avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... actiune in instanta ptr. sporuri incluse in pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

actiune in instanta ptr. sporuri incluse in pensie

Cum pot face rost de un model de actiune in instanta ptr. includerea sporurilor(acord global cu statut permanent) in calcularea pensiei?Am primit de la Casa de pensii decizia noua in care nu mi au fost incluse sporurile specificate in adeverintele eliberate de institutiile unde am lucrat.Mentionez ca sant pensionata medical, cu pensie f.mica si nu mi permit un avocat.Pot face o cerere ptr. avocat din ociu?Cum?Mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:38, 8 Septembrie 2009
In aceasta sectiune a mai fost dat raspunsul la aceasta intrebare. Colega mea, dna Gabriela Pintea, a raspuns urmatoarele:

Prevederile legale in privinta recalcularii drepturilor de pensie luand in calcul si acordul, primele etc., sunt urmatoarele:

Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1
aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
~ Conținut șters la cerere ~
Nu exista venituri cu statut permanent iar acordul global nu a facut parte din baza de calcul a pensiilor. Desigur, de adeverinte puteti face rost, mai este putin si incep sa se vanda ca facturile, la colt de strada.

Procurorul General a solicitat Sectiilor Unite ale ICCJ pronuntarea unei decizii prin care acestea sa hotarasca neluarea in calculul punctajului mediu anual a acestor forme de retribuire. Decizia ICCJ va fi obligatorie pentru celelalte instante.
Cateva fraze din RIL:

"II. Alte instanţe, dimpotrivă, au considerat că veniturile obţinute în acord global, prevăzute de legislaţia anterioară anului 2001, nu pot fi valorificate la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat.
Apreciez acest ultim punct de vedere ca fiind în litera şi spiritul legii.
(...)
În consecinţă, drepturile băneşti obţinute în acord global erau venituri suplimentare, ca parte variabilă a retribuţiei şi nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare, astfel încât nu se pot utiliza la determinarea punctajelor anuale, în lumina dispoziţiilor art. 164 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000 (...)."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Draga doamna Pintea, poate sunteti foarte tanara si nu aveti cum beneficia de aceste sporuri daca vorbiti cu atata indignare, nici un administrator nu isi permite sa elibereze o adeverinta falsa, instanta nu poate nesocoti aceste inscrisuri, cel mult se poate cere o verificare. Vorbim de ce prevedea vechea lege, atunci de ce am schimbat-o (de ce eu care am lucrat mai mult in acea perioada nu ma pensionez la 55 ani?). Atata timp cat s-au platit asigurari si la aceste sume de ce nu se aplica legea 19? Cat despre legea pensiilor "prostimii" sa nu decida magistratii care oricum au alta lege de pensionare, la ei de ce intra sporurile? de ajung la pensii 30000 RON? din banii cui se platesc? Cum ramane cu majoritatea pensionarilor care au beneficiat in urma hotararilor in instanta de aceste recalculari? La noi guverneaza un singur principiu "CINE APUCA". In cazul acesta sa se anuleze toate deciziile de pensionare inclusiv cele cu pensii nesimtite si sa functioneze o singura lege, cred ca asa va fi "multumita" si d-na procuror general.
Stimate domn,
Va rog, in primul rand, sa va adresati cu apelativul "draga" persoanelor din familia dvs. si apropiatilor dvs.
Nu discutam despre pensiile "speciale", despre ele discuta Executivul de la inceputul anului si n-a facut nimic concret.

Procurorul General a facut referire, in recursul promovat, la prevederi legale in vigoare care intra in conflict cu prevederi din actul-normativ cadru in domeniu - Legea nr. 19/2000.
Varsta mea nu are nicio legatura cu realitatea. Iar realitatea, pe care o cunosc foarte bine, este ca afacerea "Adeverinta" a capatat, din 2005 pana in prezent, o amploare tot mai mare.

Deciziile de pensie emise in temeiul unor hotarari judecatoresti anterioare nu vor fi anulate. O eventuala decizie de admitere a RIL-ului Procurorului General va produce efecte pentru viitor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensie cadru didactic universitar dorelbaiu dorelbaiu Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca asupra urmatorei probleme: Am lucrat cadru didactic universitar in U.P.B. Pensia calculata in baza legii ... (vezi toată discuția)
Lucru in acord global PD PD Buna seara! Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul sporuri Steladumitru Steladumitru Buna ziua! Am primit decizia de pensionare anticipata si nu mi s-au luat în calcul și adeverințele din care reiese că am avut sporuri,acord ... (vezi toată discuția)