avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incadrare juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incadrare juridica

Am o condamnare de 4 luni cu inchisoare emisa de statul turc pentru un furt din anul 2001 , care pe data de 14 februarie 2014 a fost recunoscuta de statul roman .Dupa ce perioada se prescrie . Va multumesc

pentru o fapta care sa intamplat in 2001 am fost condamnat 4 luni cu executare in 2014 , oare nu ma incadrez in vechiul cod penal in care prescrierea faptei era la trei ani actualmente noul cod prescrie doar amenda


[ topicuri conexate ]
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
trandafir2, moderator
Buna ziua,

Ce fapta este? Cum adica noul cod presrie doar amenda? Stabileste ca pedeapsa doar amenda? Daca legea mai favorabila e legea veche si se poate aplica legea mai favorabila in cazul dvs judecatorul probabil a aplicat-o.
Trebuie sa fiti mai explicit, sa indicati temeiul juridic al faptei ptr.care ati fost condamnat,precum si temeiul juridic al motivarii instantei care v-a condamnat definitiv.
Am fost condamnat in Turcia in anul 2010 la 4 luni inchisoare pentru un furt din anul 2001 , sentinta ce a fost recunoscuta de statul roman pe 14 februarie 2014 , intrebarea este ca acum codul penal spune in legatura cu prescrierea pedepsei o perioada de 5 ani plus condamnarea iar in2014 era 3 ani , intrebarea mea e ca dupa 17 ani de la fapta tot nu stiu care e termenul de prescriere 3 sau 5 ani. Acum la 3 ani se prescriu doar amenzile iar in urma cu 3 ani si pedepsele cu executare pana la un an. Astept un raspuns , va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2016
clavi, utilizator
Am comasat discutiile deschise de dvs pentru a putea fi mai usor de parcurs datele problemei expuse si de urmarit eventualele raspunsuri (este indicat sa nu deschideti mai multe topicuri pe aceeasi tema, tocmai pentru motivele expuse mai sus).

Sa recapitulam un pic, in 2001 ati savarsit fapta de furt, in 2010 ati fost condamnat in Turcia, in 14 feb 2014 hotararea definitiva a instantei turcesti a fost recunoscuta in Romania. Corect?
Acum, unu, in tot acest timp dvs unde ati fost (?), in Romania, in Turcia sau in alta parte?
si doi, daca hotararea a fost recunoscuta in Romania, a fost si pusa in executare sau nu, si daca nu, de ce nu a fost pusa in executare din 2014 si pana in prezent?

Cat priveste afirmatia dvs, respectiv clavi a scris:
... iar in 2014 era 3 ani, intrebarea mea e ca dupa 17 ani de la fapta tot nu stiu care e termenul de prescriere 3 sau 5 ani. Acum la 3 ani se prescriu doar amenzile iar in urma cu 3 ani si pedepsele cu executare pana la un an.

...nu este foarte clar la ce va referiti, insa nu este exclus ca dvs sa incurcati textele de la art.154 n.c.pen. Termenele de prescripţie a răspunderii penale, cu textele de la art.162 n.c.pen Termenele de prescripţie a executării pedepsei, termene care in esenta nu s-au modificat substantial fata de vechea reglementare. Verificati un pic si faceti precizarile necesare.
Nu am fost in romania din august 2013 de atunci traind si muncind in franta iar cu condamnarea am fost pus in fata faptului implinit stiind de pedeapsa exact in momentul cand politia ma cautat acasa ca sa ma aresteze , atunci m-a sunat mama si mia spus ce se intampla in tara, Am tot asteptat sa se prescrie sau sa se dea cumva admistie pentru fapte fara violenta oricat macar pana la un an dar nimic iar acum dupa noul cod penal ar mai trebui sa stau pana trece 5 ani si 4 luni de la recunoasterea sentintei. Oare nu am nici o cale de atac din cauza ca nu am foft instiintat ca sa ma apar. Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
clavi, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptei penale kip kip vreau sa stiu dupa cat timp se prescrie o condamnare de trei 3 ani definitiva pentru furt calificat (vezi toată discuția)
Prescrierea faptelor in noul cod penal rodica1985 rodica1985 Buna ziua! Am fost condamnat definitiv la 4 si respectiv 5 ani inchisoare pentru 2 fapte de furt calificat savarsite in 2006,iar condamnarea a fost pronuntata ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare ptr prescriptia pedepsei As dori daca ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri legate de situatia in care ma aflu, mai exact a sotului meu. A fost condamnat ptr complicitate la furt ... (vezi toată discuția)