avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Conventie Ciivila de prestari servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Conventie Ciivila de prestari servicii

Se poate realiza o conventie ciliva de prestari servicii intre Pfa si o persoana fizica sau intre II si o persoana fizica?
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 00:28, 6 Septembrie 2009
In cazul intreprinderii individuale nu sunt restrictii de nici un fel, aceasta putand angaja chiar si cu contract individual de munca.

In cazul PFA nu se poate incheia o conventie civila de prestari servicii.

In cazul PFA, daca acea colaborare cu persoana fizica (neautorizata) se face in scopul derularii afacerii, puteti incheia un contract de asociere in participatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
Art. 16 din Ordonanta de urgetna a Guvernului nr. 44/2008:
"In scopul exrcitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice tutulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni".
1. Rezulta, ca eu PFA daca am nevoie de un contabil pentru a-mi tine contabilitatea, inchei un contract de prestari servicii cu un expert contabil.
2. PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Deci din art 16 rezulta ca eu pot incheaia contract de prestari servicii cu colaboratori? Activitatea pe care eu vreau sa o desfasor este cea de studierea si sondare a opiniei publice...adica chestionare.
Pentru a realiza chestionarele eu trebuie sa colaborez cu persoane fizice ca nu pot realiza un proiect intreg singura dar am o mare intrebare:Eu primesc o suma de bani de la firma care comanda sondajul si o parte de ei trebuie sa o dau celor cu care colaborez( adica cu cei care realizeaza chestionarele) si eu vreau sa le platesc suma de bani si cei 16 % si apoi nu mai am treaba cu ei.Pot sa inchei cu ei contract de prestari servicii?
1. Eu va recomand sa va inregistrati ca Intreprindere Individuala, cititi art. 24 din ordonanta 44/2008.
2. Incheiati conventii civile, conform Codului civil si platiti 10% impozit, se poate si 16%, insa cu aprobarea persoanei cu care incheiati conventia.
3. Atentie ! studiati Ordinul MFP nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpa de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind codul Fiscal.
4. Este o carte completa "Contabilitatea in partida simpla pentru persoane fizice", foarte buna si completa, de la editura "best publishing".
5. Va mai recomand o carte buna " Persoane Fizice Autorizare, Intreprinderi Individuale si Intreprinderi Familiale" aceeasi editura, editia a V-a, din 20 august 2009.
Gasiti raspuns la toate intrebarile Dvs.
Mult succes.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pfa sau ii? contract prestarii servicii anca_popescu anca_popescu Buna , Nu stiu ce pot sa imi deschid pfa sau II.Activitatea pe care vreau sa o desfasor presupune faptul ca trebuie sa lucrez cu colaboratori pe care trebuie ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Kellynda Kellynda Detin o intreprindere individuala domeniul de activitate intocmiri acte. Intrebarea mea ar fi daca pot \"angaja\" pe inca cineva cu conventie civila pentru a ... (vezi toată discuția)
Angajarea unei pfa la un srl gabitza1980 gabitza1980 o persoana fizica autorizata-contabilitate se poate angaja cu 2 ore la un srl(contabil)? (vezi toată discuția)