avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confirmare renuntare urmarire penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confirmare renuntare urmarire penala

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu urmatoarea chestiune:
Acum cativa, am primit cateva amenzi pentru circularea cu transportul in comun fara bilet, precum si alte doua amenzi (pe care le consider absolut ridicole) pentru faptul ca nu am trecut pe la trecerea de pietoni.
Anul trecut am primit o somatie sa platesc totalul de 749 lei, mi s'a pus poprire pe bursa, dar apoi au deblocat'o, iar astazi mi'a venit o citatie de la judecatoria Galati, in care se precizeaza sa ma prezint in instanta pe data de 15 februarie pentru "confirmare renuntare urmarire penala".
Ce se intampla daca nu ma prezint? Si daca ma prezint, ce ar putea sa mi se zica acolo?
Va rog sa imi raspundeti, sunt studenta si nu am mai fost niciodata intr'o astfel de situatie.
Mentionez ca intentionam sa incep sa platesc lunar cate o suma modica pentru a achita amenzile, intrucat nu muncesc.
Va multumesc anticipat!
Trebuie sa va prezentati la data pentru care ati primit citatia. Va recomand sa platiti de indata, daca nu ati facut-o.

In ceea ce priveste renuntarea la urmarirea penala, procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:

a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;

b) să ceară public scuze persoanei vătămate;

c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;

d) să frecventeze un program de consiliere.

Nu este obligatoriu sa stabileasca vreuna din aceste obligatii.
Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala si pe care banuiesc ca ati primit-o deja, se transmite spre confirmare judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala.
Neprezentarea dvs. nu impiedica solutionarea cererii de confirmare, insa opinia mea este ca ar trebui sa va prezentati la termenul fixat mai ales ca aveti posibilitatea sa depuneti si inscrisuri noi daca aveti.

Art.318 c.proc.pen.
..............................
(15) Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:
a) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarire penala si trimite cauza la procuror pentru a incepe sau a completa urmarirea penala ori, dupa caz, pentru a pune in miscare actiunea penala si a completa urmarirea penala;
b) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarirea penala si dispune clasarea.

(16) Incheierea prin care s-a pronuntat una dintre solutiile prevazute la alin. (15) este definitiva. In cazul in care judecatorul a respins cererea de confirmare a solutiei de renuntare la urmarirea penala, o noua renuntare nu mai poate fi dispusa, indiferent de motivul invocat.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu cred ca are cum sa fie de vorba de neplata unor amenzi la RATB.
Amenzile de acest fel nu constituie fapte penale și e vorba de contravenție.
Trebuie sa fie vorba de alta fapta.

Aveți dreptul de a merge la arhiva ca sa aflati despre ce este vorba.
Ordonanta trebuia sa fi fost comunicata, mergeti la arhiva penala sa vedeti despre ce este vorba, nu de fac dosare penale pentru neplata amenzilor RATB.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am fost trimisa in judecata conform Ordonantei 2.
As avea nevoie sa ma ajutati cu un sfat: credeti ca ar fi mai bine sa ma duc la organul fiscal unde trebuie sa imi achit datoria, pana la data prezentarii in instanta si sa vad daca mi se permite plata datoriei esalonata?
Din cate stiu eu, daca instanta nu aproba incetarea urmarii penale, voi fi obligata sa platesc suma pe care o datorez in termen de 30 zile.
Tin sa precizez ca sunt studenta si inca sunt intretinuta financiar de parinti (in conditiile in care tata este pensionar cu o pensie f mica).
Daca nu platesc banii in 30 de zile, ce pot pati? Munca in folosul comunitatii? Munca in folosul comunitatii ramane la cazier?

Alte discuții în legătură

Numere provizorii expirate, suspendare permis, dosar penal soluționat cu nup. ce trebuie să fac mai departe? Lazar Cosmin-Celestin Lazar Cosmin-Celestin Buna ziua! In iulie 2017,am fost prins cu numerele provizorii expirate si mi s-a intocmit dosar penal si mi s-a suspendat permisul de conducere,dar mi s-a dat ... (vezi toată discuția)
Prins cu marijuana Asdfgh75 Asdfgh75 Salut! Vara trecuta in urma unui control s au găsit asupra mea 2.9 grame de marijuana. In acest timp am fost urmărit penal, chemat la sediul diicot pentru ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Cristina Lum Cristina Lum Buna ziua! In urma cu cateva luni am fost surprinsa la volanul unei masini, neavand carnet de conducere. Nu am antecedente penale. Am condus pe o portiune de ... (vezi toată discuția)