avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducãtor autorizat - care este cea mai buna forma ...
Discuție deschisă în Traduceri

Traducãtor autorizat - care este cea mai buna forma de organizare? PFA?

Buna tuturor,
Sunt Trad autorizat de MJ.
Vreau sa infiintez o firma pt ca am un contract cu o alta firma din afara pt prestari serv de traduceri si trebuie sa emit factura.
1. ce imi recomandati: PFA , Intreprindere indiv.?
2. sa ma inregistrez platitor de TVA sau neplatitor?
3. ce cheltuieli pot avea pe firma: tel mobil, internet, intretinere..?
4. pot deschide o astfel de firma daca momentan sunt in somaj si nu vreau sa renunt la el?
5. impozit pe venit estimat sau la norma de venit?
6. daca doresc ulterior sa inchid firma, ce implica acest lucru?
7. se poate alege un singur cod CAEN sau mai multe?
8. pt traducatori, exista o norma de venit impusa?
9. impozitul de 16% se plateste la tot ce incasez efectiv sau la ce ramane dupa ce se scad cheltuielile?
10. trebuie sa te inregistrezi si la ORC, sau e suficient numai la Adm. Financiara?

Astept cu nerabdare rasp voastre.
Cel mai recent răspuns: ClaudiaElena2006 , utilizator 22:31, 16 Februarie 2011
Sincer,va recomand un srl,cu caen pe traduceri autorizate
Daca firma colaboratoare e in spatiul UE,ar fi bine sa va inregistrati platitor de tva
Puteti face cheltuieli pe firma,gen telefon,internet,intretinere,curier,achizitiii de materiale ,licente,pc...Tot ce apartine de activitatea curenta a firmei se deconteaza.
Daca sunteti in somaj nu e ok sa fiti administrator intr-o firma,pt ca se considera venit pt dvs si nu e ok la agentia de somaj
Daca doriti sa inchideti firma ,procedura se desfasoara la ORC,conform normelor in vigoare.
Se poate alege un caen ca activitate principala,restul intra la secundare.
Nu exista norma de venit impusa,doar daca sunteti pfa.
Impozitul de 16% se plateste la tot ce incasati ,scadeti cheltuielile si daca iesiti pe profit dupa toate astea impozitati suma cu 16%.Atentie la impozit forfetar.
Da,trebuie sa va inregistrati la ORC,ori ca o sa fiti pfa ,ori ca va fi srl
Am avut si eu dilema asta de curand: SRL sau PFA si pana la urma am ales varianta nr. 3 mult mai simpla si deloc costisitoare: am fost la Administratia Financiara si am depus declaratia de impunere 220, in care am estimat un venit de 1000 lei din care cheltuieli deductibile 400 lei (am luat in considerare cartusul pentru imprimanta, topuri de hartie... consumabile in general) si prin urmare am primit decizia de impunere pentru venitul net estimat de 600 lei, impozitul de 16% = 96 lei, de achitat pana la 15.12.2009. Apoi am depus si declaratia 070 de inregistrare, pe baza careia am primit codul fiscal, cu care urmeaza sa merg sa achizitionez facturierul si chitantierul si registrul necesar. Fiecare dintre aceste 2 declaratii se depun in 2 exemplare, unul ramane la Administratia Financiara si unul la solicitant, dupa ce evident a primit numarul de inregistrare. Au mai fost necesare copii dupa cartea de identitate si dupa autorizatia de traducator (cate un exemplar din fiecare pentru fiecare declaratie in parte). Declaratiile se pot descarca gratuit de pe site-ul ANAF. Costuri?! 0 lei.
Contabilitatea o tin in partida simpla.
La sfarsitul anului se face regularizarea si ramane de vazut cat voi avea de achitat impozitul.
Mie aceasta metoda mi se pare cea mai simpla, fara TVA, fara SRL si contabilitate in partida dubla, etc... Depinde acum in ce masura iti sunt utile informatiile acestea. Mult succes!
Buna seara,
Imi poti spune te rog in cat timp ti-au iesit actele pentru varianta numarul 3.:DTrebuie sa depui si aici bilant sau e suficient ce declari la inceput. Banuiesc ca venitul estimat de 1000 lei este pe luna:">. Eu chiar nu am experienta la asa ceva si cu legile din ziua de azi sunt complet derutata...nu stiu care e varianta optima.
Buna seara,

Codul fiscal mi-a iesit in cteva zile, am depus cele 2 declaratii intr-o joi si mi-a fost eliberat codul fiscal lunea imediat urmatoare. Nu depui nici un bilant, nici un alt document in afara de cele 2 declaratii mentionate insotite fiecare de o copie a actului de identitate si a autorizatiei. Atat!
Nu, venitul estimat de 1000 lei este pentru tot anul, nu lunar. Desigur, la estimare am avut in vedere faptul ca suntem in ultimul trimestru al anului si deci nu avea sens sa estimez mai mult pentru ca si impozitul era proportional mai mare... Cand voi depune declaratia de venit pentru 2010, am sa fac o estimare mai mare, evident, pentru tot anul. Oricum se regularizeaza.
Va puteti uita pe topicul initiat de mine "pentru traducatorii aflati la inceput de drum", unde am detaliat aproape tot ce ati solicitat aici.

Loris83, cred ca faci o mica confuzie intre : "venit" si "profit".
Nu ai de ce sa iti estimezi un "venit" mare, pt ca oricum impozitarea se face cu 16% asupra "profitului" rezultat la final.

Deci oricat ai estima tu, important e cat ramane la final.

Ca poti avea: venit estimat 1.000 lei - cheltuieli 400 = profit impozabil 600 lei (cum a facut ellise)
Sau venit estimat 10.000 lei - cheltuieli 9.400 = profit impozabil 600 lei
(si platesti aceeasi suma)

In orice caz, asa cum spune si ellise (pe care nu pot decat sa o laud pt interventiile ei corecte si "la obiect"), putin conteaza cat estimezi, ca oricum iti vine in anul urmator scrisoare de la Finante cu ce mai ai de plata.

SOLUTIA PROPUSA AICI E IDEALA!

Nu va complicati cu S.R.L., pentru Dumnezeu! Am mai spus-o si altora si am fost acuzata ca nu le vreau binele ...
Cine nu are S.R.L. nu isi da seama ce presupune asta!

Spor!

delia motoasca

Alte discuții în legătură

Oug 44/2008 Gicuta Nistor Gicuta Nistor Buna ziua, Va rog sa-mi lamuriti, daca puteti, o problema privind PFA. Eu am primit Autorizatia de traducator de la Ministerul Justitiei, in septembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)