avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general debitori diversi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

debitori diversi

Va rog sa ma ajutai intr-o problema!
Am de recuperat o suma de bani de la salariati, reprezentand c/val.tichete de masa luate in plus.
Trebuie mai intai sa evidentiez intreaga suma printr-o formula contabila si apoi sa inregistrez retinerea lunara de la salariati pe statul de plata si reintregirea cheltuielii cu tichetele de masa.
Va rog sa-mi spuneti ce formule contabile se folosesc pentru evidentierea sumei ca debit?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 00:28, 21 Septembrie 2009
In primul rind, utilizarea tichetelor de masa trebuie evidentiate pe 2 ct:
- 642 in limita tichetelor deductibile
- 461 cu valoarea celor acordate in plus
La recuperarea in urma retinerii se face 421=461.
In loc de 461 s-ar mai putea sa folositi 427, dar eu consider ca functiunea lui 427 presupune initial retinerea si apoi virarea catre terti a acestor retineri (pt acest cont trebuie sa detineti hotariri ale tertilor pt retinere)
Atentie insa la recuperarea prin retinere de pe statul de plata. Ideal ar fi sa aveti o hotarire a conducerii in acest sens, fiecare dintre angajati semnind ca este de acord sa i se retina din salar contravalorea unui anumit numar de tichete pe care l-au primit fara sa fie datorat. Fara acestea este ilegal sa faceti aceste retineri, angajatii putind depune plingere penala pt neplata integrala a salariului.
t.simona a scris:

In primul rind, utilizarea tichetelor de masa trebuie evidentiate pe 2 ct:
- 642 in limita tichetelor deductibile
- 461 cu valoarea celor acordate in plus
La recuperarea in urma retinerii se face 421=461.
In loc de 461 s-ar mai putea sa folositi 427, dar eu consider ca functiunea lui 427 presupune initial retinerea si apoi virarea catre terti a acestor retineri (pt acest cont trebuie sa detineti hotariri ale tertilor pt retinere)
Atentie insa la recuperarea prin retinere de pe statul de plata. Ideal ar fi sa aveti o hotarire a conducerii in acest sens, fiecare dintre angajati semnind ca este de acord sa i se retina din salar contravalorea unui anumit numar de tichete pe care l-au primit fara sa fie datorat. Fara acestea este ilegal sa faceti aceste retineri, angajatii putind depune plingere penala pt neplata integrala a salariului.si eu , personal as merge pe aceleasi inregistrati contabile!...sunt de acord si cu o hotarare sau o decizie de la Administrator , dar de ce credeti ca ar fi nevoie si de semnatura angajatilor din moment ce sunt constienti ca au luat bonuri sau tichete de masa in plus?...nu au semnat pentru ele la primire?... consider ca semnatura de primire este suficienta si justificata.
Mult succes ,
Am considerat ca aceste tichete acordate in plus se pot si returna si imputa.
In cazul in care salariatul considera ca i-au fost imputate ilegal si deschide actiune judecatoreasca pt recuperarea sumelor, nu stiu daca se accepta pt justificare faptul ca i s-a retinut contravaloarea acelor tichete in plus fara expertiza contabila (ceea ce duce la ch de judecata suplimentare). Mai ales ca trebuie verificat daca nu au fost returnate.
Un alt considerent a fost ca e mai bine sa sufli si in iaurt ...... Cu cit ai mai multe documente semnate de cei in cauza esti mai acoperit in caz de conflict.
In foarte multe cazuri, reglarea bonurilor de masa se realizeaza in luna urmatoare, prin scaderea sau adunarea dupa caz a bonurilor de masa necuvenite sau neacordate.
Dupa cum am vazut si in functionalitatea conturilor, 421 nu se debiteaza prin 461 ci doar prin 427 sau mai bine eu cred ca ar trebui 428 pentru retinerile lunare. Dar eu nu stiu intreaga suma cum sa o evidentier ca pe un debit. Oare este bine sa fac 428=70xx? Tichetele au fost date in plus anul trecut si toti cei in cauza au semnat angajamente prin care sunt de acord sa li se retina pe statul de plata.
Daca analizez bine acestea au fost suportate din buget, asa ca prin formula de mai sus, refac bugetul.

Alte discuții în legătură

Oug 58/28.06.2010-tichete de masa irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua Are cineva idee cum se procedeaza? Iteleg ca se considera venit de natura salariala?Se tece pe stat suma? Mersi! (vezi toată discuția)
Bonuri de masa gainusa2 gainusa2 buna ziua ma numesc axene puiu si as dori de la cei ce ma pot ajuta un sfat , cum trebuie sa intregistrez bonurile de masa in contabilitate si totodata ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou de craciun pt salariati fara copii minori ALINA DUMITRASCU ALINA DUMITRASCU Buna seara! Am urmatoarea situatie: Angajator cu 7 angajati, dintre care numai unul are copii minori.Cu ocazia Craciunului s-au acordat prime in numerar de ... (vezi toată discuția)