avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contabilitate pfa in partida simpla
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contabilitate pfa in partida simpla

am si eu un pfa ,profesii liberale ,sistem real ,la care platesc impozit pe venit de 16% din venit net.Nelamurirea mea este in legatura cu contabilitatea in partida simpla pe care trebuie sa o tin . Cine imi verifica aceasta contabilitate? . De la adm financiara mi s-a dat 2 registre ,unul de incasari si plati si unul registru unic de control. O alta intrebare este : daca exista o suma minima care trebuie sa fie declarata ca venit , care sa fie impozitata?anul trecut am declarat o suma de 3000 ron venit net anual . Ce cheltuieli pot fi considerate deductibile ?Am pfa de un an dar nu a verificat nimeni contabilitatea ,am inteles ca se verifica doar la desfiintare,este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:44, 23 Septembrie 2009
In registruu de incasari si plati trebuie sa treceti toate sumele pe care le incasati pentru activitatea desfasurata precum si cheltuielile pentru desfasurarea profesiei(acestea din urma sunt deductibile). Cit priveste controlul acesta de regula se efectueaza cam la cinic ani dat fiind termenul special de prescriptie al creantelor bugetare
Contrar multora, consider ca si in cazul tau ca PFA unde contabilitatea se face in partida simpla, e necesar un contabil macar pentru consiliere daca nu pentru intocmirea evidentei propriu-zise.

Pentru a raspunde la toate intrebarile puse de tine ar trebui sa scriem o carte. Insa de aceea e forumul ca sa se puna intrebari. Deci, sa incepem!
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Iulian MANEA, Contabil
george16 a scris:

[...]Cine imi verifica aceasta contabilitate? De la adm financiara mi s-a dat 2 registre, unul de incasari si plati si unul registru unic de control.[...]


Administratia Financiara nu verifica actele PFA si nu da consultanta ci doar controleaza daca la intocmirea acestora s-a respectat legea si aplica sanctiuni. Cunoasterea legii este datoria ta si de aceea recomandam mai inainte sa apelezi la cineva de specialitate pentru a face verificarea intocmirii corecte a evidentei contabile.

Pe langa cele doua registre enumerate de tine mai sus trebuie sa ai si registrul inventar.
george16 a scris:

[...]O alta intrebare este : daca exista o suma minima care trebuie sa fie declarata ca venit , care sa fie impozitata?anul trecut am declarat o suma de 3000 ron venit net anual.[...]


Nu exista o suma minima care trebuie sa fie declarata ca venit ci se impoziteaza venitul rezultat din evidenta contabila in partida simpla.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Iulian MANEA, Contabil
george16 a scris:

[...]Ce cheltuieli pot fi considerate deductibile?[...]


Ca si la societatile comerciale si in cazul PFA sunt considerate deductibile acele cheltuieli care sunt facute in vederea obtinerii veniturilor impozabile. Insa, prin lege se pot considera nedeductibile sau doar partial deductibile anumite cheltuieli. Exemplu: cheltuielile cu combustibilul pentru autoturisme sunt nedeductibile chiar daca au fost facute in vederea obtinerii veniturilor iar cheltuielile de protocol sunt doar partial deductibile.

Alte discuții în legătură

Pfa - cum calculez venitul impozabil daca am primit sponsorizare andracuamic andracuamic Buna ziua! Am un PFA neplatitor de TVA infiintat in acest an. Cum calculez venitul impozabil? Am o sponsorizare, venituri de la clienti si cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Deducere combustibil auto. Bogdan62 Bogdan62 Buna ziua,ce trebuie sa fac pentru a deduce cheltuiala cu combustibilul masinii personale,pe care o folosesc si la PFA-ul pe care-l am .Folosesc masina si la ... (vezi toată discuția)
Decontare bon si factura viov viov e adevarat ca daca bonul fiscal nu are stampila pe verso nu e valabil si daca valoarea lui depaseste 100 lei , atunci e obligatoriu factura ma refer la ... (vezi toată discuția)