avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... In atentia avocatiilor pledanti: Confuzia intre ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

In atentia avocatiilor pledanti: Confuzia intre notiuni. Denaturarea realitatii. Valabilitatea Raportului de Expertiza judiciara.

O prima consecinta a confuziei intre notiunile de "valoare de circulatie" si cea de "valoare de piata".

Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat desigur ca o mare parte dintre expertii judiciari (unii - prea batrani, altii - fara experienta) elaboreaza rapoarte de expertiza - evaluare imobiliara - folosind metode bazate pe prevederile:
• Decretul Nr. 93 din 16 aprilie 1977 privind preturile de vinzare ale locuintelor din fondul locativ de stat,
• Decretul Nr. 256 din 14 iulie 1984 privind imbunatatirea regimului de construire a locuintelor si modificarea unor reglementari referitoare la stabilirea preturilor limita ale locuintelor care se construiesc din fondurile statului, a preturilor de contractare ale locuintelor proprietate personala si a preturilor de vinzare ale locuintelor din fondul locativ de stat,
• Decretul-Lege Nr. 61 din 7 februarie 1990 privind vinzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie.

Toata aceasta legislatie este bazata pe notiunea de "valoare de circulatie" si pe metode de calcul valabile si corecte in epoca socialista, timp in care preturile de deviz si elementele statistice referitoare la constructii erau "imuabile" (sau aproape invariabile).
In aceste conditii, evaluarea nu corespunde realitatii prezente deoarece nu are cum sa reflecte corect realitatile unei piete imobiliare libere dintr-o economie emergenta.
In consecinta, motivat ca mai sus, avocatii ar putea cere anularea raportului de expertiza ??
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:43, 23 Septembrie 2009
Probabil ca nu este cea mai avizata interventie, dar dupa cate stiu eu, actele normative indicate de Dvs. au fost abrogate expres sau implicit prin L.114/1996, cu ultima modificare datand din 2008, prin OUG 210/2008. Implicit...

Scuze:"> Doar 256/1984 a fost abrogat expres cu exceptia art. III si a anexelor nr. 3 si 4, restul au fost doar partial abrogate sau rasmodificate.

Revenind la intrebarea Dvs, din punctul meu de vedere si avand in vedere aplicarea in timp a legii civile, desuetudinea unei prevederi legale in vigoare nu poate fi motiv de nulitate.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
godspeed a scris:

................................... dupa cate stiu eu, actele normative indicate de Dvs. au fost abrogate expres sau implicit prin L.114/1996, cu ultima modificare datand din 2008, prin OUG 210/2008. Implicit...

Scuze:"> Doar 256/1984 a fost abrogat expres cu exceptia art. III si a anexelor nr. 3 si 4, restul au fost doar partial abrogate sau rasmodificate.

Revenind la intrebarea Dvs, din punctul meu de vedere si avand in vedere aplicarea in timp a legii civile, desuetudinea unei prevederi legale in vigoare nu poate fi motiv de nulitate.


Buna ziua "godspeed"

Exact, tocmai articolele neabrogate (deci in forta) sunt la originea starii actuale de confuzie intre termeni si notiuni.
Ele permit evaluarile bazate pe abordarile asa-numite patrimoniale (statistici, preturi unitare per mp, preturi de baza, etc.), nelegate de piata imobiliara, iar rezultatele sunt de tip "valoare de circulatie".

In aceste conditii, intrebarea este in ce masura rezultatele evaluarilor supuse instantelor reflecta sau nu realitatea.

Cand, intr-un divort, uneia dintre parti instanta ii atribuie proprietatea iar cealalta primeste o sulta, ce se poate supune despre expertul judiciar care a prezentat instantei o valoare a imobilului "scoasa" dintr-un calcul algoritmic si deci nebazat pe trendul pietii imobiliare in timp real ??

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV
Buna sa va fie inima :)

