avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere "legala"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere "legala"

Buna ziua. Sunt aici cu o nelamurire,sunt frustrat de o situatie recenta si as dorii niste sfaturi in legatura cu aceasta , adica sa caut dreptate pe cale legala sau sa imi vad de drum.
Am lucrat pana recent la o societate comerciala ca si tehnician echipamente calcul. Am avut niste neintelegeri de tip personal (nu cred ca ii placea fata mea) cu unul dintre sefi. Dupa ceva timp (1 -2 luni) sa ajuns la urmatorul document in fata mea, o notificare in care se precizeaza ca in urma unui studiu al pietii fata de contractele incheiate societatea este nevoita saisi modifice structura de personal, drept urmare postul pe care il ocupam eu in acel moment va fii inchis, in consecinta mi sa acordat un preaviz de 20 zile lucratoare si o mentiune ca pe perioada preavizului sa nu ma prezint la lucru,avand la dispozitie timp sa imi caut un nou loc de munca.
Nelamuririle mele sunt urmatoarele :
-e singurul post care a fost inchis, e posibil ca doar un post sa fie inchis ?
-functia pe care o ocupam avea niste responsabilitati care acum sunt efectuate de o noua persoana (pot sa zic inferior pregatita) dar presupun ca biroul personal a trecut alta functie celui in cauza pe contract, teoretic 6luni nu ar avea voie sa angajeze pe acelasi post,nu cred ca sunt asa de idioti,dar as putea demonstra ca ceea ce faceam eu e facut de persoana nou venita,as putea sa contest asta in vre`un fel?
-salarul ce trebuia sa il primesc va trebuii achitat la lichidarea
-ce pot sa fac in cazul in care nu vor sa imi plateasca salarul cuvenit pentru perioada de preaviz cu pretextul de "lipsa de lichiditati" sau amanari

Va multumesc pentru ajutor/sfaturi
Cel mai recent răspuns: ciprim , utilizator 17:10, 15 Septembrie 2009
1. Este posibil ca un singur post sa fie desfiintat.
2. Responsabilitatile postului pot fi indeplinite de alta persoana, in completarea responsabilitatilor sale initiale (nu ma pot pronunta asupra competentei).
3. La lichidare trebuie sa primesti toate drepturile salariale inclusiv salariul compensator (conform CCM national sau pe unitate). Mentiunea de a nu va prezenta la lucru este facuta verbal sau in continutul preavizului? Sugerez sa mergi la post, in perioada preavizului poti opta pentru un program de 4 ore restul timpului fiind considerat ca esti in cautarea unui nou loc de munca si nu va afecta salariul.
4. Cu un avocat bun care poate demonstra in instanta ca nu este vorba de motive intemeiate care sa conduca la concedierea ta, poti recastiga postul. Dar crezi ca va fi mai bine?
Asteapta si alte raspunsuri, poate cineva s-a confruntat cu stfel de situatie.
1. ce vi se intampla este o concediere individuala. ca atare, angajatorul nu are obligatia de a astepta 9 luni ptr a putea angja o alta persoana. asa ca poate desfiinta numai 1 singur post. acum, acest post este al dvs.
2. atributiile dvs, odata postul desfiintat, trebuie preluate de cineva. nu conteaza competetenta celui care preia. daca angajatorul in considera capabil.... atunci e capabil
3. trebuie sa primiti toate drepturile "la zi", inclusiv sa vi se plateasca concediul de odihna neefecutat. atentie: ar trebui sa primti si un salariu compensatorui, asa cum este prevazut in CCM unic. ca doar este concediere individuala.
4. daca vor refuza sa plateasca salariul "la zi" (desi eu personal nu cred ca vor face asa ceva) aveti la indemana procedura judiciara, adcia un proces la tribunalul din judetul dvs (ptr Buc este TMB) la sectia litigii de munca. aceasta actiune este scutita de taxe, deci este gratis.
termenul de prescriptie ptr drepturi banesti este de 3 ani
1. Colegul meu v-a raspuns la intrebari. Eu as vrea sa fac numai niste completari.
2. Angajatorul isi organizeaza munca cum vrea el. poate sa desfiinteze si un singur post daca el considera asta necesar. Este firma lui si o organizeaza cum crede elo de cuviinta.
3. Daca v-a dat in scris sa nu veniti la serviciu in perioada preavizului, faceti asa cum a scris, dar acea perioada este platita integral (ca si cum ati fi fost la serviciu).
4. Nu este adevarat ca nu are voie sa angajeze 6 luni pe cineva pe acest post desfiintat. Cine v-a spus nu cunoaste legea.
5. Nu exista motive legale pentru a nu va plati drepturile banesti cuvenite la lichidare.
6. La expirarea preavizului trebuie sa va plateasca salariul pe perioada lucrata, salariul pe perioada preavizului, un salariu compensator (conf. art.78(1) din CCMUNN pe anii 2007-2010), compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna cuvenit si neefectuat.
7. In acelasi timp cu inmanarea deciziei de concediere trebuie sa va inmaneze si carnetul de munca (daca aveti asa ceva), nota de lichidare si adeverinta tip pentru somaj.
8. Veti beneficia de indemnizatie de somaj daca ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat concesutive si nu neaparat la acelasi angajator).
9. Daca nu primiti tot ce am spus aici il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Buna ziua.
Perioada preavizului a trecut si am fost sa imi ridic actele si sa mi se plateasca salariul.Am primit drepturile banesti pentru lichidare, mai putin salariul compesantor de care mentionati, spunandu-mi-se ca acesti bani nu mi vor pentru ca CCM pe unitate nu prevede asa ceva. Intrebarea mea este: Trebuie sau nu sa primesc acel salar compensator in contextul in care CMM pe unitate nu prevede asa ceva.
Va multumesc
CCM la nivel de unitate nu poate avea prevederi inferioare CCM la nivel national.
Ca atare, societatea este obligata sa va dea 1 salariu compensator asa cum este stipulat in CCM unic.
Ptr ca CCM unic la nivel national, asa cum spune si denumirea, se aplica tuturor angajatorilor din Romania (mai putin functionarilor publici care activeaza dupa alte legi).

Alte discuții în legătură

Concediere freerobert freerobert buna ziua.am lucrat la o firma si sa desfiintat postul pe care aram incadrat.as dori sa stiu cum se calculeaza lichidarea si daca pe o perioada de 6 luni se ... (vezi toată discuția)
Drepturi si obligatii artimon artimon Sunt angajat cu contract de munca pe , perioada nedeterminata intr-o societate multinationala-in decembrie 2014 (17-dec.2014)menegerul societatii mi-a ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale preaviz, desfiintare post tester321 tester321 am primit decizie de concediere cu desfiintarea postului, care va fi efectiva in data de 30.10.2009. Angajatorul tb sa imi plateasca un rest de salariu din ... (vezi toată discuția)