avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... precedent
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

precedent

dacă există un precedent pe o speță ,se poate invoca ?
Cel mai recent răspuns: sexu , utilizator 11:03, 21 Martie 2017
După modestele mele cunoştinte, în sistemul de drept românes, precedentul judiciar nu are valoare ca izvor de drept, cum îl are în unele ţări civilizate aparţinâd sistemului de common law, bazat pe precedentul judiciar. Nu are valoare, nu numai în instanţe diferite, ci nici în cadrul aceeaşi instanţe, la acelaşi judecător! Am asistat la o cauză în care doi fraţi erau judecaţi pentru aceeşi faptă, dar la termene de 3 luni. Ultimul fiind încrezător, era sigur că va câştica, ca fratele său. A pierdut.

Precedentul judiciar in dreptul nostru are o valoare relativa si orientativa,judecatorul cauzei nu este legat de vreun precedent judiciar.
și dacă nu ține cont ,nu trebuie să și motiveze ?
Oricum judecătorul trebuie sa motiveze.
Dacă aveți situație identica va poate ajuta.
Depinde și cat de controversata este situația juridica.
Nu este obligat sa motiveze de ce nu a luat in considerare un precedent judiciar anume,oricum ar putea motiva spunand f.simplu ca, precedentul judiciar nu este obligatoriu ptr.acea instanta.

Alte discuții în legătură

Situatie dosar contestatie la executare VictorArditti VictorArditti Am facut o contestatie la executare pe cheltuieli de judecata pe motiv ca presedintele asociatiei nu are calitate de reprezentant s nu putea cere asa ceva. Mi ... (vezi toată discuția)
Folosirea altor sentinte david - adrian1 david - adrian1 intr-un litigiu de munca, pot face referire la alte sentinte date de alte instante?acestea sunt spete asemanatoare, in care au fost sustinute aceleasi motive ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)