avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil

Buna ziua,

Sunt divortata din 2012, cand copilul avea 2 ani. In prezent copilul are 6 ani. De la divort si pana in prezent fostul sot a respectat programul de vizitare si a achitat lunar pensia alimentara. In ceea ce priveste restul obligatiilor parintesti nu au fost respectate de catre tata (educatie, timp liber, activitati extrascolare, medic, imbracaminte). Cat este copilul la el, nu petrec timp impreuna, doar stau in aceeasi casa, copilul fiind in grija bunicilor sau a matusii.
Am dorit sa mergem in vacanta in strainatate, dar tatal nu a fost de acord si ne-am chinuit 2 ani de zile sa obtin declaratia. Am deschis anul trecut actiune in instanta, unde am avut castig de cauza si tatal a fost "de acord" sa imi dea declaratie pentru a iesi cu copilul din tara.
In acest moment situatia mea financiara este destul de dificila in tara si imi este foarte greu sa ma descurc. As dori sa plec cu copilul in strainatate, pentru a putea oferi mai usor tot ce are nevoie si mult mai multe decat in momentul de fata...Am sprijin din partea membrilor familiei (locuinta si loc de munca asigurat). Tatal refuza categoric sa imi dea declaratia pentru a putea pleca cu copilul din tara pe perioada nedeterminata, desi m-am angajat sa ii achit eu transportul pentru a veni sa vada copilul pana la implinirea varstei de 14 ani. Dupa aceasta varsta voi suporta tot eu cheltuielile pentru a veni copilul in tara sa isi vada tatal. Sunt dispusa sa renunt si la pensia alimentara (desi este dreptul copilului) daca pot obtine acordul lui.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de demersurile pe care trebuie sa le urmez pentru a putea pleca cu copilul din tara si care sunt sansele de reusita in aceasta privinta.

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:25, 26 Septembrie 2016
Şansele dvs. de a emigra cu copilul împreună, în absenţa acordului tatălui, sunt nule .
Tatăl şi-a respectat obligaţiile, adică a plătit pensia de intreţinere, a ţinut legătura cu copilul, nu contează că în acel timp copilul era cu bunicii sau mătuşa, aceia sunt familia tatălui şi implicit al copilului.
Da, situația este extrem de complicata.

Doar prin instanta ați putea obține o hotărâre judecătorească dar e greu de spus dacă veți reuși.
Depinde cum va aprecia instanta argumentele părților și care se va considera a fi interesul suprem al minorului.
Dacă plecați e grav afectat programul de vizita...
Singura soluție este să solicitați instanței de judecată să stabilească locuința minorului la locuința dvs din străinătate, motivat de interesul superior al copilului. Trebuie să dovediți că acolo condițiile de creștere și educare sunt corespunzătoare. Ar fi foarte bine dacă ar exista și o instituție de educație la care să înscrieți copilul și să arătați instanței acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2016
Adrian ALBU, Avocat
Ca sa puteti solicita ce a zis Adisan mai sus trebuie sa aveti un contract de inchiriere sau un act din care sa rezulte ca veti locui cu forme legale acolo.
Trebuie sa dovediti ca veti realiza venituri acolo si aveti o anumita stabilitate financiara.

Nu cred ca aveti cum sa rezolvati aceste probleme fara sa plecati mai intai in strainatate.

O varianta ar fi sa plecati fara copil si sa rezolvati toate cele aratate de mine mai sus si apoi sa deschideti proces.
Nu va fi necesar sa veniti in Romania la proces daca veti avea avocat angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita in strainatate arramona arramona Buna ziua. Va rog sa-mi da-ti si mie niste sfaturi.Mama unei minore de 4 ani vrea sa-l de-a in judecata pe fostul sot pentru a obtine un program de vizitare a ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor Anca Maria Badicel Anca Maria Badicel În urma divorțului,minorul mi-a fost încredințat mie ,dar împreună cu tatăl acestuia sa luam decizii în ceea ce-l privește. Eu locuiesc în alta ... (vezi toată discuția)
Fosta mea sotie a fugit cu copilul meu la amant Valcaneantzz Valcaneantzz Salutare tuturor,sunt un tata de 23 de ani, am fost impreuna cu fosta sotie(concubinaj) timp de 3 ani,in care am trait momente frumoase dar si momente ... (vezi toată discuția)