avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Penalitati de intarziere prescrise partial; ordonanta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Penalitati de intarziere prescrise partial; ordonanta de plata

Buna ziua,

Situatia este dupa cum urmeaza: contract finalizat, facturi achitate cu intarzieri foarte mari, penalitati de intarziere stipulate in contract. Pentru unele din primele facturi, au trecut deja mai mult de 3 ani de la scadenta acestora. Inteleg ca s-a prescris dreptul de actiune pentru penalitatile de intarziere aferente acestor facturi.

Daca notific debitorul confom noii proceduri a Ordonantei de Plata, urmand ca ulterior sa introduc actiunea in instanta, notific intreaga suma, sau renunt la penalitatile de intarziere care s-au prescris? Aceeasi intrebare subzista si pentru actiunea in instanta: o introduc pe intreaga suma, urmand a se ridica exceptia de prescriptie? Caz in care risc respingerea actiunii..? Sau introduc actiune numai pentru sumele neprescrise?

Mentionez ca am si un raport de expertiza contabila extra-judiciara intocmit inainte de prescrierea anumitor sume. Ar trebui sa vorbesc cu expertul pentru modificarea acestuia si renuntarea la pozitiile prescrise ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:34, 14 Decembrie 2016
Daca sunteti sigur ca, sumele sunt prescrise, nu le mai introduceti .Nu riscati respingerea intregii actiunii ci numai ptr.capatul de cerere privind plata sumelor prescrise,in cazul in care mergeti pe procedura comuna, trebuie sa timbrati si la valoarea penalitatilor prescrise, daca le solicitati.
Daca facturile sunt emise sub imperiul Noului Cod Civil, recomandabil ar fi sa solicitati intreaga suma. Este adevarat ca debitorul poate invoca prescriptia, dar exista posibilitatea sa nu o invoce. In noul cod prescriptia este de ordine privata si nu poatefi invocata de catre instanta din oficiu.

Daca facturile sunt emise inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, solicitati dosar sumele care nu sunt prescrise. Instanta are obligatia de a verifica daca sumele sunt prescrise si este obligata sa invoce exceptia prescriptiei din oficiu.
Dar daca cer emiterea unei ordonante de plata pentru toate sumele si mi se ridica la primul termen exceptia prescriptiei pentru o parte din sume, imi pot diminua pur si simplu cererea, sau exista posibilitatea ca actiunea sa fie respinsa ?

Cat despre sumele prescrise, da, sunt sigur ca a intervenit prescriptia.
Facturile sunt emisa dupa intrarea in vigoare a NCC. Risc totusi respingerea actiunii daca se ridica exceptia prescriptiei ?
Nu va respinge cererea in intregime ci doar in partea care se refera la penalitatile prescrise.

Alte discuții în legătură

Termen prescriere restituire 0,85% fnuass geldar geldar Dupa depunerea cererii de restituire a sumelor de la FNUASS si comunicarea celor de la Casa de Sanatate despre existenta unor erori in dosar, datorita carora ... (vezi toată discuția)
Speta comercial ContSters145956 ContSters145956 Intre P.T. si A.R. s-a incheiat contractul de prestari servicii nr.795/12.04.2005 cu o durata de 5 ani , prin care P.T. se obliga sa furnizeze lunar servicii ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat unui verișor 3000 de euro acum 8 ani, din care mi-a înapoiat 1000, acum 2 ani. pot folosi mesajele whatsapp/facebook ca dovadă în instanță? mboncalo mboncalo Buna ziua. Am imprumutat unui verisor 3000 EUR acum 8 ani din care mi-a inapoiat 1000 acum 2 ani. Fiind la limita cu rabdarea, i-am dat ultimatum ca ... (vezi toată discuția)