avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de Confidentialitate nul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de Confidentialitate nul?

Buna ziua,

Daca ma puteti ajuta cu o parere pentru urmatoarea speta:

Un Contract de Confidentialitate(nu clauza sau act aditional) datat cu o zi ulterioara celei in care a fost semnat Contractului Individual de Munca, scris intr un singur exemplar(pe el se mentioneaza ca s a incheiat in 2 exemplare) si semnat doar de angajat in fata angajatorului(fara semnatura, stampila sau alte inscrisuri ale angajatorului), este valid sau nul? Isi produce efectele?

Poate angajatorul sa acuze angajatul ca nu a inmanat actul pentru inregistrare?

Acest act/document/foaie in posesia cui trebuie sa fie daca angajatul a semnat sub presiune(amenintare cu desfacere CIM,etc), s a razgandit si nu doreste sa mai mearga inainte cu firma, nici cu validarea acestui contract de confidentialitate?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: claudiaapo , utilizator 19:18, 10 Ianuarie 2017
Un act juridic bilateral nesemnat de ambele parti ,nu are cum sa-si produca efectele pentru care s-a dorit incheiat.

Solicitati angajatorului sa va inmaneze un exemplar de pe acel contract si puteti verifica daca a fost sau nu semnat si de catre acesta.
Speta este: a fost semnat de angajat in fata angajatorului intr-un singur exemplar, actul a fost la angajator 24 ore, dupa care in urma demisiei angajatului si impartirea actelor a ajuns iar la angajat. Actul este nesemnat si nestampilat de angajator. La acest moment este nul? Daca il va da angajatorului , acesta isi va pune stampila si il va semna ca sa il valideze si apoi sa il foloseasca impotriva angajatului, corect? Fiind un Contract de Confidentialitate poate merge inainte si fara CIM.
Cum se poate evita aceasta situatie? Angajatorul spune ca actul trebuie sa fie la el, cum este in realitate? Poate acuza ca nu il duce firmei?

In plus, Codul Muncii spune: “Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.” Actul este valabil daca a fost semnat la 3 saptamani dupa semnarea CIM?

Va multumesc frumos!
Daca nu este semnat de ambele parti, actul nu este valabil.

Daca actul este intocmit in 2(doua ) exemplara - asa este corect -, fiecare parte va trebui sa aiba cate un exemplar.

Înscrisul sub semnătură privată, care constată un contract sinalagmatic, are putere doveditoare numai dacă a fost făcut în atâtea exemplare originale câte părţi cu interese contrare sunt.

Contractul de confidentialitate, din ce am citit acum, este unilateral , nu sinalagmatic, este valabila descrierea referitoare la obligativitatea celor 2 exemplare?

Angajatorul ii cere angajatului unicul exemplar semnat de angajat, probabil pentru a-l semna si a-l folosi impotriva lui. Cum poate angajatul sa refuze, are dreptul? Fiind un singur exemplar si acela doar cu semnatura angajatului , la cine trebuie sa se afle acest act?

Multumesc!
Contractul de confidentialitate este un act juridic bilateral (sinalagmatic) , sunt doua parti contractante.

Nu are cum sa fie numai un singur exemplar ... fiecare parte trebuie sa aiba cate un exemplar din contract.

Ce motive exista pentru refuz ?

Alte discuții în legătură

Anexa-clauza confidentialitate vlad-n vlad-n Buna ziua, In urma cu ceva timp la semnarea CIM am primit o foaie de hârtie,care nu era din cate stiu eu act aditional la CIM,clauza de confidentialitate ... (vezi toată discuția)
Ce contract se poate incheia pe langa un cim, in acelasi timp in care s-a semnat un act aditional? Nicole83 Nicole83 Recent, angajatorul nostru ne-a redus, printr-un act aditional, durata programului la jumatate de norma (deoarece, incasarile au scazut si sa nu renunte la noi ... (vezi toată discuția)
Neconcurenta angel_3ro angel_3ro daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici? (vezi toată discuția)