avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune sau nu?AJUTOR
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune sau nu?AJUTOR

Am si eu o intrebare.
Am un prieten care a folosit posta romana pentru a trimite unei persoane un colet cu altceva decat trebuia sa primeasca persoana respectiva.
Asi vrea sa stiu daca se considera inselaciune sau abuz de incredere si ce ar putea patii cel mai rau avand in vedere ca suma a fost de 400 ron.
Cel mai recent răspuns: FenichiuBogdan , utilizator 16:00, 8 Octombrie 2009
Da, este inselaciune . Se incadreaza la art.215 Cod Penal.
Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Alineatul 3 prevede ca inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratateB-)
Sfatul meu este sa ceara rambursarea produsului si sa restituie banii sau sa livreze produsul solicitat si sa isi recupereze produsul trimis initial!
Daca e baiat destept isi cere repede scuze pentru eroare si trimite repede obiectul ce trebuia trimis...
Asi vrea sa mai mentionez ca este minor si este la prima abatere.
Iar daca persoana respectiva ar depune plangere politia o sal contacteze imediat ce ii gaseste adresa?SI atunci se mai poate face ceva?Adica sa se rezolve pe cale amiabila?
Si daca sar putea rezolva ramane in cazier fapta?
"Ignoranta este mama tuturor relelor"/Rabelais

Fiind minor ,s-ar putea sa nu raspunda totusi, din punct de vedere penal.
Trebuie cautata o varianta pentru rezolvare a situatiei pe cale amiabila pentru a fi limitate repercusiunile.Daca exista temeri de eventuale repercusiuni,este bine sa apelati la serviciile unui avocat pentru a asolutiona problema in cel mai profesionist mod.
J H a scris:

Daca e baiat destept isi cere repede scuze pentru eroare si trimite repede obiectul ce trebuia trimis...


Tare ma tem ca nu vrea sa trimita inapoi...
Eu cred ca sunt enervante aceste elemente sociale care inseala oamenii si afecteaza o piata intreaga.
Pedeapsa cam este cu executare daca este major si scoala de corectie daca este minor.
Dar pot exista si exceptii.Evident ca nu stiu cu ce bani mai raman in caz de exceptie.

Alte discuții în legătură

Teapa retur andrei90 andrei90 Buna seara. Am comandat un produs de pe cel mai cunoscut site de licitatii din romania, dar produsul nu a corespuns descrierii. Era o alta versiune, avea si o ... (vezi toată discuția)
Termen introducere plangere lilicrin lilicrin Buna ziua, as vrea sa stiu care este termenul legal in care se poate introduce o plangere pentru frauda, ce se intampla daca am depasit termenul si care sunt ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere ancamarina88 ancamarina88 Buna ziua, Ma puteti ajuta si pe mine? acum vreo 3 luni am dat la cineva sa imi repare laptopul si nu l-am mai primit inapoi. am fost la politie dar mi-a dat ... (vezi toată discuția)