Pana va gasiti un partener de discutie pe masura intrebarii Dvs, pt. ca recunosc ca prevederile la care faceti referire nu imi sunt familiare, v-as intreba daca in activitatea Dvs. exista ca si principiu certitudinea evaluarii, comparativ cu principiul certitudinii impunerii in legislatia fiscala.
Ma refer la urmatoarele aspecte, care tin de posibilitatea organului fiscal de a nu lua in considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau reîncadrarea formei unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. Citez din Codul Fiscal:
valoarea fiscală reprezintă:
a) pentru active şi pasive - valoarea de înregistrare în patrimoniu;
b) pentru titlurile de participare - valoarea de achiziţie sau de aport, utilizată pentru calculul câştigului sau pierderii, în înţelesul impozitului pe venit ori al impozitului pe profit;
c) pentru mijloace fixe amortizabile şi terenuri - costul de achiziţie, de producţie sau valoarea de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, utilizată pentru calculul amortizării fiscale, după caz. În valoarea fiscală se includ şi reevaluările contabile efectuate potrivit legii. În cazul în care se efectuează reevaluări ale mijloacelor fixe amortizabile care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie, de producţie sau al valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală rămasă neamortizată a mijloacelor fixe amortizabile se recalculează până la nivelul celei stabilite pe baza costului de achiziţie, de producţie sau a valorii de piaţă a mijloacelor fixe dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz. În situaţia reevaluării terenurilor care determină o descreştere a valorii acestora sub costul de achiziţie sau sub valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz, valoarea fiscală este costul de achiziţie sau valoarea de piaţă a celor dobândite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, după caz.
d) pentru provizioane şi rezerve - valoarea deductibilă la calculul profitului impozabil.
Art.11
(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:
a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;
c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;
d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Cu stima,
Puskas Silvia




godspeed a scris:

Buna sa va fie inima :)

..........., v-as intreba daca in activitatea Dvs. exista ca si principiu certitudinea evaluarii, comparativ cu principiul certitudinii impunerii in legislatia fiscala.
Ma refer la urmatoarele aspecte, care tin de posibilitatea organului fiscal de a nu lua in considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau reîncadrarea formei unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.


Si Dumneavoastra, stimata Doamna,

Mesajul Dvs. este complex si bogat in informatii.
De aceea va rog sa-mi permiteti sa raspund la el in doua mesaje succesive: unul scurt si unul lung.

Cel scurt: este:
- NU.

- PRINCIPIILE EVALUÃRII IMOBILIARE
Principiile, conceptele si metodele de evaluare folosite de catre Experti sunt conforme cu indicatiile International Valuation Standards Nr.1 (IVS 1), editia a 8-a, revizia 2007 precum si cu International Valuation Guidance Note Nr.1 (real property valuation) – revizia 2007, publicate de catre International Valuation Standard Committee.
Principiile generale sunt urmatoarele:
1 valoarea este o predicţie;
2 valoarea este subiectivă;
3 valoarea este rezultatul unei comparaţii;

4 valoarea este maximă, corespunzâd celei mai bune utilizări a imobilului
5 metoda de evaluare trebuie să respecte trendul pietii imobiliare

In mesajul urmator voi nuanta.

Cu sinceritate,
Expert judiciar Eugen MARCOV
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
godspeed a scris:

... v-as intreba daca in activitatea Dvs. exista ca si principiu certitudinea evaluarii, comparativ cu principiul certitudinii impunerii in legislatia fiscala...

Exista o certitudine a metodelor de evaluare , a abordarilor folosite(orice abatere de la ele poate denatura valoarea ) a procedurii de evaluare; certitudinea valorii determinate nu poate exista!

Exemplificare:

1 EUR este 4,2436 lei ?
Da, astazi.

In fiscalitate, daca se cumpara astazi un activ cu 100.000 EUR, se inregistreaza cu valoarea 424360 lei.
In ianuarie 2009, valoarea de impunere va fii de 424360 lei. Valoarea este certa!

In ianuarie 2009, valoarea de piata estimata de un evaluator va fii probabil alta, pentru ca s-au schimbat datele de piata: curs euro, piata respectivului activ poate fii alta, nu exista cerere , au scazut preturile, apar deprecieri samd. Valoarea nu este certa!

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Notiunea de "valoare de piata" in acceptiunea standardelor nationale si europene legalmgm legalmgm B. Standardele Internaţionale de Evaluare (International Valuation Standards Committee, 12 Great George Street, London, United Kingdom, SW1P 3AD, ... (vezi toată discuția)
Analiza: "valoare de circulatie" versus "valoare de piata" legalmgm legalmgm Buna ziua Cu toate că nu este cea mai importantă problemă, vă rog să comentaţi următoarea stare de fapt: In ultimii cca. 7-8 ani, Ministerul ... (vezi toată discuția)
Notiunea de „valoare de circulatie”, folosita frecvent de catre instantele de judecata din romania legalmgm legalmgm A. \"Valoarea de circulatie\" este o notiune formulată si uzitata in justitie inca din perioada de dinaintea anului 1989. Semantic vorbind, sintagma ... (vezi toată discuția)