avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune fara documentele necesare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune fara documentele necesare acesteia

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:


Bunicii mei au decedat inainte de 1989, bunicul in 1968 si bunica 1974.
La vremea respectiva detineau o casa ( terenurile pe care le-au cumparat prin 1935-1944 au fost luate de catre stat). La moartea bunicului copiii au primit
primit de la fisc sa plateasca o taxa sau sa renunte la mostenire. Cativa au renuntat la mostenire.
Dupa revolutie, prin sentinta judecatoreasca , s-au repus terenurile pe numele bunicului, si s-a emis un titlu de propietate care cuprinde casa si terenurile.


Acum apar problemele:

Titlul de proprietate in original si restul actelor se afla la un nepot din partea unchiului(fiul bunicului) care a trait in casa bunicilor. Am incercat sa aflu daca
exista vre-un certificat de mostenitor emis de catre Notariatul de Stat fara nici un succes pentru ca nu am Certificatul de deces al bunicului.
In casa batraneasca locuieste in continuare sotia unchiului, iar terenurile sunt lucrate de unii dintre mostenitori. Fiecare platindu-si impozitul pe parcela
pe care o munceste.


Cum pot sa deschid succesiunea in numele mamei ( fiica bunicului), daca nu am documentele in original si nici macar vreo copie. Nepotul care detine actele originale necesare deschiderii succesiunii evita sa debatem succesiunea .

Cu stima,

Mioara
Cel mai recent răspuns: myyre , utilizator 21:48, 21 Septembrie 2009
Mama dvs trebuie sa mearga cu actele de stare civila (certificat de nastere , certificat de casatorie) la oficiul de stare civila al primariei in raza careia a decedat bunicul dvs si sa ceara un duplicat dupa certificatul de deces al acestuia!
In baza certificatului de deces al bunicului poate merge la orice notariat din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului si sa ceara dezbatarea succesiunii! Notarul public va face adresa catre Camera Notarilor pentru a verifica daca s-a deschis vreun dosar succesoral pe numele defunctului. B-)
In prima faza nu este important sa aveti acele acte de proprietate. Notarul poate stabili calitatea de mostenitor chiar daca nu sunt bunuri mobile sau imobile in masa succesorala. Ulterior , cu certificatul de calitate de mostenitor ,puteti merge la arhiva instantei unde a obtinut bunicul acea sentinta si puteti cere o copie de arhiva dupa acel document! La fel trebuie procedat si cu titlul de proprietate! Trebuie sa faceti cerere pentru eliberarea unui duplicat de la autoritatea care l-a emis!
SUCCES!
=D>
Rationament corect, cu o singura exceptie: duplicatul unui titlu de proprietate se emite de catre Comisia judeteana de fond funciar doar in cazul declararii pierdut / distrugerii originalului (declaratia de pierdere trebuie facuta la Monitorul Oficial...etc.); trebuie mers la primarie si vazut cine sunt persoanele inscrise in titlul de proprietate (cu o precizie de 99%, vor fi cei care au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legilor fondului funciar:D, bunicul neputand figura decat ca decedat, intrucat nu mai era in viata in 1991 - titlu emis in baza anexei 3 la legea 18/1991). Daca printre titularii dreptului de proprietate dupa bunic se afla inscrisa pe titlul de proprietate si mama dvs, puteti solicita iesirea din indiviziune in instanta, daca rudele nu doresc sa o faca la notariat.
Daca insa mama dvs. nu figureaza inscrisa pe acel titlu, intrucat in 1991 nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate... nu va faceti prea multe sperante de corectare a acestei stari de fapt. Nu prea am vazut instante care sa admita cereri de corectare a titlurilor de proprietate, in sensul introducerii unui mostenitor (care nu a formulat cerere) alaturi de cei care au formulat cerere in baza legii 18/1991. Motivatia ca s-ar fi facut o renuntare fortata la mostenire pe timpul regimului comunist nu prea sta in picioare, intrucat legea 18/1991 a repus in termenul de acceptare a mostenirii persoanele interesate, tocmai pentru a inlatura nedreptatile intamplate inainte de 1989.
Oricum, mult succes!
Va multumesc mult pentru ajutor. Sper sa ma descurc pana la urma. Figureaza mama pe titlu, doar ca lumea o ia razna cand e vorba de mostenire si devin colerici. :)).
Am o experienta recenta in succesiune dupa un deces, si cu lectiile invatate, toate actele la punct tot am intampinat n probleme.

Tot nu mi este foarte clar, credeam ca ma pot descurca pe cont propriu dar cred ca cel mai bine e sa apelez la un specialist.

Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate ContSters127894 ContSters127894 Buna seara.Bunicii mei au avut cateva hectare cu pamant.Mama este singura mostenitoare(titlul de propietate este pe numele bunicilor decedati). Cum pot ... (vezi toată discuția)
Smecherie legea 18 Brolin Brolin Bun ziua, Bunicul meu a decedat acum 6 ani.Mama si fratele ei(unchiul meu) sunt singurii mostenitori.Cand a decedat bunicul au cazut de acord sa imparta un ... (vezi toată discuția)
Moºtenire daiana33 daiana33 Vă rog dacă puteţi sa îmi răspundeţi! Bunica mea a decedat în anul 1983 iar în anul 1984 s-a facut succesiune. Aceasta a avut doi fii, iar unul dintre ... (vezi toată discuția)