avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum poti pedepsi un stapan de caine agresiv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum poti pedepsi un stapan de caine agresiv

Buna ziua,

Am un caine si cand ies sa il plimb exista niste alti stapani cu un caine agresiv lasat liber si imi creeaza mereu probleme. Le-am atras atentia si nu vor sa il lege (il plimba liber). Ce sa fac? Se poate chema politia? Daca pleaca de la fata locului? Multumesc de sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Mariuspui , utilizator 13:07, 8 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Da, in functie de situatia concreta se poate chema politia sau se poate depune o reclamatie la politie, insa fireste va trebuiesc probe, martori, fotografii, ceva.

In dispozitiile Oug 55 /2002, privind regimul de deţinere al câinilor, in Articolul 6 gasim ca :
(1) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
(2) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
(3) Staţionarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor prevăzute la alin. (2) este interzisă.
(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.


Cat priveste competenta de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, apartine (inspectorilor poliţiei sanitare veterinare şi) personalului anume desemnat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (politisti anume desemnati) si daca exista o Hotarare de consiliu local, pot fi competenti si politistii locali, insa trebuie sa verificati daca exista asa ceva la dvs.
O ruda iti poate fi martor? Multumesc.
Depinde, caci daca vorbim de o cauza penala spunem ca da, daca vorbim de o cauza civila spunem ca nu, insa in situatia dvs. daca va fi vorba despre constatarea unei contraventii, atunci martor la constatare puteti fi si dvs. (cu conditia ca organele sa se deplaseze in timp util), daca va fi vorba de o reclamatie la politie in cazul in care dvs. nu ati fost muscata de cainele omului, probabil cel mai sigur cetateanul va fi avertizat sa respecte legea pe viitor, iar daca ati fost muscata si se deschide dosar penal, atunci martor poate fi oricine. Poate ca este un pic complicat de inteles ce v-am scris, insa discutia se poate rezuma la faptul ca aveti dreptul sa va adresati politiei si pentru o simpla reclamatie este bine sa fie mai multe persoane care sa confirme, sau chiar o inregistrare ar fi ideal.
Va multumesc! Este foarte clar!
Incercati sa filmati fazele respective.
Ulterior se va rezolva.

Alte discuții în legătură

Amenda botnita Mmitsuu Mmitsuu Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)
Au voie caini fara lesa in bucuresti? Rox_ Rox_ Buna ziua. In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de ... (vezi toată discuția)
În urmă cu 2 zile, părinții mei 85 si 89 de ani,fiind la ... DanielPaval DanielPaval În urmă cu 2 zile, părinții mei 85 si 89 de ani,fiind la plimbare cu cățelul meu(talie medie aprox. 9-10 kg,)au fost agresați....primul cățelul și ... (vezi toată discuția)