avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Proceduri CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Proceduri CEDO

Buna dimineata,
Va rog mult sa ma lamuriti in urmatoarea problema:am depus o plangere la CEDO (art.6). Zilele trecute am primit o scrisoare de la grefa prin care am fost instiintat ca CEDO intr-un complet de judecator unic a examinat cererea mea si o declara inadmisibila, deoarece nu indeplineste conditiile de admisibilitate prevazute de art.34 si 35 din Conventie.. De asemenea mi se comunica faptul ca este definitiva si nu poate face obiectul niciunui recurs , nici in fata Marii Camere, nici a unui alt organ.
Art.45 din Conventie mentioneaza ca:" Hotararile si deciziile care declara cererile admisibile sau inadmisibile sunt motivate". Poate fi considerata "motivare"exprimarea:"Curtea a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile de admisibilitate prevazute de art.34 si 35 din Conventie"?
Avand in vedere ca art.37 paragraf 2 din Conventie mentioneaza :"Curtea poate hotari reinscrierea pe rol a unei cereri atunci cand ea considera ca imprejurarile o justifica", iar art.45,paragraf 1:"Intr-un termen de 3 luni de la data hotararii unei camere, oricare parte in cauza poate in cazuri exceptionale sa solicite retrimiterea cauzei in fata Marii Camere", cum poate fi interpretat paragraful:"Aceasta decizie este definitiva si nu poate face obiectul niciunui recurs, nici in fata Marii Camere, nici a unui alt organ"?.
Ce mai pot face in situatia actuala?
PS: Mentionez faptul ca din tot ce am mai citit si eu din hotararile CEDO judecatorul care s-a pronuntat in aceasta cauza in toate cazurile in care a participat la judecare a fost singurul care s-a opus la acordarea de despagubiri, dar in acele cazuri aducand si o motivare.
Cu mult respect,
"Curtea poate hotari" inseamna precis "Curtea poate hotari", deci o prerogativa a Curtii (Curtea decide ce vrea ea).

Detalii pe www.avocatnet.ro/content/for...
Buna dimineata,
Va multumesc pt timpul acordat si pt raspuns. Am o mare rugaminte, daca timpul va permite sa-mi raspundeti punctual la cele 3 intrebari.
Cu stima,
1. Asta e motivarea standard a inadmisibilitatii vadite.

2. Cauzele trimse catre Marea Camera sunt extrem de rare si in niciun caz nu sunt inadmisibile vadit.

3. Nu mai puteti face nimic din punct de vedere juridic, impacati-va cu soarta.
Stimat forumist,

Față de întrebările dvs voi încerca să vă răspund punctual, completând răspunsurile anterioare:

1. Decizia de inadmisibilitate în principiu, pronunțată în complet de judecător-unic, trebuie motivată.
Din păcate, Curtea Europeană a Drepturilor Omului înțelege să o motiveze extrem de sumar, prin acest lucru presupunând că formularea ,,deoarece nu indeplineste conditiile de admisibilitate prevazute de art.34 si 35 din Conventie,, constituie o motivare în viziunea sa.
Nici eu nu consider că o astfel de formulare se poate califica drept motivare, dar aceasta este situația, contează ceea ce înțelege CEDO.

2. Decizia de inadmisibilitate în principiu, pronunțată în complet de judecător-unic este inatacabilă, definitivă.

Pentru a nu mă repeta, vă invit să observați cele discutate aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

În concluzie, din păcate, nu pot decât să ader la răspunsul anterior, în sensul că nu vă rămâne decât să vă împăcați cu situația.

P.S. Precum v-am spus, eu nu sunt de acord cu procedeul motivării standard. Există chiar probleme mai mari cu care se confruntă CEDO, care a devenit o instanță deosebit de formală, părând că uită rolul de a apăra drepturile omului. Multe instituții prestigioase uită, câteodată, că respectul și încrederea se câștigă greu și se pierd ușor...
Buna dimineata,
Va multumesc mult pt raspuns si pentru timpul acordat. Totusi, cu ingaduinta dumneavoastra,as dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:printr-o sentinta definitiva si invastita cu titlu executoriu am obtinut o creata contra unei institutii de stat. Institutia a formulat contestatie la executare si a obtinut intoarcerea executarii silite,recursul mi-a fost respins. Am introdus cerere la CEDO, care asa cum am mentionat a fost declarata inadmisibila neindeplinind conditiile prevazute de art.34,35 din Conventie. Intre timp am primit de la un executor judecatoresc somatie de plata si infiintarea popririi. In consecinta sentinta prin care am obtinut creanta a ramas neexecutata ( a se vedea jurisprudenta curtii in cauza Sandor contra Romaniei paragrafele 17,23,si 25).
In opinia dumneavoastra primirea somatiei si infiintarea popririi pot fi considerate "fapte noi" prin care pot solicita reiterarea cauzei?
Cu multumiri,

Alte discuții în legătură

Cedo b.stefan78 b.stefan78 Dupa ce am primit o hotarare irevocabila de la Curtea de Apel ,am inteles ca in tara nu mai pot sa fac nimic in ceea ce priveste aceasta hotarare.Singura ... (vezi toată discuția)
Curtea europeana a drepturilor omului - procedura dupa inregistrare plangere apetra apetra Avem o plangere inregistrata la CEDO. Putem fi executati in Romania pe baza unei hotarari definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie daca procedura ... (vezi toată discuția)
Dosar respins la cedo - alte posibilitati? sorinflorentin2106 sorinflorentin2106 Buna seara, O intrebare am. Daca dosarul este respins la CEDO ce cai de recurs mai exista. Sau ce instante internationale se mai pot contacta. Multumesc ... (vezi toată discuția)