurile sancţionatorii prevăzute de lege.

* Corectitudinea angajatorilor este de maximă importanţă pentru buna funcţionare a sistemului de pensii private – pensii obligatorii şi pensii facultative. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să depună declaraţiile privind contribuţiile angajaţilor la timp, pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributii macovei adina macovei adina Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca contributiile sociale pentru a-mi putea da actele necesare pt. inscrierea la ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale FabianKarmen FabianKarmen Avand in vedere includerea in contributia individuala de asigurari sociale a cotei de 3,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, la cei care nu ... (vezi toată discuția)