avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata contributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata contributii

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca contributiile sociale pentru a-mi putea da actele necesare pt. inscrierea la somaj si astfel voi pierde continuitatea pe cartea de munca ; din luna fiebruarie nu sunt platite acestea.
Cine ar trebui sa verifice angajatorul daca a platit contributiile sociale pentru un angajat si sa il traga la raspundere in cazul in care nu sunt platite?ANAF cumva?
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 21:58, 28 Mai 2010
Puteti face sesizari la : Directia de Finante, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Angajatorul risca amenzi destul de mari pentru neplata in termen a acestor contributii.
1. Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj ar trebui, conform legilor lor de functionare sa urmareasca incasarea contributiilor legale.
2. Faceti o sesizare scrisa la Agentia de Somaj care trebuie sa va si ajute, in acest caz,ca sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
aianaa a scris:

Puteti face sesizari la : Directia de Finante, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Angajatorul risca amenzi destul de mari pentru neplata in termen a acestor contributii.


Care este cuantumul acestor amenzi si unde este prevazut el?
freeelis a scris:

aianaa a scris:

Puteti face sesizari la : Directia de Finante, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Angajatorul risca amenzi destul de mari pentru neplata in termen a acestor contributii.


Care este cuantumul acestor amenzi si unde este prevazut el?



Daca s-ar aplica prevederile legale multi patroni ar terbui sa stea la "racoare".
Si acum extrase din legislatia in vigoare:
LEGEA 19 /2000
SECŢIUNEA 1 Infractiuni
Art. 146. - Fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
.....................

SECŢIUNEA a 2-a Contraventii
Art. 148. - Constituie contraventie urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:
a) nedepunerea la termen a declaratiei prevazute la art. 6 alin. (1);
b) nedepunerea la termen a declaratiei de asigurare prevazute la art. 6 alin. (2);
c) nerespectarea cotelor de contributie de asigurari sociale stabilite conform art. 18 alin. (3) si art. 21;
d) nerespectarea metodologiei de incadrare in conditii deosebite de munca, conform art. 19 alin. (2)-(5);
e) nerespectarea prevederilor art. 23, 24 si 25 privind baza de calcul a contributiei de asigurari sociale;
f) nerespectarea prevederilor art. 31 privind majorarile de intarziere la plata contributiei de asigurari sociale;
g) nerespectarea prevederilor art. 96 privind obligatia anuntarii modificarilor survenite pentru acordarea pensiei;
h) neachitarea de catre angajator a indemnizatiilor de asigurari sociale care se suporta din fonduri proprii, conform prevederilor art. 101 si 102;
i) calculul si plata eronata ale indemnizatiilor si ajutoarelor de asigurari sociale de catre institutia care efectueaza plata conform prevederilor art. 133 si 135;
j) nerespectarea prevederilor art. 189;
k) nevirarea, in conditiile legii, la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale la termenele prevazute la art. 29;
k1) nevirarea, in conditiile legii, la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale de stat, timp de 3 luni consecutiv;
l) refuzul de a pune la dispozitie organelor de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ale directiilor teritoriale de munca si solidaritate sociala si personalului imputernicit al CNPAS si al caselor teritoriale de pensii documentele justificative si actele de evidenta necesare in vederea stabilirii obligatiilor de asigurari sociale, precum si in vederea recuperarii creantelor prin executare silita;
m) nerespectarea prevederilor art. 160 alin. (7).
Art. 149. - Contraventiile prevazute la art. 148 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. b), c), f), g), i) si m), cu amenda de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON);
b) cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), k) si l), cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) cele prevazute la lit. k1), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
Art. 150. - Nivelul amenzilor, prevazut la art. 149, va fi actualizat prin hotarare a Guvernului.
Art. 151. - (1) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 148 lit. c), e), f), h), i), k) si k1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si ale directiilor teritoriale de munca si solidaritate sociala.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 148 lit. a), b), d), g), i), j) si l) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre personalul imputernicit al CNPAS si al caselor teritoriale de pensii desemnat prin decizie a presedintelui CNPAS.

LEGEA 95 /2006
CAPITOLUL VIII Răspunderi şi sancţiuni
SECŢIUNEA a 2-a Infracţiuni
Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
Art. 304. - Completarea declaraţiei prevăzute la art. 215 alin. (2) cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţă de fond, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
SECŢIUNEA a 3-a Contravenţii
Art. 305. - Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nedepunerea la termen a declaraţiei prevăzute la art. 215 alin. (2);
b) nevirarea contribuţiei datorate conform art. 258 alin. (1) de către persoanele fizice şi juridice angajatoare;
c) refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control ale ANAF şi ale caselor de asigurări a documentelor justificative şi a actelor de evidenţă necesare în vederea stabilirii obligaţiilor la fond;
d) refuzul de a pune la dispoziţie organelor de control ale caselor de asigurări documentele justificative şi actele de evidenţă financiar-contabilă privind sumele decontate din fond.
Art. 306. - Contravenţiile prevăzute la art. 305 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a) şi c), cu amendă de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON);
b) cele prevăzute la lit. b şi d), cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).
Art. 307. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele de control ale ANAF şi ale caselor de asigurări.
(2) Amenzile contravenţionale aplicate conform prezentei legi constituie venituri la bugetul de stat.
Art. 308. - Prevederile art. 305 se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 309. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 306, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
(2) Dispoziţiile prezentei legi referitoare la obligaţiile faţă de fond se completează cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

LEGEA 76 /2002
CAPITOLUL VII Raspunderea juridica
Art. 111. - Incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constand in sustragerea de la obligatia privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 112. - Retinerea de catre angajator de la salariati a contributiilor datorate bugetului asigurarilor pentru somaj si nevirarea acestora in termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementarilor in vigoare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Voi lua somaj???? gucci_20 gucci_20 buna ziua, Vreau sa stiu daca pot lua somaj, pentru ca eu sunt student, nu am tata si iau pensie de urmas , intre timp cat cat sunt la facultate eu am muncit ... (vezi toată discuția)
Angajator in insolventa, probleme la somaj danusia1982 danusia1982 pe 7 noiembrie 2011 am terminat concediul de crestere al copilului. firma la care am lucrat intre timp a intrat in insolventa de plata. m-am adresat celor de ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)