avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie concediu medical

Buna ziua,
Am urmatoare situati:
un salariat intrerupe perioada de somaj pe data de 01.08.09, se angajeaza pe 03.08.09, iar in perioada 25.08.09-31.08.09 intra in cm.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru cm?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
anyaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 12:26, 7 Octombrie 2009
De cand a fost in somaj? Daca a realizat stagiu de cotizare 6 luni in ultimele 12 luni, atunci luati in calcul cele 6 luni lucrate (si va aduce avererinta de la angajatorul anterior cu stagiul de cotizare).


Dacanu, iata ce spune OUG 158/2005:



Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .
(3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
(4) Perioadele prevazute la alin. (2) si (3) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta


Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).
(3) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevazatori, pe perioada in care se afla in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2) lit. c) si d).
(4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
(6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca .

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Rubia Rubia, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Salariatul a fost in somaj in perioada 22.01.09-03.08.2009, iar pe 25..08. intra in concediu medical.
In acest caz trebuie sa aduca adeverinta de la angajatorul anterior pentru 6 luni lucrate?
Multumesc.
Buna ziua,

Unde as putea gasi modelul unei astfel de adeverinte?

Multumesc anticipat
Buna ziua. Am o situatie asemanatoare : un angajat cu 1 sept 2009 are concediu medical incepand cu data de 28.09.2009, cod 06 . Daca in acest an nu a mai fost angajat (sau a avut intreruperi inainte de 1 sept.) beneficiaza de plata concediului medical si care e stagiul de cotizare in acest caz?
Salariatul va beneficia de indemnizatie de concediu medical fara stagiu cf.OUG 158/2005, iar baza de calcul va fi venitul din luna septembrie.

ART. 9
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

Norme de aplicare
Art.70
In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor art. 69

Alte discuții în legătură

Cm modalitate de calcul Kitte Kitte Care este baza de calcul pentru un concediu medical? Exista optiunea de a alege lunile care sa fie baza de calcul? Va rog sa imi dati si baza legala. ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie prenatal ContSters127526 ContSters127526 Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Sunt insarcinata in 36 de saptamani, contractul meu de munca este inregistrat incepand cu data de 15 iunie ... (vezi toată discuția)
Medical Vioreld Vioreld salutare. am un salariat care in luna mai a avut 15 zile de concediu medical. in iunie a venit iar cu un medical. la baza de calcul pentru noul concediu, la ... (vezi toată discuția)