avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pactul comisoriu - clauza abuziva, sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pactul comisoriu - clauza abuziva, sau nu

Buna ziua,

Am achitionat in anul 2012 o garsoniera direct de la dezvoltator la pretul de 90.000 euro.
Din pacate abia acum am inteles ca in contractul semnat am o clauza care se numeste pact comisoriu, unde e precizat asa:

"Noi partile convenim, ca in situatia in care, cumparatoarea nu achita 3 rate consecutive sau, in decursul unui an, nu achita 3 ( trei ) rate neconsecutive, prezentul contract de vanzare cumparare se considera rezolvit de drept, fara a fi necesara efectuarea vreunei formalitati privind punerea in intarziere ( pact comisoriu in cond. art. 1553 si urmatoarele Codul civil, fara interventia instantei de judecata, vanzatoarea fiind indreptatita sa pastreze cu titlu de clauza penala, platile partiale facute de cumparatoare pana la momentul rezilierii prezentului contract"

Inseamna ca ma poate da afara din casa daca nu platesc 3 rate?

Recent am fost data afara de la serviciu si sunt in somaj, iau un somaj de 500 lei si nu mai pot plati ratele la garsoniera.

O sa ajung in strada?

Se poate face ceva in instanta sau "m-a facut" cu acea clauza penala - ( nici nu stiam ca se poate introduce intr-un contract astfel de clauze ca unii smecheri sa ramana si cu casa si cu banii oamenilor ).

Vanzatorul a profitat de necunostinta si nepriceperea mea.

Se poate face ceva in instanta / ataca aceasta clauza?

Multumesc,
Flory.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:53, 8 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Nu v-a "facut" nimeni. Pactul comisoriu se stipuleaza in cuprinsul oricarui contract de vanzare cumparare, unde plata pretului se face in rate. Este o chestiune perfect legala si de bun simt. Punandu-va in locul vazatorului, nu cred ca ati fi fost multumita daca la un moment dat cumparatorul nu si-ar mai plati ratele.
Trebuia sa fi citit cu atentie contractul de vanzare cumparare. Nu sunt necesare studii juridice pentru a intelege la ce se refera acesta clauza. Cred ca e destul de clara.
Buna ziua,

Pai si nu vi se pare un dezechilibru evident: daca nu platesc 3 rate, vanzatorul imi ia atat garsoniera cat si pretul platit timp de 5 ani.

Adica tu iei si casa si banii si eu raman in strada - nu mi se pare deloc o clauza echitabila.

Sa zicem ca o clauza echitabila este daca imi punea penalitati - dar nu sa ma dea si afara si sa imi iei "tot pretul platit" - adica imi iei aproximativ 40.000 euro.

Este corect?

@raluk0207

Nu stiam ca "orice contract de vanzare cumparare cu plata pretului in rate" are astfel de clauze.

Dar chiar si asa, macar sa fim pe picior de egalitate.

Am 58 ani si e destul de greu sa imi gasesc un serviciu la varsta aceasta.

Multumesc,
Flory
suma cheltuita poate fi asimilata chiriei....poate doar sa obtineti o diferenta intre suma cheltuita si chiria potential platita pentru o casa similara.
”vanzatoarea fiind indreptatita sa pastreze cu titlu de clauza penala, platile partiale facute de cumparatoare pana la momentul rezilierii prezentului contract"

Nu știm care sunt condițiile de reziliere când intervine și cum se soluționeaza. Vanzatorul poate pastra banii dar asta nu inseamna ca nu vi-i va da inapoi niciodata, probabil dacă se găseste un alt cumpărător , vanzatorul poate revinde apartamentul si sa va inapoieze banii pe care i-ati dat pe masura ce-i încaseaza de la noul cumpărător, este doar o presupunere deci luați-o ca atare, niște penalități vi se vor percepe fară îndoială dar cel mai bine incercati sa nu ajungeti in această situatie adica nu ati platit o luna, incercati sa platiti a doua luna in felul acesta pot trece 5-6 luni timp in care fie ca gasiti un serviciu fie gasiti un cumpărător în loc fie reziliati de buna voie contractul , va luati banii inapoi minus penalitatile (repet nu știm condițiile in care se poate rezilia contractul) - din moment ce nu cunoaștem tot continutul contractului, nu putem avansa niciun sfat. Singura sugestie este sa luați contractul și să consultați un avocat sau citiți-l atent cap coadă poate gasiti o solutie.

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv ramona traistaru ramona traistaru Buna ziua, In ian 2009 am semnat un contract de vanzare-cumparare pentru un ap , contract in care este stipulat un pact comisoriu de gradul IV, in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sorinacho sorinacho detin un apartament si doresc sa il vand. potentialii proprietari detin o parte din suma, iar restul de bani se obliga sa mi vireze intr-un cont in decursul a ... (vezi toată discuția)
Vanzare barbie_86 barbie_86 am o casa cu curte,pe care am inchiriat-o de luna aceasta,pe 5 ani,dar chiriasul ar vrea ca sa o cumpere....o poate cumpara inainte de termenul de 5 ani? (vezi toată discuția)