avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca un chiriaș să plătească becul în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca un chiriaș să plătească becul în cazul în care se arde, sau ar trebui ca proprietarul să suporte cheltuiala?

Buna seara,

1. Stiu ca este incredibil, dar s-a ajuns si pana aici. Este normal ca un chirias sa plateasca becul in cazul in care se arde sau ar trebui ca proprietarul sa plateasca ?

2. Daca raspunsul este ca doar chiriasul plateste becul, atunci cum se va calcula pretul platit de chirias la un bec led care scrie ca are durata de viata 20.000 ore la pret de 25 RON la magazin ? Un chirias doarme sa zicem 8 ore si sta la serviciu 8 ore, deci dintr-o zi intreaga de 24 ore, ar putea sa foloseasca un bec maxim 8 ore. Daca acel chirias sta 1 an de zile, ar insemna ca el foloseste in total 2920 ore, adica reprezinta 15 % din durata de viata a becului. Deci pretul final platit de chirias pt 1 an de folosire a becurilor(adica 2920 ore) ar fi de 25 RON *15%= 3.75 RON. As dori sa stiu daca este bine cum am gandit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Radutz , utilizator 15:20, 2 Ianuarie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
:oops: Oare cine are mintea odihnita in toata aceasta poveste?:stunned:
Intr-adevar, e de pomina lumii! :happy:

Chiriasul plateste intretinerea cu tot ce inseamna acest lucru, ca doara becul nu-l lumineaza pe proprietar prin telepatie si teleportare, ci pe chirias.
Cat priveste durata de viata a becului, deh, nu intotdeauna ce e scris in hartia insotitoare a marfii se verifica si pe teren. Ce va faceti daca becul cedeaza mai devreme cu 120 ore? Refaceti calculul pentru toata perioada de functionare de pana la ardere si apoi faceti regularizarea cotei care ii revenea chiriasului?
Si la maturi faceti la fel? Le masurati durata de viata activa?
La hartie masurati suprafata foilor si apoi repartizarea lor pe cota-parte indiviza?

Ma incearca inca niste intrebari, Mi-ati starnit imaginatia :slap::duh:

Serios, repartizati costurile alaturi de celelalte cheltuieli administrative pe cota-parte indiviza si puneti-l pe chirias sa le plateasca, ca el locuieste acolo si se "bucura" de ele, nu proprietarul.
Doamne, asa ceva ..... !:worthy:

@Andrei_78, priviti becul din postura de chirias sau de proprietar?
Asta a patit acuma o prietena in postura de chirias in Cluj si da, ca si tine mi-a starnit curiozitatea sa aflu cum e pana la urma. Ideea este ca ea vrea sa plece peste 2 luni.
Ideea e alta, din cate stiu chiriasul nu are obligatia sa aduca ce bec vrea proprietarul, nu ? Chiriasul poate vrea sa-i aduca un bec clasic si nu unul LED care este scump.
Problema e alta, spunea ca un bec led i s-a ars chiar in prima luna , de ce sa mai plateasca chiriasul acel bec daca pleaca ?
Inca o data spun, si acuma ma amuz, dar vorbesc si serios, daca chiriasul trebuie sa plateasca becul, atunci sa fie corect si sa calculeze dupa numarul de ore folosit, nu ? Ori suntem corecti ori nu mai suntem, nu ? :)
Legat de intrebarea cu becul led, daca se arde mai repede, atunci sa-l duca proprietarul la garantie :)) Ca doar astea's mai smechere si au ceva termen de garantie.
Eu cred ca acest topic va interesa pe foarta multa lume. :D Le va deschide mintea mai bine.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
Andrei_78, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiriasul poate sa nu plateasca decat cheltuielile cu reparatia instalatilor comune, fatadei, terasei, acoperisului, etc., in rest trebuie sa plateasca tot.
In contractul de inchiriere ar trebui prevazut acest lucru pentru a se evita orice discutii ulterioare.
brosservictor a scris:

Chiriasul poate sa nu plateasca decat cheltuielile cu reparatia instalatilor comune, fatadei, terasei, acoperisului, etc., in rest trebuie sa plateasca tot.
In contractul de inchiriere ar trebui prevazut acest lucru pentru a se evita orice discutii ulterioare.


1. Multumesc de raspuns, daca in contract nu scrie nimic de plata becurilor, sa inteleg ca proprietarul nu are voie sa opreasca din garantie ?

2. Cum ar trebui sa se procedeze legal cu primirea banilor de garantie inapoi ? Trebuie facut un act(o simpla foaie semnata de amandoi de "dare/primire" a banilor de garantie) ? Daca de exemplu a stricat un cuptor cu microunde, cumva proprietarul trebuie sa ataseze vreo factura/chitanta la acel cuptor ? Daca nu are, mai are cum sa-i opreasca din garantie ?

3. Daca nu ii da toti banii de garantie, invocand din vorbe nush ce vrajeli ca vrea sa mai scada, ce poata sa faca chiriasul ? Reclamatie la politie sau ce ? Banuiesc ca orice scadere din garantie trebuie sa vina si cu niste dovezi. De exempl: chiriasul nu a platit intretinerea pe ultima luna, atunci proprietarul plateste si ataseaza chitanta cu intretinerea pentru scaderea din garantie.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
Andrei_78, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctiuni in cazul deterioriarii apartamentului inchiriat andreeaf2002 andreeaf2002 Buna! O intrebare pentru cunoscatori: daca nu am contract inregistrat la ANAF cu proprietara in apartamentul careia stau in chirie poate sa imi faca ceva daca ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere lucfelice lucfelice Buna seara, vreau sa dau in chirie apartamentul meu. Am gasit chiriasi dar tinand cont ca nu ii cunosc, as vrea sa imi protejez apartamentul si bunurile din ... (vezi toată discuția)
Cine plătește garnitura de ... PaulaMuntean PaulaMuntean Bună ziua Întrebarea mea este: Cine plătește garnitura de etanșare (chederul)la termopan de altfel în perfectă stare de funcționare. Locatarul sau ... (vezi toată discuția)