avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Modificarea/încetarea obligaţiilor. Art.73, 48, 57, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Modificarea/încetarea obligaţiilor. Art.73, 48, 57, 61 Legea 253/2013

Pe scurt. În baza art. 396 alin. (1), (4) Cod procedură Penală raportat la art. 83 Cod Penal şi art. 396 al. 10 Cod Procedură Penală, stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului (( )) pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului prevăzută de art. 336 al. 1 Cod Penal.
În baza art. 83 alin. (1), (3) Cod Penal , amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 Cod Penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 85 alin. (2) lit. g Cod Penal, impune inculpatului să execute următoarea obligaţie:
-să nu conducă nici o categorie de vehicule pe durata termenului de supraveghere
Recunosc gravitatea faptei dar prin comparatie cu o pedeapsa cu suspendare sau amenda pentru care dupa maxim un an pot da examen pentru permis cred ca este cam mult.
Mai problematic este faptul ca am in intretinere pe tatal meu in varsta de 90 ani, cardiac cu probleme de tiroida si care nu se poate deplasa singur decat cu cadrul si sprijinit de o alta persoana sau cu scaunul cu rotile inpins. Precizez ca locuiesc la sat la peste 25 km de cel mai apropiat oras pentru a avea acces la serviciile medicale de specialitate pentru tatal meu. Pana acum conducea sotia ,dar acum s-a angajat in alta localitate si in caz de forta majora nu am cum sa-l transport pe tata la consultatii, analize sau procurarea de medicamente etc.
Am cautat in legislatie si pe forumurile juridice si am gasit multe spete privitoare la (Modificarea/încetarea obligaţiilor. Art.73, 48, 57, 61 Legea 253/2013) in urma unui nou proces deschis la cererea mea sau a serviciului de probatiune catre instanta dar nu am gasit nicaieri modalitatea concreta de punere in practica.
Ma puteti indruma ce demersuri trebuie sa fac in acest sens caci am intrebat si cativa avocati dar mi-au spus ca nu au avut cazuri asemanatoare si nu se pot pronunta.
Puteti promova apelul, cerand sa indeparteze obligatia de a nu conduce vehicule in interiorul termenului de supraveghere.

Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.

Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .

Permisul de conducere nu este anulat.

Succes.
Am uitat sa precizez ca sentinta este definitiva in urma apelului la care nu s-au luat in considerare cele expuse de mine mai sus.
Chiar nu este nimeni care sa ma poata ajuta in aceasta problema? M-ar interesa demersurile care trebuie facute pentru a incepe un proces privitor la (Modificarea/încetarea obligaţiilor. Art.73, 48, 57, 61 Legea 253/2013)
Tinand cont de denumirea saitului credeam ca exista macar un avocat sau altcineva care sa ma poata indruma in problema mea. Am contactat si cativa avocati online dar curios, nu am primit nici macar un raspuns. Oricum mai am inca speranta.
Cu un avocat ar fi trebuit sa luati legatura inainte de inceperea procesului, acum e tardiv.

Alte discuții în legătură

coducere sub influenta alcoolului-amanare aplicare pedeapsa? andreigabriell andreigabriell pot obtine amanarea aplicarii pedepsei ...conform NCPP art.83 pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu val. 2.05 in sange tinand cont ca este ... (vezi toată discuția)
Condamnare pentru conducerea pe drumuri publice in stare de ebrietate si conducerea unui autovehicol fara categoria necesara georgevd georgevd spunetimi va rog daca dupa ce mi sa dat o sentinta de 8 luni inchisoare cu suspendare si in baza prevederilor art 83 alin 1 cod penal mi s a amanat pedeapsa si ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere Vasile851 Vasile851 la 1.10 alcol in sange! se anuleaza permisu? (vezi toată discuția)