avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie!

Buna seara ! Am si eu o intrebare, Am nascut in aprilie 2014 si am beneficiat de concediu crestere copil si indemnizatie pana in martie 2016, in martie am incetat contractul de munca din motive personale, la putin timp dupa am aflat ca eram din nou insarcinata si voi naste in noiembrie 2016. Nu am mai realizat venituri din martie 2016 insa dupa noua lege am inteles ca ma pot incadra pentru indemnizatiea bebe2 deoarece presupune sa ai venituri realizate in 12 luni din ultimi 2 ani. Am mers la birou prestatii sociale din orasul.meu, ei zic la fel ca ma incadrez insa sa fac actele la primarie si apoi ei vor adauga o adevrinta din care reiese ca am beneficiat de indemnizatie 2 ani (2014-2016) .
Cei de la primarie nu prea au habar ce acte imi trebuie si cand sa le depun, imi tot cere o adevrinta de la angajator cu toate ca eu le explic ca nu mai sunt angajata din martie. Cum sa procedez ? In final ma incadrez sau nu pt indemnizatie? Ce acte imi sunt necesare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 14 Octombrie 2016
MaziluG a scris:

.... voi naste in noiembrie 2016. Nu am mai realizat venituri din martie 2016 insa dupa noua lege am inteles ca ma pot incadra pentru indemnizatiea bebe2 deoarece presupune sa ai venituri realizate in 12 luni din ultimi 2 ani. ......

Cei de la primarie nu prea au habar ce acte imi trebuie si cand sa le depun, imi tot cere o adevrinta de la angajator cu toate ca eu le explic ca nu mai sunt angajata din martie. Cum sa procedez ? In final ma incadrez sau nu pt indemnizatie? Ce acte imi sunt necesare? Multumesc!


Perioada eligibila pentru CCCC va fi decembrie 2014- noiembrie 2016.

Depuneti la dosar adeverinta de la AJPIS pentru perioada primului CCC.

Indemnizaţia lunară aferentă concediului pentru creşterea copilului este acordată în baza unei cereri, care trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie similara. Urmeaza sa nasc in ianuarie 2017. In ultimii doi ani inainte de nastere am lucrat in perioada Martie 2015 - Februarie 2016, cu un salariu de 3000 lei/luna. Sa inteleg ca baza de calcul a indemnizatie va fi exact aceasta perioada, iar indemnizatia va fi in cuantum de 2550 lei/luna? Sau exista loc de interpretari iar baza de calcul a indemnizatie va fi constituita din veniturile realizate in ultimele12 luni dinaintea nasterii, adica februarie 2016 - ianuarie 2017, si voi beneficia de indemnizatia minima?

Multumesc!
elenaborta a scris:

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie similara. Urmeaza sa nasc in ianuarie 2017......

Multumesc!


Perioada eligibila pentru CCC este februarie 2015 - ianuarie 2017.

Ce statut ati avut sau veti avea in aceasta perioada ?
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
In perioada Februarie 2015 - Februarie 2016 am fost angajata cu contract de munca (13 luni).
In perioada Martie 2016 - Ianuarie 2017 nu am avut contract de munca (11 luni).

Sa inteleg ca baza de calcul a indemnizatiei o vor reprezenta ultimele 12 luni in care am realizat venituri, adica Martie 2015 - Februarie 2016? La salariul net de 3000 lei/luna, 85% ar insemna 2550 lei/luna indemnizatie.

Este corect? Sau legea lasa loc de interpretari si as putea fi incadrada la indemnizatia minima?

Multumesc!
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere pentru copil Corina271 Corina271 Buna ziua! Urmeaza sa nasc a doua oara la sfarsitul anului 2016 sau inceputul anului 2017 si am inteles ca s-a schimbat legea pentru acordarea indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil andreeeeea123 andreeeeea123 Buna seara, Cele 12 luni lucrate trebuie sa fie consecutive? Voi naste in feb 2017, iar din septembrie 2015 pana in sept 2016 am avut concediu fara ... (vezi toată discuția)