avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obiectivele expertizei tehnice a instalației de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obiectivele expertizei tehnice a instalației de încălzire și prepararea apei calde

Asoc de proprietari în cadrul căreia dețin în proprietate un ap. m-a obligat la plata facturii emise de Compania de termoficare pentru întreg imobilul de 20 de apartamente, pe considerentul că celelalte 19 apartamente și-au montat microcentrală, deși nu au redimensionat rețeaua termică comună de distribuție a imobilului, așa cum s-au angajat prin proiectul depus pentru debranșarea individuală a celor 19 apartamente.
Totuși agentul termic de la țeava de branșament, pentru a ajunge la apartamentul meu, situat ultimul pe coloana de termoficare, trecea prin toate celelalte apartamente - hol, sufragerie și baie - subsolul tehnic cu o uscătorie dotată cu un calorifer pentru fiecare dintre cele două scări.
1.)În cadrul întâmpinării vreau să solicit dispunerea expertizei contabile și tehnice judiciare, cât și cercetarea la fața locului, dar nu știu să formulez obiectivele, rugând consilierea unui profesionist.
2.)Totodată mi s-au aplicat penalizări de întârziere de aprox. 1000lei, reprezentând 0,2% pe zi de întârziere, rugând ajutor pentru formularea contestației la Hot. Ad. gen. de aplicare a acestor penalizări.
Cel mai recent răspuns: palaceathena , utilizator 23:19, 30 Martie 2017
Daca este deschisa/ intentionati sa deschideti dvs. actiune in instanta, motivul intampinarii poate fi nerespectarea angajamentului de redimensionare si repozitionare/ executie in teren (obligatorie in cazul redimensionarii retelei) a retelei termice comune a imobilului.
Este utila o expertiza contabila judiciara care sa stabileasca cota parte de cheltuieli pentru fiecare apartament in parte in conditiile existente in teren, la data calcularii cheltuielilor care v-au fost impuse, pentru instalatia de incalzire (tevi colectoare care trec prin apartamente, incalzire in spatiile comune - scara de bloc, uscatorie, etc.) si legat de modul de calcul al penalizarilor de intarziere vis a vis de prevederile legale.
O expertiza tehnica judiciara in specializarea instalatii termice este utila pentru a stabili daca in teren s-a redimensionat reteaua termica comuna in urma unor debransari, respectiv care este cota de caldura ce revine fiecarui apartament in parte in urma debransarii in conditiile in care nu s-a redimensionat si repozitionat reteaua termica comuna a imobilului si au ramas spatii comune incalzite.
Cel mai concret ajutor il puteti primi din partea unor experti judiciari (contabil, respectiv tehnic, in specializarea instalatii termice) din cadrul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare (BLETJ) de pe langa tribunalul din judetul dvs. care va pot consilia contracost, cu toate documentele in fata (plan retea termica, facturi, chitante, calcul cheltuieli de intretinere, etc.). Lista cu experti o gasiti la BLETJ sau pe site-ul MJ.
Mai puteti fi consiliat de un avocat specializat in astfel de litigii din cadrul baroului din judetul dvs.
Vă mulțumesc frumos!
Avocat specializat nu am găsit, trebuind să termin singură Întâmpinarea până mâine, iar experții cu care am vorbit ar dori să fie desemnați de instanță înainte de a începe discuția.
Pe de altă parte nu știu cum să dovedesc faptul că în toate celelalte apartamente, deși erau deconectate oficial de la rețeaua de termoficare, administratorul a luat numai contoarele, țevile rămânând în apartamente, astfel încât era posibil consumul și de apă caldă, căci facturile la apa caldă de câteva sute de lei pe lună, în condițiile în care eu nu mai foloseam apa caldă, dată fiind poziția apartamentului meu - ultimul pe coloană ( apometre cu verificarea tehnică expirată).
Daca trebuie sa depuneti intampinare, inseamna ca asociatia de proprieatri a intentat proces impotriva dumneavoastra. Asta inteleg eu.
Daca e asa, asociatia solicita in instanta sa platiti restantele si penalizarile. Deoarece ne spuneti ca penalizarile ar fi de 1000 lei, inseamna ca nu ati platit de mai mult timp cheltuielile repartizate de asociatie si nu e o problema ivita acum cu venirea frigului din ultimile luni.
Sigur ca in intampinare puteti sa nu recunoasteti aceste restante si penalizari si sa solicitati instantei sa desemneze experti. Expertii acestia vor fi platiti de dumneavoastra pentru ca dumneavoastra solicitati expertiza.
Expertii care v-au refuzat pana acum au facut bine deoarece i-ati fi platit pentru mnunca lor iar instanta nu ar fi luat in consideratie o expertiza extrajudiciara.
Oricum, in urma expertizei cu siguranta o sa fiti obligata la plata cel putin a ceea ce ati consumat plus ceva pentru partile comune si evident penalizarile.
Expertiza tehnica a instalatiei termice va costa o gramada de bani si concluzia ei nu va este de niciun ajutor.
In contractul incheiat intre asociatie si furnizorul de energie termica sunt mentionati parametrii tehnici si hidraulici (numarul de apartamente bransate). Solicitati documentul si in functie de datele din contract veti afla cat si ce aveti de achitat.
Trebuie facute cateva precizari legate de expertize:
-In mesajul meu, am scris consultare experti, contracost (deci nu este vorba de o expertiza extrajudiciara), pentru a formula doar obiective pentru expertiza tehnica judiciara, in cadrul intampinarii la cererea de chemare in judecata a asociatiei de proprietari. In aceasta faza, expertii urmeaza a fi desemnati de catre instanta de judecata si trebuie stabilite obiective pentru expertiza (am nominalizat cateva generalitati). Expertii care au fost consultati de partile in proces pentru formularea de propuneri pentru obiectivele unei expertize nu sunt desemnati de catre instanta de judecata sa efectueze expertiza/ expertizele. Nu este obligatoriu ca propunerile pentru obiective sa fie aprobate de catre instanta de judecata.
-Onorariul provizoriu stabilit de instanta de judecata se stabileste in functie de complexitatea obiectivelor formulate pentru expertiza si se plateste de catre una din parti/ ambele parti in proces, dupa cum stabileste instanta. Nu este obligatoriu ca onorariul sa fie platit de partea in proces care solicita expertiza.
-Daca se incredinteaza efectuarea expertizei de catre instanta de judecata inseamna ca instanta nu este lamurita asupra cauzei si concluziile expertizelor pot fi definitorii pentru hotararea instantei.

Alte discuții în legătură

Debransare radet 2017 Andreium Andreium Bună ziua, Știu ca s-a discutat și rasdiscutat problema debransarilor de la sistemul de încălzire centralizata în condominii în care mai exista și ... (vezi toată discuția)
Robineti echilibrare termicã ursulina ursulina Bună seara! Am mare nevoie de o lîmurire. Am intrat în posesia unui referat privind proiectul de debranşare al unui apartament de la reţeaua de ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)