avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum poti cere despagubiri pentru lovire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum poti cere despagubiri pentru lovire

Buna ziua!
In luna Iulie 2016 am fost atacat de un baiat. Acesta mi-a blocat masina si a coborat la mine, dupa care m-a lovit fara sa apuc sa cobor din masina,sau sa ma apar. Dupa ce am reusit sa fug, am fost urmarit de el cu masina 5 km. Am fost la spital o seara pentru ca am avut o plaga la nivelul arcadei, iar a doua zi am scos certificat medico-legal (5-6 zile ingrijiri medicale).
La politie mi s-a spus ca , cazul se va duce in instanta fara ca eu sa fac ceva, acolo unde pot solicita daune. Dar pana acum nu s-a intamplat nimic si vreau sa cer in instanta pe cale civila daune.

Intrebarea mea este : Cum pot sa formulez cererea si ce suma pot cere? eu m-am gandit la 10000 ron ,chiar daca nu voi primii neaparat aceasta suma, nu mi se pare normal sa fii umilit,batut si mutilat (in urma lovirii am ramas cu o cicatrice pe fata). Mentionez ca agresorul a fost gasit in seara incidentului si a recunoscut fapta. De asemenea am si un martor care a fost tot timpul prezent.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Adrian01ph, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian01ph , utilizator 10:31, 24 Noiembrie 2016
Desigur ca puteti sa solicitati atat daune materiale cat si morale pe calea instantei civile fara sa asteptati solutionarea procesului penal. Probele pe care le aveti va vor ajuta in instanta civila unde aveti sanse mari de castig. Cu privire la suma, va recomand sa discutati cu un avocat, in general pe daune morale puteti cere oricat, instanta urmand sa le ajusteze daca este cazul. Ceea ce trebuie sa stiti insa daca alegeti sa solicitati daune pe cale separata este ca spre deosebire de procesul penal, in civil veti plati taxa de timbru pentru pretentiile civile solicitate si de asemenea mai trebuie sa stiti ca este posibil ca dosarul civil sa se suspende pana la solutionarea celui penal. Astfel, potrivit art. 413 Cpc, instanta POATE suspenda cauza când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel.

Pentru a fi analizate in concret datele specifice problemei dvs., este bine sa consultati un avocat caruia sa-i oferiti toate detaliile necesare formarii unei opinii.

Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
Madalina Pascu, Avocat
Eu as vrea sa incep procesul fara avocat. Cum as putea formula plangerea sa cer daunele pe cale civila? Multumesc anticipat!
Adrian01ph a scris:

Eu as vrea sa incep procesul fara avocat.


Pai eu unul va doresc success. Gasiti modele de actiune pe net.
Tot acolo gasiti si calculator de taxe de timbre (in functie de cat va decideti sa cereti), dar si hotarari de cazuri similar in care s-a suspendat dosarul civil cu tot cu taxa platita, vreme de ani de zile, pana la solutionarea cauzei penale.
Totusi, nu este de neglijat sfatul de a avea un avocet, pentru ca sa nu aruncati degeaba o gramada de bani pe taxa de timbru din civil, si sa obtineti o suspendare...
Nu inteleg graba dvs., si nici dorinta de avgrabi peste munca celor de la politie si fara nici un ajutor calificat.
Adrian01ph a scris:

La politie mi s-a spus ca , cazul se va duce in instanta fara ca eu sa fac ceva, acolo unde pot solicita daune. Dar pana acum nu s-a intamplat nimic si vreau sa cer in instanta pe cale civila daune.

Din punctul meu de vedere, dosarul civil se va suspenda 100%. Tot prin parchet/politie (iar apoi instanta penala) trebuie sa rezolvati aceasta speta.

Puteti formula plangere prealabila ptr.infractiunea de lovire prevazuta de art.193 NCP,iar in procesul penal va constituiti parte civila,gasiti modele pe internet.

Alte discuții în legătură

Ce pot face pentru a determina continuarea urmaririi penale alexberi alexberi Ce pot face pentru a determina continuarea urmaririi penale in urmatorul caz. Din informatiile pe care le am urmarirea penala nu s-a efectuat intrucat ... (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)
Cerere de dare in judecata pentru calomnie proex proex Ma intereseaza in special ce trebuie sa contina aceasta cerere pentru a putea fi inaintata catre tribunal-judecatorie ; la ce articole si lege se incadreaza ... (vezi toată discuția)