avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... prescriptie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

prescriptie

Poate cineva sa mi spuna dupa cat timp se prescrie o sanctiune contraventionala si de cand se calculeaza acest termen?
De exemplu in cazul in care sanctiunea a fost contestata de cand se calculeaza?
va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ticut , utilizator 12:33, 27 August 2009

ORDONANŢÃ nr.2 din 12 iulie 2001



Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.

(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.

(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

(2) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data aplicării.

(3) Executarea sancţiunii închisorii contravenţionale se prescrie în termen de un an de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti, dacă contravenientul nu a optat pentru prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

multumesc frumos pentru informatiile acordate.
Depinde despre ce fel de sanctiune contraventionala vorbim, pentru ca daca e cazul unei amenzi iata ce zice Codul Fiscal in ceea ce priveste prescriptia
ARTICOLUL 127
Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
Deci ........repet depinde de sanctiune .....
daca vorbim de oug2/2001 vorbim de o lege speciala(facuta anume pt regelementarea sanctiunilor contraventionale). daca vorbim de codul fiscal, vorbim de o lege generala! si ca orice jurist care se respecta ar trebui sa stiti ca legea speciala are intaietate in fata legii generale! deci oug2/2001 si ce se spune in ea are prioritate! adica daca sunt intrunite conditiile prescriptiei stipulate in aceasta lege speciala, restul de legi existente isi pierd aplicablitatea! plus ca pentru a putea fi executata silit, o creanta trebuie sa fie lichida,certa si exigibila, adica sa nu fie viciata si asa mai departe! poate ar trebui sa mai redeschideti cartile de drept la capitolul principii generale. stima
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
ticut, utilizator
Stimate @ticut, ca orice jurist care se respecta eu spre deosebire de dumneavoastra consult forma actualizata a prevederilor legale, avand in vedere ca art. 14 al OG. 2/2001 a fost modificat si alin.2 a fost abrogat, prevederile Codului Fiscal sunt pe deplin aplicabile in cazul prescriptiei
Noul continut al " Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.* -----------
*Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003."

"" O.G. nr. 61/2002 CAPITOLUL IV
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită

Art. 137. - Termenele de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită privind o creanţă bugetară încep la data când, potrivit legii, se naşte acest drept.

Art. 138. - (1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor bugetare se prescrie în termen de 5 ani de la data încheierii anului financiar în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor bugetare provenind din amenzi contravenţionale.


Art. 139. - Termenul de prescripţie prevăzut la art. 138 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent;
c) pe perioada respectării amânării sau eşalonării plăţii obligaţiei bugetare acordate ca urmare a înlesnirilor la plată dispuse prin lege, hotărâre a Guvernului ori aprobate de organul competent;
d) cât timp debitorul, cu rea-credinţă, îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.

Art. 140. - Termenul de prescripţie prevăzut la art. 138 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) pe data întocmirii, în condiţiile prezentei ordonanţe, a actului de constatare a insolvabilităţii debitorului;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.

Art. 141. - Sumele achitate de debitor în contul unor obligaţii bugetare, după îndeplinirea termenului de prescripţie, nu se restituie.

Art. 142. - Dreptul de a cere compensarea sau restituirea sumelor privind obligaţiile bugetare se prescrie în termen de 5 ani de la data încheierii anului financiar în care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire.

Art. 143. - Dacă organul de executare constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită a creanţelor bugetare, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare şi la scăderea acestora din evidenţa analitică pe plătitori.""


In consecinta va sugerez sa consultati legislatia la zi inainte de-a acuza alti useri de neprofesionalism sau nestiinta.
Cu respect.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Analore, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie nicolae vacaru nicolae vacaru am primit o amenda de parcare neregulamentara de la politia comunitara a municipiului sibiu si nu am platito an cati ani se prescrie? ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)