avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu inteleg masura ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu inteleg masura ITM

Am 2 angajati cu norma partiala de 4ore/zi, 20ore/saptamana, repartizate in 2 ture (10:00 - 14:00 sau 14:00 - 18.00).
La un control al itm, unul din angajati a declarat in ziua respectiva ca a venit mai devreme cu 2 ore (ora 08:00) si ca in total va sta 6 ore la munca, astfel ca itm a constatat ca angajatul a efectuat ore suplimentare, iar al 2-lea angajat a venit in ziua respectiva la ora 09 si urma sa plece la 13, astfel ca orele de repartizare nu au coincis cu cele trecute in contract.

Ca si masuri, am primit din partea itm urmatoarele:
- "Angajatorul se va conforma prevedirilor art.105 (2) Codul Muncii" si anume "Contractul se considera a fi incheiat cu norma intreaga"
- "Angajatorul va face dovada constituirii si acordarii drepturilor salariale conform art.168(1) din Codul Muncii pentru salariatii mai sus amintiti"

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
- Inteleg ca trebuie sa inregistrez acei angajati cu norma partiala care au facut ore suplimentare (6 in loc de 4) la norma intreaga, dar intrucat art.105 (2) precizeaza "contractul se considera a fi incheiat cu norma intreaga" ma baga in ceata totala! - Ce vrea sa insemna asta? Pur si simplu fac un act aditional si inregistrez contracul cu 8 ore incepand cu ziua termenului de realizare dispus de itm sau trebuie sa fac corectie in revisal si sa fac contractul cu 8 ore retroactiv de la inceputul acestuia / retroactiv de la data de 1 a lunii in curs?
- De asemenea, cum imi recomandati sa fac in legatura cu acesti angajati care vin la program de 4 ore, in ture, sa fiu total acoperit dpdv legal. Doamnele de la itm spuneau ceva de o "fisa saptamana de repartizare a programului celor cu norma partiala", dar totodata citesc in art.105(1)b) faptul ca trebuie precizat in CIM - condiţiile în care se poate modifica programul de lucru; si totodata am mai citit pe internet faptul ca fiecare modificare a programului acestora trebuie facuta pe baza unui act aditional in care se scrie noua repartizare a orelor de munca + transmitere in Revisal. Este adevarat acest lucru, ca trebuie trimis in Revisal de fiecare data cand modific repartizarea orelor de munca la cei cu 4 ore?

Ideea este ca acesti angajati vin 4 ore pe zi, dar la fiecare 3 zile le schimb orele, ce fac acum, le fac act aditional zilnic?
Cel mai recent răspuns: Bogdan.k , utilizator 12:26, 26 Februarie 2017
1. Intr-adevar, veti incheia un act aditional de modificare a duratei timpului de munca la 8 ore/zi ... in acest caz, c.i.m. este incheiat cu norma intreaga.

2. Actul aditional se va incheia in prezent, dar data de cand isi produce efectele este discutabila.... s-a stabilit prin actul de control si de cand se exista situatia constatata?

3. Repartizarea timpului de munca este de ore/zi ... prin urmare, in REVISAL nu aveti ce sa modificati.

Problema este intervalul orar in care se desfasoara activitatea ... de la ... pana la .... Acest lucru trebuie mentionat in c.i.m. sau o anexa la c.i.m.
Multumesc de raspunsuri. Pana la urma am mers la biroul inspectorilor ITM sa ma lamureasca.
1. Am incheiat acte aditionale de modificare a orelor (de la 4 ore la 8 ore) care isi produc efectul retroactiv cu 20 zile si s-a putut integistra in revisal modificarea.
2. Pentru cei cu 4 ore mi-au recomandat sa trec un singur interval orar in cim si de fiecare data cand le schimb intervalul orar de munca sa semnez cu angajatii un act aditional unde se precizeaza noua repartizare a orelor, fara sa fie nevoie sa integistram ceva jn revisal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare program de lucru - cim timp partial zxz19 zxz19 Buna ziua este corect ca in CIM cu timp partial la repartizarea programului sa trecem 2 ore zi sau trebuie trecut intervalul in care se realizeaza aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru adaugat in cim carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! CIM intocmite pana acum - faceau trimitere, in ceea ce priveste programul de lucru - la Regulamentul intern. Dupa intrarea in vigoare a OUG, ... (vezi toată discuția)
Control finante coditoiu_rodica coditoiu_rodica Buna ziua, Am avut recent un control de la finante avand tematica contributiile retinute si virate de catre angajator.Avand angajati cu timp partial cei de la ... (vezi toată discuția)