avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incuviintare legaturi personale cu minorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incuviintare legaturi personale cu minorii

In fapt, se desface o casatorie prin hotarare judecatoreasca, minorii se incredinteaza spre crestere dsi educare mamei!
Ulterior, tatal introduce o actiune civila de incuviintare legaturi personale cu minorii, care este admisa ramanand definitiva si irevocabila! Intre timp mama minorilor pleaca din tara lasandu-si copiii in custodia mamei sale! In luna mai 2009 bunica materna pleaca din tara, impreuna cu nepotii sai, la fiica sa in Belgia. La data de 22 iulie a.c. mama copiilor formuleaza o cerere de chemare in judecata prin care solicita "modificarea modalitatii de a avea legaturi personale cu minorii...", dar, atentie! acesta se afla si se afla in Belgia! Pe cerere exista o semnatura pe care fostul sot nu o recunoaste ca fiind a reclamantei. Cererea s-a redactat in Romania la o masina de scris!!!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 18:22, 29 August 2009
Pentru ca minorii sa fie scosi din tara, ar fi fost nevoie de acordul Dvs notarial!! In ceea ce priveste imposibilitatea dvs de vizitare, puteti formula o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului prevazuta de art. 307 Cod Penal, la care se adauga si plecarea din tara a minorilor fara consimtamantul dvs.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Din cate imi aduc eu aminte, mama poate pleca copiii din tara daca i s-au incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Daca mama v-a notificat noua adresa n-are nici o treaba cu Codul penal.
Dvs. trebuie sa va ganditi ce e mai bine pentru copii.
GabrielaA are dreptate, atat timp cat minorii i-au fost incredintati mamei aceasta nu mai are nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara.
Avand in vedere noua situatie, urmeaza sa se stabileasca un alt program de vizitare astfel incat sa se poata mentine relatiile cu tatal, dar in acelasi timp sa se aiba in vedere interesul minorilor. Este de preferat sa se lase ambitiile personale ale parintilor si sa va ganditi la binele copiilor.
succes
oare asa sa fie?

l 272, art 18, alin. (2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la
exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.

incredintarea este pt crestere si educare din cate stiu eu....

se pare insa ca politia de frontiera permite parasirea tarii de catre minor in baza unor astfel de hotarari....
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Bojan I.M., Mediator
Un subiect interesant! In situatia in care instanta a admis cererea de incuviintare, a reclamantului, de a avea legaturi personale cu proprii copii, hotararea ramanand definitiva si irevocabila prin neapelare, parata in complicitate cu mama sa, i-au anulat acest drept tatalui incalcand totodata si o hotarare judecatoreasca, luand copii in strainatate fara acordul acestuia. Tatal copiilor nu a fost decazut din drepturile parintesti in niciun fel!
Conventie cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990:
Art.9. 1. Statele parti vor veghea ca niciun copil sa nu fie separat de parintii sai impotriva vointei acestora, exceptand situatia in care autoritatile competente decid, sub rezerva revizuirii judiciare si cu respectarea legilor si a procedurilor aplicabile, ca aceasta separare este in interesul superior al copilului. O asfel de decizie poate deveni necesara in cazuri particulare cum ar fi, de exemplu, in cazul copiilor maltratati sau neglijati de parinti sau in cazul in care parintii traiesc separat si se impune luarea unei hotarari cu privire la locul de resedinta a copilului.
2. In toate cazurile prevazute la paragraful 1 din prezentul articol toate partile interesate trebuie sa aiba posibilitate de a participa la dezbateri si de a-si face cunoscute punctele de vedere.
3. Statele parti vor respecta dreptul copilului care a fost separat de ambii parinti sau unul dintre ei de a intretine relatii personale si contacte directe cu cei doi parinti ai sai, in mod regulat, exceptand cazul in care acest lucru contravine interesului suprem al copilului.
Conventia asupra relatiilor personale care privesc copii, ratificata de Romania prin Legea nr.87/2007:
Art.4. 1. Copilul si parintii sai au dreptul de a obtine si de a intretine relatii personale constante.
2. Aceste relatii personale nu pot fi restranse sau excluse decat atunci cand acest lucru este necesar in interesul superior al copilului.
3. Atunci cand nu este in interesul superior al copilului sa intretina relatii personale nesupravegheate cu unul din parinti ai sai, se ia in considerare posibilitatea de intretinere a unor relatii personale sub supraveghere sau a altor forme de relatii personale cu acest parinte.
Legea nr.272/2004:
Art.16.- (1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.
Art.17.- (1) Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
Art.18.- (2) Deplasarea copiilor in tara si strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.
(3) Parintii, sau dupa caz, alta persoana responsabila de supravegherea, cresterea si ingrijirea copilului sunt obligati sa anunte la politie disparitia acestuia de la domiciliu, in cel mult 24 de ore de la constatarea disparitiei.
Plecarea minorilor din tara a fost facuta pe "ascuns", nici vecinii nu au stiut de aceasta plecare decat dupa cateva zile. Nici directoarea scolii, unde a invatat copilul cel mare, nu a stiut, acesta ramanand cu situatia scolara neincheiata in anul de invatamant 2008-2009. Era in clasa a VIII-a!

Alte discuții în legătură

Parasirea tarii de catre un parinte cu un copil rezultat in afara casatoriei cosmin_buc cosmin_buc am urmatoarea problema:viitoarea mea sotie are un copil dintr-o relatie anterioara, fara a fi fost vreodata casatorita cu tatal acestuia.copilul a fost ... (vezi toată discuția)
Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)