avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? Este CAS-ul inclus?

Buna ziua,

Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS.

Datele problemei:
Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza venituri din chirie pe langa pensia lunara. Trimestrial se plateste la administratia financiara o suma de bani corespunzand unui impozit.
Intrebare:
Pensionarul respectiv trebuie sa plateasca in plus si CAS-ul corespunzator pentru venitul realizat din chirie ? Sau CAS-ul este deja inclus in procentul care s-a platit la administratia financiara prin acele plati trimestriale?

Multumesc,
Ileana
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:05, 19 Februarie 2012
dragomir_alina a scris:

Buna ziua

Am incercat sa inteleg din mesajele scrise aici ceea ce ma intereseaza.
Totusi vreau sa ma lamuresc cum trebuie. Mama mea are o pensie de 880 ron si un apartament inchiriat. Are taxele si impozitele platite la zi peste tot, mai putin la CASS (cred ca zic bine institutia) pentru ca n-a stiut ca se da impozit pe chirie si aici. A aflat abia acum, cand a trebuit sa-si scoata o adeverinta pt un dosar ca sa ia un medicament, si a zis ca are restante din 2006 in valoare de 2800 ron:O. Nu a fost instiintata in niciun fel ca ar trebui sa plateasca si aici impozit, nu a primit nici o instiintare prin posta (stiam ca asa se procedeaza) si acum s-a trezit cu suma asta. A intrebat la astia de la CASS si normal ca astia vor banii. Din mesajele anterioare am inteles ca daca esti pensionar nu mai platesti taxe pe alte venituri sau n-am inteles bine?! As vrea o veste buna ca sa stiu de unde apuc problema s-o rezolv.


Si mama mea este in aceeasi situatie, dincolo de faptul ca nu am stiut ca trebuie platita contributia la CASS, nu inteleg care e baza de calcul a contributiei deoarece apar sume diferite pentru ani diferiti desi chiria a ramas neschimbata? E normal sa primeasca impunerea pentru ultimii trei ani, impunere care are inclusa penalitati mari? Nu ar fi trebuit sa fi fost informata anual despre aceasta obligatie, nu la trei ani dupa calculare si dupa abrogarea legii?
Angel 2007 a scris:

Norme metodologice privind contributia de asigurari sociale de sanatate
ART. 11 (1) Persoana asigurata are obligatia platii contributiei sub forma unei cote de 6,5% aplicate asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.


Acest paragraf a fost modificat prin Ordinul CNAS nr. 754/ 17.10.2008, si este valabil si astazi. Pentru actualizare, il redau mai jos:

Art. 11. - Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum si venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
conform Legii 95/2006 art. 257 lit.e sunt scutiti doar cei care se incadreaza la punctele a si d, respectiv salariatii si somerii. Nu se precizeaza nimic despre pensionari. Am inteles bine? Intreb, deoarece gasesc raspunsuri contradictorii in ceea ce priveste plata CASS de catre pensionari care platesc CASS si din pensie, si au primit somatie de plata si in ceea ce priveste venitul realizat din chirii.
Va rog, sa ma lamuriti daca acestia fac exceptie sau nu de la aceasta.
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
tristanciufu, utilizator
Articolul in discutie s-a modificat de nenumarate ori. Pentru a putea vedea daca sunteti pe drept sau pe nedrept obligat sa platititi contributia retroactiv, trebuie sa studiati cum si cand s-a modificat textul articolului si perioada cat a fost valabila prevederea respectiva din textul lui.

Pe mine m-a apucat durerea de cap!

Dar ce trebuie sa retineti este faptul ca, in cazul pensionarilor, plata contributiei la sanatate nu a fost tot timpul obligatorie!!!! Pentru acele perioade cand nu a fost obligatorie, puteti face o contestatie la decizia primita, motivand cu acte si prevederile legale din prioadele respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile de sanatate rndvc_angela rndvc_angela Va rog tare mult sa ma ajutati! In cazul unui pensionar care are si un contract de agent de asigurari este OBLIGATORIEcontributia de 5,5 % din venituri la ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)