avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua . Eu am de achitat o pensie de intretinere si in hotararea pronuntata de judecatorie trebuie sa platesc aceasta suma pana cand fiul meu termina studiile , dar sa nu depaseasca varsta de 25 de ani . Mentionez ca este nascut in 15.03.1994 , iar acum el are 23 de ani , fiind in ultimul an de facultate , in 2017 terminand facultatea .
Intrebarea mea este
1. Daca el doreste sa faca masterul , eu mai am obligatia sa-i platesc pensia de intretinere ?
2. Masterul este obligatoriu si trebuie sa plateasca pensie de intretinere , sau masterul nu face obligatia de ai achita aceasta pensie de intretinere ?
3. In baza carei legi pot sa-i suspend pensia daca masterul nu face parte din achitarea pensiei ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:37, 9 Ianuarie 2017
Conform prevederilor legale, părintele nerezident are obligatia de a achita pensia de întreținere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 26 de ani. Deci, pana cand va împlini vârsta de 26 de ani Si implicit va finaliza cursurile universitare sau masterale, obligația dvs. subzistă.
Dvs. spuneti ca instanța a mentionat vârsta de 25 de ani, probabil este o eroare materială, avand in vedere dispozitiile legale antementionate.
Dacă face și masterul trebuie să plătiți în continuare, dar până la maxim 26 ani și numai dacă nu are venituri sau venituri suficiente.
Sunteți obligat numai dacă urmează cursuri la zi. Dacă studiază la frecvență redusă sau la fără frecvență nu mai are dreptul să beneficieze de pensie.
Legea face referire numai pentru cursurile frecventate la zi.
Dacă se angajează și realizează venituri salariale, iese din starea de nevoie și nu mai este îndreptățit să fie întreținut.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2017
Dapix, utilizator
Legea face referire numai pentru cursurile frecventate la zi.


Unde? Nicăieri nu e specificat ca cursuri trebuie sa facă și cum le frecventează.
Dacă băiatul face dovada ca e în stare de nevoie, omul va plăti pensie.
gi-jane2 a scris:

Legea face referire numai pentru cursurile frecventate la zi.

Unde? Nicăieri nu e specificat ca cursuri trebuie sa facă și cum le frecventează.
Dacă băiatul face dovada ca e în stare de nevoie, omul va plăti pensie.

Accesul la justiție e liber pentru oricine, și astfel băiatul poate cere drepturi și în situația când nu i se cuvin.
Repet că, dacă va studia cursuri la zi are drept la întreținere.
`
Dar, și tata are dreptul să se apere de pretențiile fiului, în cazul că va studia la fără frecvență, deoarece există șanse să i se respingă cererea, cu o motivare ca aceasta din anul 2010:

"Copilul major, pentru a beneficia de întreţinere de la părinţii săi, trebuie să facă dovada că se află în continuarea studiilor, presupunându-se că din acest motiv este în incapacitate de a munci, ce determină o stare de nevoie. Urmarea unor cursuri cu frecvenţă redusă nu îl împiedică însă să obţină venituri. De altfel, şi în cazul copilului minor, dacă acesta are venituri proprii care sunt îndestulătoare pentru nevoile sale, părinţii nu sunt obligaţi la întreţinere. Deci, cu atât mai mult, copilul major care poate realiza venituri, programul cursurilor pe care le urmează neîmpiedicându-l să muncească, nu poate solicita întreţinere de la părinţii săi". - (Trib. Călăraşi, dec. civ. nr. 640/R/2010, portal.just.ro).

Alte discuții în legătură

Cand inceteza plata pensiei alimentare? exista obligativitatea platii pensiei si pe perioada masterului? Marian marius Marian marius Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii: fiul meu a este licentiat din ac. vara, si m-a informat ca vrea sa se inscrie la masterat tot in cadrul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani se plateste catre mama sau copil? geologicon geologicon Conform unei hotarari judecatoresti pensia alimentara se plateste intr-un cont. Pana la 18 ani contul este aferent mamei copilului. Dupa 18 ani se poate plati ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere PATRASCU_IUL PATRASCU_IUL Buna ziua, Am nevoie de ajutor. Am o fiica de 23 de ani dintr-o casatorie anterioara. Am platit pensie de intretinere ,in urma unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)