avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

Buna seara. In cazul in care un debitor incheie o conventie de plata cu Asociatia de Proprietari pentru a-si plati in transe debitul, Asociatia percepe in continuare penalitati la debitul neachitat? Adica suma penalitatilor creste sau se opreste la data incheierii conventiei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:45, 26 Septembrie 2016
Depinde ce se scrie in conventie, depinde cum negociaza cu conducerea asociatiei cu care incheie acea conventie.

A incheia o conventie de acest fel este atat in favoarea asociatiei care, daca se respecta calendarul platilor, isi incaseaza restantele si, deci, ar putea face un mic sau un mare rabat pentru calculul penalizarilor, dar este favorabil si restantierului intrucat, daca respecta calendarul platilor, poate sa stea linistit ca nu va fi chemat in instanta si, in acest caz, plata unor penalizari ar putea sa o puna in paranteza, adica sa o accepte.

Dar, restantierul poate incerca o negociere in sensul scaderii unei sume din penalizarea deja calculata sau necalcularea in continuare a penalizarilor.

Daca in conventie nu se scrie nimic despre acest aspect pentru ca s-a neglijat, nu s-a stiut sau nu s-a acceptat, atunci calculul penalizarilor se va face in continuare, dar pe ansamblu va fi mai mic decat daca nu s-ar plati deloc, pentru ca treptat se reduce suma cotelor restante prin plata esalonata stabilita in conventie.
Multumesc pentru raspuns. Pe mine ma interesa daca exista vreun articol de lege care sa stopeze penalitatile la data incheierii conventiei... logic, din moment ce exista debit in continuare, chiar daca se micsoreaza lunar, exista si penalitatile aferente.
Conform dispozitii in vigoare art 49 L nr 230/2007,asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta
Chiar daca a fost incheiata o conventie/angajament de plata,asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati pana la achitarea integrala a debitului in evidenta
Incheierea conventiei nu stinge debitul in evidenta si nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada neaplicarea de penalitati in cazul incheierii de conventii/angajament de plata fata de care debitorul poate sau nu sa il concretizeze
LacramioaraNadia a scris:

Pe mine ma interesa daca exista vreun articol de lege care sa stopeze penalitatile la data incheierii conventiei...


Nu doamna, nu exista un articol de lege care sa prevada asta.
Sunt de parere ca este bine totusi ca ati obtinut o esalonare (daca mergi la Electrica, sau E-on, nu-ti esaloneaza nimeni platile si nici nu-ti stopeaza penalitatile).
Achitati cat mai repede, e cea mai buna solutie!
Multumesc frumos. Am adresat intrebarea in calitate de administrator si nu debitor. Am fost trasa de manecuta de un avocat ca ar trebui sa stopez, conform nu stiu carui articol din Codul Civil, penalitatile celor care au semnat conventii notariale cu Asociatia. Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata a datoriei la radet floricasalaytah floricasalaytah Blocul nostru are o datorie de 40.000 la RADET. Aceasta datorie este din cauza fostului administrator si a catorva rauplatnici din bloc. Am semnat un ... (vezi toată discuția)
Eşalonare restanţe la plata întreţinerii tomabogdan tomabogdan Bună ziua, Am o serie de întrebări, iar răspunsurile nu reuşesc să le găsesc. Există o lege care să facă referire la eşalonarea restanţelor la ... (vezi toată discuția)