avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizare individuala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizare individuala

A o intrebare cu privire la contorizarea individuala a apartamentelor. In ce conditii se poate realiza acest lucru. Este necesara o majoritate 100% a locatarilor de pe sacara sa isi dea acordul sau este suficient o majoritate 50%+1? Deoarece in cazul nostru,din 8 apartamente,2 nu sunt de acord. Multumesc mult.
Se aproba prin hotarare a adunarii generale cu 50%+1.
Hotararile sunt obligatorii ptr toti proprietarii.
despre ce fel de contorizare e vorba?
Daca puneti apometre, nu e nevoie de aprobare.
Daca se pun repartitoare de caldura e nevoie sa mearga 80% dintre locatari.
Este vorba de contorizare apa.
Am o rugaminte imi puteti da un temei legal la acest lucru,unii sustin ca pentru contorizare apa este necesar un acord 100% a locatarilor,si nu gasesc acest lucru pe internet
Nicio hotarare nu se ia cu 100%.
Pentru contorizare individuala la AR si AP , Comitetul Excecutiv este obligat, cand un singur proprietar anunta intentia de-a monta contor pasant pentru AR si AC, sa stabileasca o procedura de aplicat in cadrul asociatiei
Temeiurile legale sunt:
Hotararea Consiliului unicipiului Bucuresti nr.41/14.02.2002;
Normele Metodologice ANRSC nr.51/2006;
Legea 121/2014.
Va atasez procedura pe care am adoptat-o la noi in asociatie:


ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI Aprobat in sedinta
Comitetului Executiv din 15.07.2011
PROCEDURĂ OPERAŢIONALĂ
PRIVIND CONTORIZAREA CONSUMURILOR DE APĂ RECE ŞI APĂ CALDĂ MENAJERĂ LA APARTAMENTELE BLOCULUI B8

SCOP:
- Aplicarea cadrului legal stabilit de Consiliul Municipiului Bucureşti la condiţiile particulare Asociaţiei de proprietari a blocului B8;
- Crearea cadrului unitar de acţiune şi stabilirea responsabilităţilor dintre proprietarul apartamentului şi Asociaţia de proprietari;

DOMENIUL DE APLICARE:
- Apartamentele din cadrul Blocului B8.

DOCUMENTE DE REFERINŢĂ :
- Consiliul Municipiului Bucureşti - Hotărârea nr. 41 din 14/02/2002 şi Regulamentul de punere în aplicare, privind contorizarea consumurilor de apă rece, apă caldă menajeră şi căldură la apartamentele din cadrul asociaţiilor de locatari / proprietari din Municipiul Bucureşti.
- A.N.R.S.C.-Norme metodologice de facturare si repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apa inregistrat la nivelul bransamentului condominiului, elaborata in temeiul Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006.
DESCRIERE PROCEDURĂ OPERAŢIONALĂ
1) Proprietarul apartamentului care doreşte să –şi monteze contoare individuale pentru apă rece şi apă caldă menajeră va înştiinţa, în scris, Comitetul Executiv al Asociaţiei de Proprietari a blocului B8 prin completarea formularului prevăzut în anexa 1 la prezenta procedură, în 2 exemplare. Un exemplar se depune la administraţie.
2) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari ia act asupra intenţiei de contorizare şi va informa proprietarul asupra modului de repartizare a cheltuielilor pentru apă rece şi caldă;
2) Proprietarul contractează individual lucrările de execuţie, având în vedere următoarele:
- societăţile de execuţie trebuie să fie agreate de Biroul Român de Metrologie Legală şi furnizorii de servicii;
- contoarele trebuie să aibă aprobare de model eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi Certificat de garanţie;
- montajul trebuie să cuprindă în mod obligatoriu supapa de sens pe ambele racorduri (de apă rece şi apă caldă);
- contoarele vor fi protejate cu filtre mecanice.

3) Proprietarul, la terminarea lucrării, va preda la asociaţie copie de pe Procesul verbal de recepţie, document în care va fi înscris în mod obligatoriu indexul contoarelor montate, care vor constitui valori de bază pentru calculul consumurilor în cadrul asociaţiei de proprietari.
4) Proprietarul, lunar, va citi indexul contoarelor şi va declara consumurile pe proprie răspundere, prin completarea formularului prevăzut la anexa 2 la prezenta procedură, in mc rotunjind indecsii la intreg, astfel:
- Un exemplar din aceste documente se predă la administraţie;
- Citirile şi completarea declaraţiei se fac lunar, între 1 - 5 ale lunii în curs.
5) Proprietarul este obligat sa asigure verificarea metrologica inaintea expirarii datei de valabilitate inscrise in certificatul de garantie si conformitate sau in procesul verbal de verificare metrologica anterior.
6) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are obligaţia, trimestrial, în lunile 3,6,9 şi 12 de la data intrării în funcţiune a contoarelor, să verifice veridicitatea valorilor declarate în scris de proprietar prin formularul anexă 2, precum şi integritatea sigiliilor contoarelor pasante, astfel:
- Verificarea se face de către administrator sau o altă persoană numită de Comitetul executiv în acest scop;
- Data prevăzută pentru verificări va fi anunţată cu cel puţin 5 (cinci) zile înainte, direct la proprietar sau prin avizier, pentru asigurarea accesului în apartament.
7) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are obligaţia de a considera ca necontorizate individual apartamentele care se află în următoarele situaţii:
a)- două luni consecutive nu s-au predat la asociaţie declaraţiile cu consumuri, fără a exista la administraţie documente care să ateste că apartamentul nu a fost locuit în acea perioadă ;
b)- nu i se permite reprezentantului împuternicit accesul în apartamente pentru verificările prevăzute la punctul „5” din Procedură;
c)- au termenele de verificare metrologica expirate.
*În situatia descrisa la litera a) începând cu luna imediat următoare, apartamentele se trec la întreţinere similar celorlalte apartamente necontorizate, fără alte regularizări cantitative şi valorice, iar revenirea pe calitatea de „apartament contorizat” se poate face numai la cererea proprietarului, decizia de Comitetului executiv şi Procesul verbal de constatare a indexurilor contoarelor, indexuri de la care se vor determina noile consumuri.
** In situatia descrisa la litera b) locuinta se considera ca fiind necontorizata, iar consumul alocat dupa aceasta perioada este in regim pausal

Comitetul executiv al Asociaţiei de proprietari al blocului B8


Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio (pareri) sterod sterod In Asociatia noastra dorim sa schimbam apometrele vechi (de 3-4 feluri), si vechimi cuprinse intre 13 si 3/4 ani cu unele noi si mai ales cu citire radio. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)
Contoare apa cu citire radio avrram avrram In adunarea generala a locatarilor, se ia hotărârea ( cu 50%+1 ) ca dupa montarea contoarelor de apa cu citire radio, diferențele de apa ( pierderile de ... (vezi toată discuția)