avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noi probleme cu vechiul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noi probleme cu vechiul angajator

Dupa ce am reusit, intr-un final sa parasesc vechiul loc de munca - loc unde le-a luat 18 zile sa imi dea decizia, unde n-am avut unde sa imi depun demisia etc., iata ca ma lovesc de noi probleme.
Pe unele le-am rezolvat cu ajutorul vostru - www.avocatnet.ro/content/for... .

Acum m-am lovit de o noua problema:
Cand m-am dus cu decizia la ITM, cei de-acolo mi-au spus ca fostul angajator nu mi-a facut carte de munca! Am fost nevoit sa semnez o declaratie pe proprie raspundere ca nu am si ca nu mi-a fost intocmit documentul.

Am lucrat 8 luni la fostul angajator, probabil timp suficient sa imi incheie carte de munca.
Vreau sa stiu, e legal ca angajatorul sa faca asa ceva ? Contractul de munca era pe o perioada nedeterminata.

De asemenea, vreau sa rezolv urmatoarele probleme:

- cum pot trece perioada respectiva de 8 luni in carnetul de munca, in conditiile in care noul angajator o sa imi intocmeasca acte noi ? Cei de la ITM Prahova mi-au spus sa aduc carnetul de munca de la ITM Bucuresti (noul loc de munca), sa imi completeze ei perioada. Pe de alta parte, cand am intrebat noul angajator, acesta mi-a spus ca numai ei au dreptul sa completeze cartea de munca, in conditiile in care este deschisa la ei.

- in cazul in care nu am sa pot sa trec perioada respectiva in carnetul de munca, am temei sa chem in judecata fostul angajator ? Poate sunt doar 8 luni si cert e ca mai am zeci de ani pana la pensie, dar totusi e munca mea - am acceptat sa lucrez si peste program gratis, si platit la negru samd. Pana la urma conteaza la vechime.

Astept cu interes raspunsurile voastre!
Catalin
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
Catalin P, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 29 August 2009
Nu este legal cea facut angajatorul pentru a vi se trece cele 8 luni aveti posibilitatea ca ITM de la fostuil loc de munca sa o completeze sau sa-l dati in judecata pe fostul angajator pentru a fi obligat sa va completeze carnetul de munca
Cu adeverinta care atesta acea vechime de 8 luni, in original, va prezentati la ITM sa se faca inregistrarile in carnetul de munca. Din ceea ce stiu eu, inclusiv cei de la ITM Bucuresti pot face aceste inscrieri in carnetul de munca.
daca sunteti deja angajat la o alta societate in bucuresti, cei de-acolo au dreptul si pot sa va inscrie in carnetulmde munca datele din adeverinta pe care o detineti. Adeverinta trebuie sa fie vizata de ITM prahova.
Si in instanta se poate reconstitui acea vechime de 8 luni pe care fostul angajator nu a vrut sa o consemneze in cartea de munca! Insa, daca ITM Bucuresti are cunostinta de respectiva situatie poate inregistra acea perioada! Inspectorii de munca nu l-au sanctionat pe angajator pentru acea fapta? Se impunea!
adeverinta eliberata de angajator si vizata de ITM este document oficial cu aceeasi putere juridica ca si cartea de munca.
Ea este o dovada a vechimii, nu trebuie reconstituita vechimea!

Nu vad de ce ar apela la instanta, daca doreste inregitsrarea ei in CM se poate face foarte simplu de catre actualul angajator.

Nu vad de ce ar trebui neaparat sanctionat angajatorul.. au fost perioade mari de timp cand nu se mai tipareau carnete de munca, de aceea se elibera acea adeverinta...

Nu consider corect sa trimitem oamenii in instanta penrtu probleme care se pot rezolva amiabil si altfel.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

vechime in munca sau nu Problema este urmatoarea.Fostul meu angajator nu si-a dat prea mult interes pt. a-mi face rost de Carte de munca(formular), iar la plecarea din firma mi-a dat ... (vezi toată discuția)
Refuz completare carte de munca diablo diablo Buna seara, am lucrat la o firma circa 3 sapt dupa care m-am angajat la alta firma. Problema este ca cei de la care am plecat refuza sa imi treaca ... (vezi toată discuția)
Vechime nerecuperata de la vechiul loc de munca crysty_cata06 crysty_cata06 Buna ziua,numele meu este Cristina am si o problema la care nu gasesc nici o rezolvare am apelat la dumneavoastra cu speranta ca ma puteti ajuta sa gasesc ... (vezi toată discuția)