avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cod fiscal 2017 - nelamuriri CASS dobanzi ca salariat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cod fiscal 2017 - nelamuriri CASS dobanzi ca salariat

Va salut!

Am multe nelamuriri si nelinisti cu privire la modalitatea de aplicare a normelor noului Cod Fiscal in ceea ce priveste plata asigurarilor de sanatate pentru veniturile provenite din dobanzi bancare.

Conform precizarilor articolului 179, pe care l-am copiat mai jos, eu inteleg ca daca nu esti salariat platesti CASS minim 5.5% din salariul minim brut, indiferent daca incasezi dobanda de 1 leu sau 1000, tot 68 de lei platesti lunar. (o aberatie fiscala pe care o cunosteam deja, probabil neconstitutionala, trecem peste deocamdata).

Marea intrebare ramane pentru celalalt caz, daca SUNT salariat, dar am si un cont de economii cu cateva sute de lei in el, pentru care primesc, fireste, o dobanda infima, noua contributie datorata CASS va fi de 5.5% din acea dobanda infima sau din salariul minim brut?? (adica 68 lei/luna la un venit de 2 lei, cum este pentru un nesalariat care are venit doar din dobanzi.)
As vrea sa ma lamureasca cineva cat mai repede, ca sa stiu daca sa ne inchidem conturile de economii, eu si sotia, inainte sa acumulam dobanzi fabuloase de 1 leu, pentru care sa platim bani pe care nu-i avem...

Nu am cunostinte fiscale, iar prevederile de mai jos imi par incomplete/interpretabile. Ne poate lamuri cineva cu exactitate sau ramane doar sa asteptam publicarea unor norme de aplicare mai detaliate? Sau sa uitam pana in 2018, cand ne vom trezi toti cu executari silite pt neplata unor taxe de "doar" 10 ori mai mari decat veniturile? Ar trebui sa inchid acum contul de economii? Singurul motiv pentru care tin bani acolo e pentru ca sunt mai in siguranta decat in contul curent.

De asemenea, de stabilirea cuantumului, fie el si in varianta decenta (5.5% din dobanda reala), cine se va ocupa? Ia ANAF direct informatia de la banci, care oricum ii dadea si pana acum impozitul de 16%? Sau alerg eu intre banca si administratia financiara sa declar cat am de platit?

Multumesc!



SECTIUNEA a 9-a - Stabilirea contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate
ART. 179
(1) Organul fiscal competent are obligatia stabilirii contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza, într-un an fiscal, venituri din urmatoarele categorii:
a) venituri din activitati independente;
B) venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din investitii; (dobanzi bancare)
f) venituri din alte surse.
(2) Contributia anuala de asigurari sociale de sanatate prevazuta la alin. (1) se stabileste, de organul fiscal competent, în anul urmator celui de realizare a veniturilor, prin decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, la termenul si în forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F., pe baza informatiilor din declaratiile fiscale privind veniturile realizate, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
(3) Contributia anuala se calculeaza prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, aferente veniturilor prevazute la alin. (1). Baza anuala de calcul nu poate fi mai mica decât valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut înmultita cu 12 luni. în cazul persoanelor fizice care realizeaza atât venituri dintre cele prevazute la alin. (1), cât si venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate utilizata la încadrarea în plafonul minim prevazut se determina ca suma a tuturor bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2017
christianstk, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere anuala anaf vasi_patrusel vasi_patrusel De cateva zile, mama mea a primit prin posta, de la ANAF \\"Decizia de impunere anuala pentru plata CASS\\", conform careia trebuie sa plateasca 468 ... (vezi toată discuția)
Cass pe dobanda bancara 2015-2016 iOnel78 iOnel78 Buna, am 5000 de RON in banca intrun cont pe care primesc dobanda. Nu am avut loc de munca de 3 ani si traiesc din economii. As dori sa stiu ce CASS trebe ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate/ contributii sociale efectuate direct de o persoana fizica, fara venit Andrej2014 Andrej2014 Sunt salariata la o firma care isi va inceta activitatea luna viitoare. Lucrez aici de 10 ani, cu carte de munca. Nu doresc sa ma mai angajez pe viitor si as ... (vezi toată discuția)