avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calorifere nebransate si eu platesc caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calorifere nebransate si eu platesc caldura

Ap.cumparat mai 2016. Nelocuit. Cerere inreg in iulie 2016 pt plata 0 pers la cotele de intretinere pt perioada iul-oct 2016. Inceput renovari la "sange". Terminat bani si renovari nu. Admin scade gaze, apa calda si rece, insa trece cu 1 persoana pe restul de chelt. In noiemb a refuzat inreg unei noi cereri pe motiv ca ea stie si tine cont de cea veche: "mergem pe incredere" spuse ea. Caloriferele zac pe jos in sufragerie si pe tevi sunt fluturasi, blocul e pausal la apa si caldura. Joi, 19 ian 2017, cand mi-am facut curaj sa trec pe acolo mai sa-mi stea inima: 2 luni intret ( cu caldura): 689 ron. Mi-a tras-o doamna! Si rau de tot! Am chemat Radet si a constatat ca nu sunt in functiune, impreuna cu dna admin. Nu este de ajuns: doreste o hartie de la Radet prin care i se spune suprafata ce va fi scazuta. Ma umileste pt simplul fapt ca dansa nu a fost anuntata cand s-a vandut ap, deoarece dorea sa-l cumpere pt fata...Cu foarte multe interventii am reusit sa ma programez intr-o audienta la Radet, insa in urma diverselor discutii cu diversi angajati " de pe pozitii mai joase", inclin sa cred ca nu prea voi avea sorti de izbanda cu ei, deoarece replica lor este indiferent de situatie: "nu se fac debransari in cursul iernii!!!". Stau cu chirie in alt ap, am 2 copii, am apelat la un credit destul de mare pt a ne satisface acest "moft" de a avea un ap, sunt si bugetar si nu prea mai pot sa dorm noaptea de cateva zile. As dori niste sfaturi pertinente despre cum ar trebui sa rezolv situatia. Dna admin nu doreste sub nicio forma sa calculeze doar tevile comune pt ap meu: "de ce sa se incarce ea , sau pe ceilalti cu ce trebuie sa platesc eu?". Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: labloc , utilizator 15:50, 29 Ianuarie 2017
O sa va raspund de la coada spre cap.
Spuneti-i doamne administrator ca pentru dv. n-ar plati nimeni, nimic, deoarece nu se consuma caldura pe niste calorifere deconectate, iar contorul de bransament din subsol inregistreaza consumul de caldura efectiv, nu cel inchipuit.

Cererea dv. de scoatere a persoanelor de la intretinere vizeaza numai cheltuielile cu salubritatea, energia electrica pe spatiile comune (iluminat hol si eventual la lift, daca aveti) si gaze.
Caldura se socoteste:
- pe cota-parte indiviza (pe suprafata apartamentului) - asa-zisul pausal - daca blocul nu este contorizat cu repartitoare in apartamente;
- pe baza consumului inregistrat pe repartitoare pentru calorifere, in parte si o alta parte tot pe cota-parte indiviza pentru tevile verticale din apartament si spatiile comune.
.... si nu depinde de cate persoane locuiesc in apartament sau daca nu locuieste nimeni.

Pentru a fi scazut de la cheltuielile cu caldura, ar fi trebuit, intr-adevar, sa aveti un document de la RADET pentru deconectare. Daca nu-l aveti, administratorul nu are niciun temei legal sa va scoata de la plata caldurii, mai ales daca nici n-ati instiintat-o ca nu v-ati montat caloriferele.
Daca ati fi instiintat-o de situatie si pana cand ar fi durat, se putea face o exceptie pentru dv., dar numai in baza unei decizii a comitetului executiv al asociatiei pentru o parte din caldura repartizata si pentru o perioada limitata de timp, pentru considerentul real si rational pe care vi l-am scris in prima fraza.
Dar nu era obligatoriu ca sa obtineti acest acord. Acordul s-ar intampla in cazul unor oameni binevoitori si intelegatori ai situatiei dv. si mai ales convinsi, tot rational, ca pentru niste calorifere deconectate nu plateste nimeni, nimic.

Nu indepliniti niciuna din aceste conditii si, trebuie sa va spun ca va trebui sa va orientati pe rezolvari personale cu banii ca sa puteti trece de acest hop. Chiar daca ati face un efort acum si v-ati pune calorifere, desi lucrarile de acest gen nu se fac in sezonul rece cand instalatia este plina, acest considerent rational ar disparea cu totul deoarece caloriferele montate ar fi consumat caldura si ati fi platit pentru acest consum. Inteleg ca oricum nu v-ati fi mutat in apartament pana nu-l amenajati complet, dar macar v-ati fi incalzit apartamentul si-ati fi platit "pe bune".
Totusi, incercati sa luati legatura cu presedintele asociatiei si aratati-i situatia, spunandu-i ca nu sunteti acomodat cu cerintele pentru noii veniti in bloc, solicitandu-i o rezolvare amiabila a problemei.

Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
elga50, moderator
Gaga_bebe a scris:


doreste o hartie de la Radet prin care i se spune suprafata ce va fi scazuta.

Ma umileste pt simplul fapt ca dansa nu a fost anuntata cand s-a vandut ap, deoarece dorea sa-l cumpere pt fata..


