avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indepartare cabluri electrice aeriene care traverseaza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indepartare cabluri electrice aeriene care traverseaza proprietatea

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoara situatie: un cablu aerian de curent face legatura intre stalpul din fata portii mele si vecinii din dreapta brazdand curtea pe diagonala la o inaltime de aproximativ 4-5m. Problema a aparut in momentul in care am vrut sa construiesc un magazin chiar in acea zona a curtii (fiind la strada), magazin care s-ar situa fix sub cablul electric care face bransamentul vecinilor. Cum traim in Romania si capra vecinului este motiv de invidie, colac peste pupaza m-am trezit cu vecinii ridicand fel de fel de pretentii sa-mi tai copacii din curte ca vor creste si ajung la cablul lor de curent, sa nu-mi ridic gardul ca-i umbresc (cu asta s-au potolit cand au vazut si singuri ca nu pica urma de umbra de la gard in curtea lor ci doar in a mea) plus alte scandaluri, tipete si manele la maxim care nu se merita mentionate aici. Drept urmare am fost la compania de electricitate si am depus cerere pentru indepartara cablului aerian care imi traverseaza proprietatea pe motiv ca imi ingradeste dreptul de proprietate si ca din cauza acelui cablu nu pot construi magazinul.
Raspunsul oficial al companiei de curent, dupa ce imi insira o adevarata colectie de citate din Legea 123/2012, amintind de ordine ale Agentiei de Reglementare in Domeniul Energiei si chiar Codul Silvic, in final imi spune ca trebuie sa tai copacii care pot fi o amenintare la cablul lor si ca daca insist sa indeparteze acel cablu, suportarea cheltuielilor de modificare a instalatiilor se afla in sarcina celui care a generat modificarea" adica a mea!

Am inteles ca in 2013 - 2014 s-a dat o lege care spune ca pentru amplasarea unui cablu aerian este nevoie de acordul proprietarilor al carui spatiu este incalcat (eu am cumparat in 2016 acea casa cu terenul aferent si nici vechiul proprietar nu si-a dat acordul scris pentru bransarea vecinilor) si ca nu se poate face acest lucru deoarece reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate. Tot acolo se face discutie despre o anumita despagubire pe care furnizorul de utilitati o poate da proprietarului, dar nu stiu care este exact acea lege. Peste tot pe unde am citit, se face referire la Lege, dar nu se precizeaza si numarul acesteia pentru a o putea identifica si citi corespunzator.
Ma puteti ajuta in aceasta problema?

Cum scap eu de cablul ala de deasupra terenului meu? Mentionez ca nu am unde in alta parte sa pozitionez acel magazin si nici nu incape discutie sa-mi tai pomii din curte ca asa au ales mai nou sa ma sicaneze niste vecinii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Astre , utilizator 04:07, 23 Martie 2023
Problema dvs comporta cel putin doua chestiuni la care puteti sa reflectati, o chestiune este obiectiva si se refera la faptul ca dvs ati cumparat proprietatea in situatia in care se afla acum, adica cu cablul acolo, ceea ce nu va avantajeaza intr-un demers litigios, si cea de-a doua chestiune este subiectiva si se refera la faptul ca o persoana calificata trebuie sa isi bata putin mai mult capul pentru a realiza o documentare completa si competenta asupra stufarisului de acte normative incidente spetei dvs, dar fiind specificul cu Enelul, si nu exagerez atunci cand afirm asta.
Buna ziua am si eu o problema la care nu stiu cum sa aflu raspuns anul acesta am cumparat un teren cu suprafața de 400mp2 pe diagonala terenului meu traversează cablu electric ce alimentează casa vecinului mentionez ca acesta este amplasat pe o grindă de lemn 10 x 10 care a putrezit si este legat cu sârmă acest stâlp de lemn este pus deoarece distanta de la stâlpii principal si pina la casa vecinului este de aprox 60 metrii in mijlocul curții cablul are 2.5 metrii fata de pământ ce pot face in aceasta situatie pe cale legală va multumesc
Rugati vecinul sa schimbe stalpul si sa faca ce o sti si sa isi ridice cablul,
iar daca nu vrea, singura cale este la judecator. Bafta!
Cei care furnizeaza curent au dreptul sa treaca cablu de curent prin curtea mea fara autorizatie? Si in loc de stalp sa foloseasca un arac pe post de stalp? Care la prima furtuna a cazut?

trandafir2 a scris:

Rugati vecinul sa schimbe stalpul si sa faca ce o sti si sa isi ridice cablul,
iar daca nu vrea, singura cale este la judecator. Bafta!

Probabil ca acel bransament nu este unul definitiv, ci este pe organizare de santier. Sesizati furnizorul in prima faza!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, urmează să fac branșamentul electric la o casa. ... Wulfu' Wulfu' Buna ziua, Urmează să fac branșamentul electric la o casa. La dosar trebuie sa depun și acordul vecinilor. Branșamentul va fi unul aerian. Amplasarea ... (vezi toată discuția)
De unde se consideră branșamentul electric ca fiind proprietatea utilizatorului? stirbu67 stirbu67 De unde se considera bransamentul electric ca fiind proprietatea utilizatorului ? Intreb deoarece pe acel surub de legare a cablului electric care porneste ... (vezi toată discuția)
Cablu electric al vecinului trece peste proprietatea mea marinamarina marinamarina Buna ziua, Am cumparat un teren,stalpul de electricitate este in fata proprietatii mele, vecinul de langa mine este bransat la curent de la acest stalp iar ... (vezi toată discuția)