avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Iban gresit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Iban gresit

Salut. ACum vreo câteva luni am făcut o tranzacție prin home bank in valoare de 1000 de euro..dar am greșit iban.numele si adresa sunt corecte.am sunat la banca și mi au spus C nu pot face nimic.am luat legătura cu titularul contului mi a spus k a sunat la banca și nu poate s îmi mai transfere banii deoarece avea rata.momentan el nu se afla în tara.ultima data când am vb cu el mi a spus k o sa îmi trimită banii.de câteva săptămâni nu mai răspunde.
Ce as putea fac?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:10, 4 Ianuarie 2017
Eu sunt de parere sa cosultati un avocat, deoarece beneficiarul care a primit banii in cont, avand si credit s-ar putea sa nu va mai restituie suma. Ar trebui sa solicitati un extras de la banca cu transferul facut in ziua respectiva sa aveti dovada ca banii trebuiau virati in alt cont, dupa care faceti o sesizare la politie.
Mulțumesc
Este ciudat ce va spune banca. IBAN-ul este legat de numele si adresa destinatarului. Nu se poate face un transfer bancar daca numele si adresa destinatarului nu corespund cu IBAN-ul alocat de banca.
Exista doua posibilitati:
1. Cand ati introdus IBAN-ul nu v-ati uitat la ce nume+adresa corespunde
2. Sistemul de plata online al bancii permite un transfer bancar doar pe baza de IBAN, fara a verifica daca IBAN-ul corespunde cu un anume nume si adresa
Cel putin la BCR nu se poate face un transfer daca IBAN-ul nu corespunde cu numele destinatarului.
Cu ce banca lucrati? (nu stiu daca regulamentul forumului permite un raspuns la aceasta intrebare...)

In mod normal la BCR internet banking (pentru companii, dar banuiesc ca e la fel si la persoane fizice), se poate verifica introducand un IBAN cui corespunde acest IBAN.
Transferurile se fac doar pe baza IBAN pentru ca sunt automare prin calculator. Eu am patit la fel si mi s-a spus ca nu verifica nimeni numele sau adresa.
GermanAlex a scris:

Transferurile se fac doar pe baza IBAN pentru ca sunt automare prin calculator. Eu am patit la fel si mi s-a spus ca nu verifica nimeni numele sau adresa.


nici macar de la ghiseul bancii nu se poate face depunere/transfer fara sa corespunda titularul cu IBAN-ul; ceva nu e in regula in povestea asta; oricum, in cazul in care cele doua nu corespund, banii merg la IBAN-ul trecut pentru transfer/depunere si nimeni, cu exceptia celui care trimite banii, nu e raspunzator de greselile acestuia; ce se poate face, fara prea mari sperante de castig, este sa "sperie" un pic pe cel care a primit necuvenit suma, cu o plangere la politie pentru 243 NCP :

Art. 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.


Alte discuții în legătură

Articol 243. buna seara, am cumparat de la o persoana o masina. pentru tranzactie, ... kikou kikou Buna seara, Am cumparat de la o persoana o masina. Pentru tranzactie, am folosit transfer de bani in cont bancar, numai ca in momentul efectuării ... (vezi toată discuția)
Plată cont iban eronat, încasare necuvenită Whybal Whybal Plată cont IBAN eronat, încasare necuvenită Am cumpărat un produs iar ulterior l-am returnat. In momentul în care am dat IBAN-ul , nu știu cum de am ... (vezi toată discuția)
Tranzactie cu cod iban gresit TANTY TANTY Cu actul de vanzare cumparare pentru un teren si autentificat de notar, am facut un credit ipotecar. La o luna dupa ce tranzactia a fosta facuta prin banca, ... (vezi toată discuția)