Nu este vorba despre umilinta ,ci este vorba despre lipsa unui document de demransare-pe care nu puteti legl sa il obtineti in acest moment
Chiar daca ati obtine in luna ianuarie 2017 document de debransare acesta ar opera pentru viitor nu pentru lunile in care au fost calculate cote de caldura
Culpa dv este ca v-ati hazardat la o investitie,fara un calcul real al costurilor,ati demarat programul de imbunatatiri fara intocmirea documentelor si fara o analiza temeinica a timpului faptic necesar
In lipsa unui document de debransare emis de catre furnizorul de caldura,administratorul nu poate de la sine putere sa va exonereze de la obligatia platii caldura-atat timp cat consumul se repartizeaza in sistem pausal

Citesc si ma minunez.
1. Daca blocul sau scara ARE contoar de bransament pe care RADET il citeste din exterior prin unde radio si emite factura lunar in baza acestui index/ consum, rezulta ca factura emisa de RADET ptr. consumul de caldura se refera la consumul efectiv, deci mai putine calorifere = mai putina caldura facturata care trebuie repartizata celor care consuma. Asadar, debransarea nu intereseaza RADET care este un furnizor de utilitati ca oricare altul ....
2. Daca blocul sau scara NU ARE contoar de bransament RADET factureaza functie de SET (suprafata echivalent termic) inscrisa in documentele sale. In aceasta situatie TREBUIE un document emis de RADET care constata lipsa unor calorifere, deci SET mai mica ...care se reflecta in factura!!!
3. Legislatia privitoare la asociatiile de proprietari a dat dreptul oricaror neavizati sa-si manifeste frustrarile personale inclusiv prostia. Drept urmare, asociatiile de proprietari au devenit camp de batalie si discordie sociala, scop urmarit si atins. Inclusiv noul proiect de lege care abroga Legea 230/2007 si HG 1588/2007 contine ABERATII GROSOLANE emanate de iresponsabili.
La mine în bloc există 2 apartamente cu caloriferele debranşate de câţiva ani ( de vreo 5-6 ani) şi tot de atunci nu plătesc încălzire. Unul din apartamente e deţinut de cineva care locuieşte în altă localitate şi vine aici ocazional, iar pe timp de iarnă se încălzeşte cu radiator (cel puţin aşa se spune).Celălat a fost cumpărat de către un vecin pentru fiica sa minoră şi o ţine tot în reparaţii, probabil până la majoratul fiicei. Pe atunci aveam repartitoare şi a fost simplu. De vreo 3 ani însă, s-a renunţat la repartitoare şi cei 2 proprietari tot nu plătesc. Conducerea asociaţiei a verificat toate calorifele din bloc şi fără acordul nimănui din bloc a decis ca cei 2 să nu plătească pentru căldură. Nu s-a cerut nici acordul celor de la Termoficare, totul s-a făcut cu bună înţelegere. Deci, se poate şi nimeni din bloc nu a făcut scandal şi nu a considerat că plăteşte mai mult.
Şi în cazul dvs. se poate pentru că debranşarea există în fapt cu sau fără acordul Radetului, iar apartamentul e clar că nu are încălzire şi dacă ar exista înţelegere s-ar putea face această concesie, însă numai pentru viitoarele luni. Pentru lunile trecute ar trebui să se recupereze sumele de la ceilalţi locatari şi asta ar putea atrage nemulţumirea vecinilor. În acest moment, nu veţi reuşi decât pe cale amiabilă.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2017
elga50, moderator
In afara de toate aspectele discutate mai sus toti cei care si-au dat cu parerea au omis o problema extrem de importanta care apare atunci cand un apartament de bloc, sau mai multe, nu mai este incalzit la o temperatura minima care sa asigure protectia constructiei impotriva degradarilor produse de temperaturile scazute din interior precum si a pierderilor suplimentare de caldura din apartamentele invecinate direct cu cele neincalzite! Peretii interiori din blocurile cu mai multe apartamente nu sunt izolati termic si atunci vecinii alipiti ap. neincalzit vor avea pierderi de caldura mari (si implicit costuri mai mari) pentru a obtine acelasi confort ca inainte de debransare. Nu mai adaug si alte efecte distrugatoare pe care un apartament neincalzit corect le poate produce intregii constructii dar mai ales vecinilor directi ( mucegai, igrasie, pereti reci cu condens, spargeri de conducte, etc. Orice specialist in fizica constructiilor va poate confirma spusele mele si poate calcula cu precizie toate consecintele negative pe care il are asupra vecinilor si a intregii constructii un singur apartament neincalzit intr-un bloc cu mai multe apartamente. Asociatiile de locatari sau proprietari ar trebui sa se adreseze justitiei si sa reglementeze in mod unitar impotriva acestui fenomen care are consecinte atat de neplacute si costisitoare.

Alte discuții în legătură

Hotarare ag cu aplicare retroactiva - legala? dolosiv dolosiv In 2006 am debransat total apartamentul, fiind nelocuit cativa ani. Apoi am montat repartitoare, ca toti vecinii. La sfarsit de decembrie 2010 s-a luat ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul caldura apartament debransat de la reteaua centralizata dumiela dumiela Formula de calcul sau modalitatea de determinare a costurilor ce revin pentru caldura unui apartament debransat, provenita de la tevile ( de caldura, ale ... (vezi toată discuția)