avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Freelancer carte de munca, asigurare sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Freelancer carte de munca, asigurare sanatate

Buna ziua! as dori sa stiu in primul rand cum as putea sa beneficiez de carte de munca si asigurare, adica tot ce se ofera la un angajat , fara sa ma angajez sau sa imi fac PFA, sau alte forme. Cum pot sa beneficiez de vechime de lucru fara sa ma angajez? sunt mai multe forme? pot beneficia cei care au venit sau cei care nu au venit?
2. O sa vreau sa lucrez ca si freelancer, ca si artist plastic, designer,care este cea mai buna optiune ca sa platesc taxe si impozite daca as vrea sa colaborez cu straini ? eu M-am gandit la Pfa, cel mai mult ma intereseaza sa pot sa am si eu vechime si carte de munca, si un venit cat de cat decent ca sa imi pot lua si un credit candva
3. Se poate lua credit pentru casa daca cineva are PFA? care este venitul minim pe care ar trebui sa il am daca o sa vreau sa iau un credit?
4.Daca imi doresc sa imi fac PFA , cate optiuni am pentru orele de munca in cartea de munca? cum pot sa trec cate ore lucrez si cat trebuie sa platesc?
5. de exemplu daca as lucra 4 ore pe zi si suma totala pe luna e 800, este la fel si pe 8 ore -800 salariu? e vreo diferenta in plata impozitelor si a taxelor? sau sa influnteze negativ luarea unui credit? daca sunt mai putine ore de lucru?
Multumesc
6. In primul rand as dori sa stiu daca pot sa imi fac cartea de munca asigurare , tot ce trebui, fara sa ma angajez sau fara sa imi fac PFA. Daca da, se poate si pentru cei cu venit si pentru cei fara venit?
Daca o sa ajung sa colaborez ca freelancer , sa am un venit, o sa pot sa imi platesc vechimea si sanatatea fara sa imi fac PFA sau SRL-D? Deci sa beneficiez de carte de munca doar plin plata acestora avand un venit dar neavand PFA , SRLD, sau nefiind angajat?
7 , Cum ar trebui sa procedez daca ma o sa ma incadrez in profesii libere, precum pictura , arta, desen etc ? si o sa mai vand cate o pictura din cand in cand?
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Luni, 17 Aprilie 2017
stefcj, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:35, 17 Aprilie 2017
Cel mai simplu, daca nu doriti sa va infiintati pfa (adica nu doriti dumneavoastra, nu ca nu v-ar impune legea) va puteti incheia direct contract cu casa de pensii si sa va platiti contributia lunara la pensie. Pentru sanatate puteti sa platiti contributie luna de luna sau sa platiti pe 7 luni, doar atunci cand o sa aveti nevoie de adeverinta de asigurat. Pentru aceasta contributie la sanatate sa depuneti declaratia 604 in care aveti de ales intre cele doua variante de mai sus.
Daca va infiintati pfa-ul, contributia la pensie se calculeaza in functie de venitul incasat, nu dupa numarul de ore lucrate. Pentru aceasta contributie la pensie pe pfa, veti depune declaratia 600.
Treaba cu luarea unui imprumut pe baza acestor venituri din pfa, este o problema pentru ca nu sunt venituri sigure si constante, asa cum este venitul dintr-un contract de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Freelancer-artist-pictor carte de munca, asigurare sanatate stefcj stefcj una ziua! as dori sa stiu in primul rand cum as putea sa beneficiez de carte de munca si asigurare, adica tot ce se ofera la un angajat , fara sa ma angajez ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa ioana-miruna ioana-miruna Buna ziua, doresc sa imi infiintez un PFA pentru un magazin online de carti. Imi puteti spune, va rog, daca am profit sub 800 lei/luna, trebuie sa platesc 232 ... (vezi toată discuția)
Ce presupune a fi pfa? ialexandru ialexandru Buna ziua, Nici nu stiu de unde sa incep dar incerc sa incerc cu inceputul. Am 26 de ani si cativa ani de experienta in IT, mai exact telecomunicatii and ... (vezi toată discuția)