avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie

buna ziua,am si eu o problema.Am primit mostenire de la tatal meu mai multe proprietati din care in una am lasat-o pe mama mea.Eu sant singura mostenitoare si mama nu are nici un drept.Ea este casatorita acum.Ea doreste sa ii fac un act de donatie pe apartament cu clauze ca acesta sa nu se poata vinde si nici sa il treaca pe actualul sot pe contrat.Eu i-am explicat ca nu sant deacord ca nu cred ca se poate face.Eu am 2copii,si nu as vrea sa pierd acel apartament.Ea doreste o siguranta ca nu poate fii data afara.
Nu stiu ce sa fac.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:23, 16 Ianuarie 2017
Constituiti un uzufruct viager pentru mama dvs pe acel apartament, acesta ii da drept la posesie si folosinta pana la deces neimplicand pe actualul sot sub niciun fel. Acest uzufruct se va stinge la decesul mamei dvs si apartamentul va reintra in deplina proprietate a dvs (pana la deces avand nuda proprietate iar mama uzufructul). Daca donati apartamentul mamei, desi va fi bunul propriu al dansei, si aceasta decedeaza inaintea actualului sot, acesta din urma ar avea dreptul la o cota de 1/4 din apartament si dvs la 3/4 devenind astfel coproprietari, situatie in care la un partaj ar trebui ca dvs sa i platiti o sulta actualului sot al mamei pentru cota de 1/4 mostenita, ceea ce cred eu ca nu doriti.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
ContSters338589, utilizator
Clauzele de inalienabilitate se pot stipula pe o durata de maximum 49 de ani si daca exista un interes serios si legitim, interes pe care eu nu-l vad in speta dvs. Deci, parerea mea este ca nu se poate incheia un contract de donatie care sa contina prevederile sus-mentionate.

Pe de alta parte, cred ca ati putea sa incheiati un contract de uzufruct viager.

Mama nu a primit nimic in urma dezbaterii mostenirii? Sau a renuntat la mostenire?
cyan a scris:

Mama nu a primit nimic in urma dezbaterii mostenirii? Sau a renuntat la mostenire?


Se poate si sa fi fost divortata de tata.
Instituiti un drept de uzufruct viager, pe cale de conventie, incheiata in forma autentica, notariala.

Dreptul de uzufruct viager reprezinta un dezmembramant al drepului de proprietate, este un drept real, principal, esentialmente temporar.

Dreptul de uzufruct presupune transmiterea atributelor de posesie si folosinta catre uzufructuar.

( proprietatea este dezgolita de o parte din atributele dreptului de proprietate ).


Nuda proprietate apartine proprietarului.


Dreptul de proprietate va redeveni deplin la momentul cand este stins uzufructul, prin deces.


Clauza de inalienabilitate poate fi instituita pe o perioada maximala de 49 de ani.


Exercitiul dreptului de uzufruct trebuie sa fie unul liber, neingradit , nicio persoana neputand aduce atingere acestuia.

(altminteri, poate fi promovata o actiune confesorie de uzufruct).


Succes.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpărare imobil între rude de gradul i. se poate specifica interdicția de vânzare în timpul vieții părinților? qazw qazw Buna ziua am hotărât de comun acord cu parinti mei fiind singură la parinți să fie trecută garsoniera pe numele meu cu contract de vînzare cumpărare. ... (vezi toată discuția)
Probleme uzufruct mihaelamoldovan mihaelamoldovan Buna ziua.Am cumparat casa de la fratele meu,cu contract de vanzare-cumparare dar am luat-o pe mama ,care locuia in casa, cu uzufruct viager.Acum mama vrea sa ... (vezi toată discuția)